Malování

Součástí každé stavby, renovace, nebo i jen zkrášlování interiérů či exteriérů je bezpochyby malování. Tato činnost, tedy malování, rozhodně nepatří v žádné domácnosti mezi ty nejoblíbenější, a tak mnoho lidí spíše než malování svépomocí vyhledává pomoc profesionální firmy. Pokud se ale rozhodnete vymalovat si sami, ani to nemusí být takovou tragédií, pokud se na vše důkladně připravíte a vše promyslíte.

Malování rozhodně není pouze záležitostí pro estéty, kteří nesnesou jedinou šmouhu na zdi, ale jde spíše o záležitost čistoty a hygieny. Malováním se nedopracujete pouze k čistým a běloskvoucím, případně barevným, zdem, ale hlavně odstraníte škodlivé bakterie v pokoji, zlikvidujete prach, který je také mnohdy ve zdech skrytě uložen. V případě, že vás a vaše zdi zužují nejrůznější druhy plísní, malování speciálními druhy barev vám může pomoci i s tímto problémem. Navíc vám pak malování pomáhá oživit barvy stěn a přinese pocit z pěkného, příjemného a čistého bydlení.

Malování vybírá už výběrem správných barev. Nejlepším způsobem, jak docílit určitého odstínu barvy, je nechat si jej namíchat přímo u firmy, která se tomu zabývá. Nejdříve si však musíte spočítat celkovou plochu zdí, které budete malovat a připočítat nějaké množství navíc kvůli ztrátám. Firma vám pak namíchá přesné množství barvy v odstínu, který si vyberete buďto ze vzorníku, nebo přímo z počítače. Alternativní možností jak pro malování získat určitý odstín barvy, je namíchat si jej sám pomocí tekutých tónovacích barev. Nevýhodou tohoto řešení pak ale je fakt, že pokud neodhadnete množství barvy, které budete potřebovat, už se vám pravděpodobně nikdy nepodaří namíchat pomocí tónovacích barev úplně stejný odstín. Výsledkem pak může být nepřirozeně působící flekatá zeď. Proto je vždy lepší obrátit se přímo na takzvaná míchací centra, což sice vyjde dráž, ale ve výsledku se to rozhodně vyplatí.

Malování pokojů

Malování pokojů rozhodně nemusí být tak složitou prací, jak se může na první pohled zdát. Stačí jen vše správně naplánovat, propočítat a samozřejmě také ustavit nábytek a nachystat samotné stěny. Pokud se vše podaří, malování je pak již pouze hračkou.

Základem malování pokojů je příprava samotného pokoje. Nejlepší je samozřejmě pokoj úplně vyklidit. Pokud máme v pokoji koberec, smotáme jej a nejlépe z místnosti odneseme. Pokud nemáme možnost uložit jej někde jinde, omotáme ho alespoň igelitovou fólií, abychom předešli jeho znečištění. Nábytek pak z pokojů také vykliďte, pokud to však není možné, alespoň jej ustavte doprostřed pokoje.

Po vyklizení pokoje můžeme přistoupit k dalším krokům při malování pokojů. Vzhledem k tomu, že stěny již máme volné, rozkryjí se před námi všechny jejich vady, díry a trhliny. Ty je nejvhodnější samozřejmě zarovnat a začistit, nejlépe kvalitním tmelem. Velkou pozornost musíme také věnovat prostoru kolem oken, kde se mnohdy objevují nemalé trhliny, k jejichž opravení je potřeba také zásah z vnější strany budovy.

Po očištění, zatmelování a přípravě stěn můžeme přistoupit k samotnému malování pokojů. Další věc, kterou tedy budeme řešit je samotné vybavení, které budeme k malování potřebovat.

Vzhledem k tomu, že stěny pokojů bývají plošně poměrně velké, základní potřebou se bezpochyby stane váleček, nebo rovnou několik válečků. Nejkvalitnější válečky se vyrábějí z ovčí srsti a kůže, ty horší a také levnější jsou pak syntetické. Vyrábějí se pak v mnoha velikostech, od pětačtyřiceti centimetrových, až po válečky o šířce dvou centimetrů, které slouží spíše k začišťování malby a domalování rohů pokojů.

Další bezpochyby důležitou potřebou budou štětce a štětky. Podobně jako válečky bývají vyráběny v mnoha velikostech, ale na rozdíl od nich také v mnoha různých tvarech. Nejkvalitnější štětce jsou opět vyráběny z přírodních materiálů, tedy přírodních štětin, ty méně kvalitní jsou pak syntetické. Efektivita syntetických štětců se ale stále zvyšuje. Při malování pokojů se štětce využijí zejména na štukovaných površích, rozích místností a případně také hůře dostupných místech.