Fyzioterapie a rehabilitace
Soňa Hlaváčková

Fyzioterapie,
rehabilitace poúrazových stavů,
léčba bolestí neinvazivními technikami,
léčba neplodnosti metodou Mojžíšové,
manuální lymfodrenáž,
elektroterapie a ultrazvuková terapie,
skupinová cvičení,
výuka Iyengarovy jógy.

Fyzioterapii a rehabilitačním technikám se věnuji téměř po celý svůj život. Za dobu své praxe jsem měla možnost poznat a vyzkoušet mnoho různých terapeutických technik a postupů. Z kombinací těchto technik vyplynul můj náhled na funkce lidského těla a možností nápravy problémů. Mým cílem je pomáhat všem, kteří chtějí prožívat svůj život bez bolestí a tohoto cíle chtějí dosáhnout nejen pasivním přijímáním, ale i svým vlastním přičiněním.

Služby fyzioterapie SH

Vedle klasických fyzioterapeutických procedur poskytuji i některé z netradičních východních terapií. V neposlední řadě - především pro ženy s problémy otěhotnění - pak léčebnou terapii dle paní Mojžíšové. Mám i certifikaci pro provádění dalších terapií z oboru fyzioterapie, jako jsou bazální programy Jarmily Čápové, metoda Infinity, ultrazvuková terapie, elektroterapie, a dalších. Použití konkrétní metody je vždy individuální dle subjektivních potíží - anamnézy a lékařské indikace - diagnózy.

Kromě individuálních procedur provádím organizovaná rehabilitační skupinová cvičení s prvky Iyengarovy jógy a samotnou výuku Iyengarovy jógy. Do těchto cvičení se může přihlásit jednotlivě kdokoliv. Skupina má nejvýše 9 lidí, tím je dostatečně zajištěn osobní přístup ke každému cvičenci. Jedná se o hodinové nebo 1,5 hodiny trvající rehabilitační cvičení s odborným vedením 1x týdně. Výhodné je půlroční předplatné, kdy máte zajištěnou rezervaci místa ve skupině na celý cyklus, který je roven školnímu pololetí.

Registrovaná fyzioterapeutka Soňa Hlaváčková

Fyzioterapie vs. masáže - v čem je rozdíl?

Většina běžné populace příliš nevnímá rozdíl mezi masérským a fyzioterapeutickým pracovištěm. Rozdíl je však obrovský. Masáže provádějí maséři s kurzem, ve kterém se naučí základní mechanické hmaty. Spojí-li se určitá vnitřní schopnost a vnímavost jedince, dokáže tento pracovník velmi dobře uvolnit bolestivé místo. Dlouhodobý efekt však nepřináší a klient se stává dlouhodobě závislým na terapeutovi.

Fyzioterapeutická terapie spočívá také v uvolnění kůže a podkoží měkkými technikami či masáží. Od tohoto bodu se ale procedura maséra a fyzioterapeuta již zásadně liší. Správně voleným individuálním cvičením následuje reedukace (úprava narušených funkcí) pohybového stereotypu, který způsobil daný bolestivý problém. Pouze obnova správného pohybového stereotypu má totiž viditelný dlouhodobý efekt v odstranění bolesti, klienta vede k samostatnosti.

Masáž uleví, ale neléčí

Masáž nikdy neléčí ve smyslu vyřešení příčiny problému. Odstranění příčin bolestivých stavů vám může nabídnout pouze fyzioterapeut, který absolvoval patřičné vzdělání v oboru fyzioterapie, nástupní praxi u lůžka v nemocnici a následně certifikované kurzy ukončené atestací.

Ať už se bude jednat ve vašem případě o odstranění bolestivých stavů, o prevenci bolestivých stavů či rehabilitační terapii, vždy můžete očekávat osobní individuální přístup. Ten ve spojení s aktivním postojem pacienta vždy přináší podstatně lepší výsledky než rehabilitace velkých zařízení mnohdy okleštěná podmínkami zdravotních pojišťoven.