Seagate představuje nové pevné disky

Společnost Seagate konečně dostala na trh své nejnovější podnikové pevné disky Constellation ES.

Tyto disky mají kapacitu 2TB a rozhraní SAS (Serial Attached SCSI) 6.0 Gbps. Jedná se o 3,5 palcové modely s plotnami otáčejícími se rychlostí 7200 RPM. Jejich hodnota MTBF byla stanovena na 1,2 milionu hodin.

zdroj: svethardware.cz

Continue Reading

Stížnosti na Českou doménovou centrálu

Správce české národní domény .CZ sdružení CZ.NIC v poslední době zaznamenává u vlastníků internetových domén množící se stížnosti na praktiky společnosti Česká doménová centrála.
Její obchodní aktivity spočívají v obvolávání menších firem, které mají zaregistrovanou některou z domén (většinou .CZ a/nebo .EU) a nabízejí jim registraci doménových ekvivalentů s koncovkami .com, .info, .biz apod. Na držitele domén přitom vyvíjí nátlak pomocí informace, že od jiného subjektu evidují objednávku nabízených domén, například jako spekulativní nákup. Za registraci si Česká doménová centrála, která není akreditovaným registrátorem, navíc účtuje až dvacetinásobek běžné ceny.
České a Slovenské domény zůstávají nedotčeny, slovenské domény mohou být drahé, zvláště pokud si chcete koupit aukce domén pro online casina nebo jiných domén hazardních her či jiných ziskových podniků.

V případě kontaktu Českou doménovou centrálou CZ.NIC doporučuje:

  • Okamžitě přerušit komunikaci; podle zaznamenaných zkušeností se operátoři společnosti snaží kontaktovaného vmanipulovat do telefonického uzavření smlouvy
  • Zvážit, zda jsou nabízené domény skutečně potřebné. Pokud ano, pak je nejrychlejším a nejvýhodnějším řešením oslovit stávajícího registrátora, nebo si podle vlastního uvážení vybrat jiného vyhovujícího. Ceny na trhu se podle koncovky pohybují v rozmezí 200 až 400 korun, Česká doménová centrála si za registraci podle dosavadních zkušeností účtuje okolo 4 tisíc korun za jednu doménu.
  • Této kauze se CZ.NIC věnoval již dříve na svém blogu. Příspěvek naleznete na adrese společnostri, řadu konkrétních zkušeností s Českou doménovou centrálou naleznete v komentářích pod jump zone trampoline review článkem.
Continue Reading

Intel Nehalem již tento měsíc

Dlouho očekávaný začátek prodeje nových osmijádrových Xeon procesorů od společnosti Intel s kódovým označením Nehalem EX8 je tady.
Jejich uvedení na trh je strategicky naplánováno na konec měsíce března, kdy bude svádět konkurenční souboj s právě uvedenými dvanáctijádrovými procesory Opteron od AMD. Chipy jsou vyráběné 45nm technologií a umožňují zpracovávat najednou až 16 vláken. Obsahují integrované řadiče DDR3 pamětí, 4 QPI linky pro efektivnější komunikaci v případě vícesocketových systémů, 24MB sdílenou L3 cache paměť a nebude chybět ani podpora Turbo Boost. Procesor je stvořen z celkového množství 2,3 miliardy tranzistorů a je primárně určen pro osazení do čtyř až osmi socketových serverů pro zpracovávání velmi náročných aplikací. Při maximálním využití by tak systém disponoval 64 jádry a dokázal by najednou zpracovávat až neuvěřitelných 128 vláken.

Zdroj: zive.cz

Continue Reading

Novinka – Zálohování e-mailů

Pro naše zákazníky jsme zavedli novou službu – zálohování e-mailů, respektive možnost obnovení e-mailu na požádání.

V předchozích letech jsme samozřejmě všechny e-maily zálohovali, tato služba však byla pouze pro naše interní potřeby. Pokud by totiž došlo k problémům s diskovým úložištěm a k případné ztrátě dat, mohli bychom provést obnovu ze zálohy. Jelikož se jednalo až do nedávna o dosti pracnou službu, neposkytovali jsme zákazníkům možnost obnovovat jednotlivé e-maily, které si případně nechtě smazali.

Při nedávném upgrade mailserveru jsme však změnili i princip zálohování a nyní nabízíme všem našim zákazníkům možnost obnovit ze zálohy smazanou schránku či smazaný e-mail. Zálohování probíhá 1x za 24 hodin a pokud je během zálohování e-mail ve schránce přítomen, bude obsažen i v záloze. Pokud si jej tedy v dalším dnu nechtě vymažete, můžete náš požádat o jeho zpětné obnovení ze zálohy.

