Ford Motor Company

Ford Motor Company je nadnárodní korporace se sídlem ve městě Dearborn v americkém státě Michigan a jedna z největších automobilek světa. Dlouhodobě patří mezi top 5 výrobců automobilů na světě jak podle dosahovaných tržeb, tak i podle tržní hodnoty společnosti. Firma se zabývá zejména vývojem, výrobou, prodejem a servisem automobilů značky Ford a částečně i finančními službami pro své prodejce a zákazníky.

Historie značky

Zakladatel automobilky Henry Ford
Zakladatel automobilky Henry Ford

Automobilku Ford založil Henry Ford s několika dalšími společníky už v roce 1903. Od roku 1919 se stala čistě rodinným podnikem. Rodinní příslušníci zůstávali jedinými vlastníky společnosti až do roku 1956, kdy se Ford transformoval ve veřejně obchodovatelnou společnost a akcie byly poprvé nabídnuty na burze také veřejnosti.

V roce 1908 představila automobilka svůj legendární model T, díky kterému Henry Ford doslova přebudoval celý dosavadní automobilový průmysl. K uspokojení obrovské poptávky bylo potřeba zavést inovativní výrobní postupy a tak začala masová výroba, byly zavedeny montážní linky a začaly se také zlepšovat pracovní podmínky dělníků v továrnách (lepší pracovní doba, vyšší mzdy..). Henry Ford také jako jeden z prvních pochopil obrovskou sílu marketingu a značnou část peněz reinvestoval zpátky do reklamy. Model T se vyráběl téměř dvacet let a byl vyhlášen automobilem minulého století.

Ford T

20. století znamenalo pro značku Ford období obrovské expanze. Ze začátku ji poháněly výše zmiňované inovace ve výrobě, které umožňovaly masivní navýšení počtu vyráběných vozů. Další růst společnosti zajišťovalo otevírání dalších a dalších továren v Evropě, latinské Americe, Austrálii a dokonce i v Africe. Expanzi zajišťovaly nejen nové továrny na automobily, ale také další diverzifikace zdrojů příjmů. Společnost se angažovala například ve výrobě zemědělských strojů, letadel a začala poskytovat finanční služby.

Do konce století se pak z Fordu stala obrovská korporace, která rostla nejen díky širšímu záběru ekonomických aktivit, ale také díky akvizicím dalších automobilek. Součástí koncernu se díky této strategii postupně staly značky Jaguar, Aston Martin, Volvo, Land rover a Ford získal i značný podíl v automobilce Mazda.

Ford v současnosti

Začátek 21. století vynesl do čela společnosti pravnuka otce zakladatele  Williama C. Forda mladšího a s ním přišla i vize postupné restrukturalizace společnosti. Ford se měl opět stát firmou, která se stará zejména o automobilový byznys, jehož jádro se točí především kolem vlastní značky.

Ford postupně opustil činnosti, které se netýkali výroby, servisu a financování vlastních automobilů a i díky nástupu velké finanční krize mezi lety 2007-2009 odprodal všechny akvírované automobilky. Díky takto získaným prostředkům se pak ve Fordu mohli soustředit na svoje vlastní značky, které do té doby začínali pomalu ztrácet a ustát krizi dokonce bez výrazné pomoci státu, kterou poskytl zbývajícím velkým americkým automobilkám Chrysler a General Motors.

Ford Focus Electric
První osobní EV značky Ford – Focus Electric 2011

Součástí strategie nového šéfa měl být i důraz na inovace a ekologii. První pokus o elektromobil přišel už na přelomu století, ale Ford Ranger EV se moc nepovedl. Jeho provoz trpěl mnoha problémy zejména u baterií a tak byla výroba v roce 2002 neslavně ukončena. Druhý pokus a první osobní elektromobil už dopadl lépe. V roce 2011 uvedl Ford na trh svůj Focus Electric. Automobil sice získal několik ocenění, na trhu se ale s moc velkým zájmem nesetkal.

I tak můžeme od toho okamžiku mluvit o skutečném začátku rozvoje elektormobility u Fordu. Hned v zápět totiž Focus následoval mnohem úspěšnější hybridní C-Max. V roce 2015 byly oznámeny miliardové investice do rozvoje elektromobilů a tento rozpočet je neustále navyšován. V současnosti se ve Fordu zaměřují na inovace v elektromobilech a na autonomní automobily. Do roku 2025 mají ve fordu v plánu za tento vývoj utratit dalších skoro 30 miliard dolarů.