Ellipticaly

ellipticalElliptical je vždy třeba vybírat dle váhy a výšky osob které jej mají používat. Existují samozřejmě i ellipticaly universální, jejichž rámy umožňují správný postoj a krok drobnému i vysokému člověku, ale jejich ceny jsou už vyšší. Důležitý je též charakter šlapání, jiný elliptical bude vhodný pro kondiční šlapání u televize a jiný pro sportovce. Nejlevnější ellipticaly jsou v cenách okolo 3000 - 5000,- Kč, pokud ale má být elliptical slušně provedený a výškově universální bude stát dle výbavy nejméně 9 - 15 000,- Kč. Pro náročnější zákazníky jsou pak určeny ellipticaly renomovaných firem jejichž ceny začínají přibližne od 25 000,- Kč.

Ellipticaly čím dál častěji nahrazují v domácnostech vyřazené rotopedy hlavně díky komplexnějšímu zatížení těla a atraktivnosti pohybu na ellipticalu. Stejně jako rotopedy i elliptical má příznivý vliv na fyzickou kondici, lidské zdraví a účinně podporuje spalování tuků.

Elliptical: regulace zátěže

Zátěž je u ellipticalu regulována buď ručně otáčením regulátoru se stupnicí, nebo elektronicky přes počítač trenažéru. Elektronicky řízený elliptical umožňuje měnit zátěž ručně, nebo automaticky dle profilu trati či požadovaného tepu srdce (elliptical dle tepu sám nastavuje zátěž což je ideální pro spalování tuku, pro správnou funkci je ale třeba přesné měření tepu hrudním pásem).

Elliptical: brzdný systém

Na ellipticalech se používají dva různé systémy brždění. První je brzda magnetická, u které se zátěž mění pohybem permanentního magnetu k setrvačníku a to buď regulátorem ručně, nebo u programovatelných ellipticalů servomotorkem. Druhá je brzda elektromagnetická /indukční/, kde počítač nastavuje proud v cívce elektromagnetu a tím se mění zátěž. Výhodou je její rychlost a přesnost regulace, jsou jí většinou vybaveny komfortnější ellipticaly.

Elliptical: šlapací střed

ellipticalŠlapací střed je spolu s rámem nejdůležitější část ellipticalu a má zásadní vliv na jeho životnost. Používán je buď střed s miskovými ložisky (u méně kvalitních výrobků, nevýhodou je velmi rychlé opotřebení i při domácím použití a drahé opravy). Druhým typem je ložiskový střed na čtyřhran který je kvalitnější. Narozdíl od rotopedů ale není na ellipticalu na první pohled typ středu zřejmý.

Elliptical: tvar a délka kroku

Většina ellipticalů má krok oproti klasické chůzi o něco kratší a vyšší. Délku kroku je třeba zvolit dle výšky osob, platí že lepší je krok delší, pokud tedy stroj kupují dva rozličně vysocí lidé, řídí se krok vyšší osobou. Lidem okolo 160-170cm se šlape dobře i na ellipticalu s kratším krokem okolo 25-30cm, pokud má elliptical používat i osoba vyšší je lepší zvolit elliptical s delším krokem okolo 40cm. Samostatnou kategorii pak tvoří ellipticaly s dlouhým a nízkým krokem jako při klasické chůzi čehož výrobci dosáhli buď speciálním excentrem (modely KETTLER EXT), nebo umístěním setrvačníku vpředu (u značek TUNTURI, BREMSHEY ..). Ceny těchto modelů začíbnají od cca 18 000,- kč.

Elliptical: počítač

Dnes jsou je už každý elliptical vybaven počítačem se základními údaji. Na displeji bývá zobrazen čas, rychlost, kalorie, vzdálenost a tep srdce, u některých typů s možností nastavení cílových hodnot. U programovatelných ellipticalů přibude zobrazení profilu zvoleného programu a možnost vybrat, bude-li zátěž regulována během jízdy ručně, nebo se bude měnit automaticky dle profilu, nastaveného tepu, nebo watáže. Špičkové ellipticaly umožňují pak i spojení ellipticalu s PC s komfortními funkcemi.

Elliptical: rám

U rámu je důležitá jeho tuhost a ergonomie. Každý elliptical má udanou nostnost, údaj, který poskytne dovozce stroje. Bohužel ellipticaly mají tento údaj velmi často nereálný a stroj ji vydrží jen krátkodobě, berte tedy uvedenou nosnost hlavně u levnějšího zboží s rezervou. Druhou důležitou věcí je velikost rámu a délka kroku, které je třeba zvolit dle toho jak vysoké osoby mají elliptical používat.

Elliptical: kloubní spoje

Nejlevnější ellipticaly mají v kloubních spojích plastová pouzdra, jejichž životnost je velmi špatná, lépe jsou na tom ellipticaly s kovovými pouzdry, ketré stačí mazat. Bezúdržbové jsou pak stroje s ložisky v kloubních spojích které začínají na cca 10 000,- Kč.

baner2

Doporučujeme

Elliptical HOUSEFIT MOTIO 80 iTrain

Elliptical magnetický, s programy středové uložení i kloubní spoje s ložisky délka kroku 40 cm, rozteč nášlapů 20 cm systém setrvačníku 19 kg, LCD displej bluetooth, komunikace s aplikacemi nosnost 150 kg, záruka 3+5 let, servis doma Více info

Prodejna FITHAM Liberec

Prodejna FITHAM Liberec

Prodejna FITHAM Liberec