Tato služba je zpoplatněna částkou 500,- Kč bez DPH / jednorázově / schránka a požádat si o ni můžete prostřednictvím technické podpory.

Continue Reading

Virová problematika

Stále více zákazníků nás kontaktuje s tím, že ve svých stránkách objevili vir. Je to bezesporu obrovský problém, který ovšem není na straně nás jako poskytovatele serveru, ale nejčastěji na straně majitele stránek.

Typickým příkladem je stav, kdy nás kontaktuje bezradný majitel svých internetových stránek, který nám sdělí, že jeho internetové stránky jsou zavirované a ať tuto situaci nějak řešíme. Většinou je zákazník naštvaný, že jsme mu stránky zavirovali my. Problém se nachází patrně jinde.

Zdroj nákazy

Servery poskytovatele hostingových služeb obvykle nejsou původcem napadení Vašich stránek. Většinou si za to majitel stránek může sám. Vir totiž pracuje takto:

  • Ve Vašem počítači si zjistí přístupové údaje na FTP Vašich stránek, bez Vašeho vědomí se připojí a nahraje do stránek škodlivý kód (další vir). Přístupy na FTP přitom často zjišťuje právě z FTP klientů, které v sobě mají uložená hesla bez kódování (kryptování).
  • Dalším pravidelným zdrojem nákazy jsou tzv. “děravé” stránky. Tedy ty stránky, kde programátor zapomněl zabezpečit přístupy do databáze nebo dostatečně nezabezpečil možnost includu problémového kódu do url adresy, či do formuláře.

Toto jsou dva nejčastější zdroje nákazy stránek. Samozřejmě viry se vyvíjejí každým dnem a je dosti možné, že již zítra naleznou další možnost, jak se do stránek dostat.

Zdroj problému

Zdrojem problému je obvykle sám majitel stránek. Často se stává, že jeho počítač je tímto virem nakažený a jakmile si vir zjistí FTP heslo, nakazí stránky svého majitele. Poté se šíří dále. To samé může způsobit i jejich autor. Často se stává, že “student – programátor amatér” má zavirovaný počítač a opět se stává zdrojem problému. Nemyslete si, tohle se stává i opravdu velkým programátorským firmám, což jsme již několikrát zažili.

Jak se proti nákaze bránit?

Doporučujeme dodržovat následující body:

  • Zajistit si na svém PC legální operační systém (toto se týká zejména Windows).
  • Zajistit si na svém PC pravidelné aktualizace systému.
  • Spustit si na svém PC firewall.
  • Nainstalovat si některý z běžně dostupných nejlepší antivirů (spolu s rezidentním štítem) (Avast, NOD, AVG, …).
  • Nepoužívat pro práci s FTP program Total Commander, ale jiné běžně dostupné FTP klienty (Salamander, Lite FTP, …).
  • Nepoužívat jako prohlížeč internetu Internet Explorer, ale používat jiný, běžně dostupný na internetu (Chrome, Firefox, Opera, …).
  • Nenavštěvovat potenciálně problematické stránky (warez, crack, porno, stahování nelegálních programů a hudby, apod.
  • A hlavně neklikat na odkazy, kterým nerozumíte!

Rozhodně platí jedno důležité pravidlo. Nejen Vy můžete být zdrojem nákazy. Pokud máte firemní síť, může být Váš počítač v pořádku, kolegův však nikoliv. Stejně tak v domácí síti může být zdrojem jiný počítač než ten Váš. Může se jednat o počítač externího pracovníka, programátora, grafika či kohokoli, kdo se stránkami nějak pracuje. Vyléčit virem nakažený počítač je přinejmenším velmi obtížné. Proto pokud zjistíte, že jste zdrojem nákazy, doporučujeme provést reinstalaci celého počítače a striktně dodržovat předchozí body.

Continue Reading

Soud o domény bude levnější

Soudit se o domény s koncovkou .com, .org nebo .info vyjde levněji než dříve. K radikálnímu snížení poplatků za spor o doménová jména přistoupil minulý týden český arbitrážní soud při hospodářské komoře.

Pražské doménové sudiště ADR si začalo účtovat o více než polovinu nižší poplatky, v případě, že žalovaná strana (obvykle doménový spekulant) vůbec na soud nepošle svou odpověď. Ve většině případů totiž spekulanti arbitráž o doménu vzdají. Vydělávají na tom, že majitelé ochranných známek od nich domény raději odkoupí za menší cenu, než na kolik by je vyšlo se o ni soudit. A právě díky sníženým poplatkům by měli spekulanti vydělávat méně. Nebude totiž důvod platit spekulantům za domény více, když je dokážou majitelé ochranných známek vysoudit levněji.

Celý článek na www.liovky.cz

Continue Reading