Půjčky, hypotéky, stavební spoření

Tento web slouží pro poskytnutí přehledných informací o finančních produktech jako jsou půjčky, hypotéky, stavební spoření, leasing, pojištění, spořící účty, penzijní připojištění, podnikatelské půjčky a další.

Na českém trhu lze nalézt několik typů půjček - nejspolehlivější jsou bankovní půjčky, dále pak půjčky on-line, nebankovní půjčky a půjčky bez potvrzení o příjmu. Nejrizikovější jsou pak půjčky na směnku. V tomto pořadí roste i výše úroků a riziko úvěru.

Hypotéky jsou dlouhodobé půjčky, jejichž účelem je většinou pořízení bydlení. Za úvěr klient ručí nemovitostí na území ČR. Velmi často to bývá právě nemovitost, kterou si za použití hypotéky kupujete. Splatnost hypoték je dlouhodobá, tj. 5 - 30 let.

Stavební spoření je využíváno hlavně pro možnost získat levný úvěr na pořízení bydlení. Klient si určí cílovou částku, na kterou chce ve stavební spořitelně dosáhnout. Poté posílá splátky - buď v pravidelných měsíčních intervalech nebo nepravidelně nebo jednou za rok. K naspořené částce obdrží 15 % státní podporu (max. 3 000 Kč).

Leasing často slouží pro pořízení movitých věcí (automobil, zařízení, stroje). Váže se na financovaný předmět. Základní členění leasingu je na operativní leasing a finanční leasing.

Spořící účty nabízejí možnost, jak rozumně a bez rizika zhodnotit volné finanční prostředky. Spořící účty jsou speciálním typem účtů, které nabízí vysokou úrokovou sazbu (2,5 - 3 % ročně). Peníze jsou přitom prakticky okamžitě dostupné, nejedná se o žádný termínovaný vklad. Na českém trhu jsou podle mne dva typy zajímavých spořících účtů - ING Konto a eMAX od mBank.