Jak zhubnout břicho

Od léta 2003 do zimy 2004 jsem zhubnul 35 kilo. Dodnes si svou novou váhu udržuji, bude to pomalu 10 let. Hodně lidí se mě ptá, jak jsem dokázal shodit břicho. (nebo zhubnout na břichu) Zde vám předkládám své zkušenosti. Možná, že tyto informace pomohou i vám. Dozvíte se, jak se zhubnout dá. Ne rychle. Ale natrvalo.

Hubnutí je pomalé!

Nevěřte na rychlé a lehké recepty. Otázku jak zhubnout si klade hodně lidí – i když vlastně všichni na ni známe odpověď. Jíst jen tolik, kolik spálíme. To je jediný a spolehlivý postup.

Jak zhubnout? Kupte si váhu a počítejte, co sníte. Dieta spočívá jen v přiměřeném příjmu potravy, a to potravy kvalitní, plnohodnotné a pestré. Nesmíte dál jíst podle receptů našich babiček. Ty jsou vhodné jen v případě, že od rána do večera tvrdě pracujete na poli.

Jak shodit? Aktuální téma

Jakmile se rozhodnete zhubnout a podaří se vám to, máte šanci na delší a zdravější život. Stejně jako v umění, tak i v jídle platí, že méně je více.

Svět tloustne. Odborníci mluví o epidemii obezity. Obezita zhoršuje kvalitu života a zdraví. Pohodlný život bez pohybu a dostatek chutných jídel – tak obezita začíná. Nadváha je na počátku jen malinká. Ani si jí nevšimnete. Přejdou ale léta a je zde. Přišla potichu, pomalu a nenápadně. Váha, na kterou se postavíte, najednou zavrže a vy si položíte otázku „Jak zhubnout?“

A je to pekelně těžké

Sám jsem si nejdříve nechtěně vyzkoušel, jak je pohodlné roky tiše bobtnat. A vím, jak těžké je v určité chvíli říci dost. A ne jenom říct, ale i udělat.

Zkuste zhubnout i vy!

Na tomhle webu naleznete dostatečné množství informací o tom, jak s hubnutím začít a jak jej dotáhnout do úspěšného konce.

Nadváha a obezita provázejí životní styl internetového věku.

Zákonitě – množství fyzické práce se nám daří stále více odbourávat a mnozí se živíme pohodlným vysedáváním před počítačem. U takové „práce“ se snadno pojídají nějaké ty brambůrky nebo cokoli jiného. Ach, jo… V obchodech se regály přímo prohýbají pod nejrůznějšími dobrotami, které je opravdu těžké přestat jíst.

A kdybyste náhodou odolali a zůstali pouze při jedné hrsti skvělých, solených, pražených burských oříšků, dlouho vám to nevydrží. Z televize, časopisů a billboardů se na nás valí tuny sladkostí i slaností, kterým je opravdu těžké odolat.

Nedostatek pohybu a dostatek mimořádně dobrého jídla je sebevražedná kombinace, která se souhrnně nazývá výhodami civilizačního pokroku, neboli blahobytem.

Možná i vám se daří hromadit si podstatu blahobytu ve svých tukových buňkách. Jestliže ano, takřka jistě jste již chtěli vypadat štíhle, zhubnout však ne a ne. O dietách se nejlíp debatuje při krémovém dortu a horké čokoládě.

Nějak nic nepomáhá a tlustí tloustnou stále více.

Obezita je následek. Snaha zhubnout neřeší jeho příčinu!

Stav, ve kterém se dnes civilizace nachází, přináší rozčarování. Lidstvo absolvovalo velký pokrok, hodně válek, strádání a utrpení. Vše směrovalo k tomu, abychom žili v bezpečí, v pohodlí a dostatku.

Během posledních desetiletí se civilizované země do tohoto stádia úspěšně dostávají, ale ukazuje se, že kombinace nadbytku a pohodlí má destruktivní vliv na naši bezpečnost. Mám na mysli tu zdravotní. Stačí trochu úspornější metabolismus a člověk začne rychle nabývat na váze. Takže pokud jste tlustí, musíte zrušit všechno to, k čemu jste se snažili roky propracovat. Vše, na co vás nastavila společnost a často i rodina. Musíte se vydat proti proudu, který by vás jinak zahnal do záhuby. Musíte omezit své pohodlí, vzdát se mlsání.

Život v bezpečí a pohodlí – zdá se – přináší mnoho nemocí, které nazýváme civilizačními. Alergie, infarkty, rakovina, obezita, cukrovka. To všechno je daň za nevhodnou stravu, za pasivitu a pohodlí. Daň za náš pokus uměle oklamat přírodní zákon přirozeného výběru.

Neřešte otázku jak zhubnout. Odstraňte příčinu své nadváhy. Najděte si lepší cíl. Zdraví.

Přeji vám, abyste uspěli.

Principy hubnutí

Většina lidí si klade otázku jak zhubnout. Vy si řekněte: zhubnu. Tak jednoznačným postojem totiž máte větší šanci ovlivnit svůj postoj. Hubnutí totiž není pohodlné. Nový režim vás už bude muset doprovázet po celý zbytek života. Tak vážně a rozsáhlé změny si proto vyžádají, abyste se na ně dobře připravili.

Už v úvodu proto začínám koncem. Zhubnout je poměrně jednoduchá věc. Technicky vzato stačí přestat jíst a tělo se postupně zbaví většiny tuku. (Také části svalů a kostní hmoty.) Ale s hladověním se tělo zároveň začíná přepínat do úsporného režimu. Nedostatek potravy si vynutí mnoho změn v metabolismu. Později, když takto funkčně změněné tělo dostane potravu, začne zas rychle přibírat. Výsledkem většiny diet proto je hubnutí s následným znovupřibráním.

Mnoho žen pokud chtějí zhubnout, začnou “držet” nějakou dietu. Pokud se jich zeptáte, jak se jim daří hubnout, jsou spokojené. Kila jdou dolů. No pokud se s touto ženou potkáte o pár měsíců později, je znovu tlustá. Shazování kil pak byla lan krátká epizoda, která nepomohla ani zdraví, ani vzhledu. Proto je dieta ta nejhorší, miliony krát ověřená strategie. Nefunguje.

Pokud tedy chcete dosáhnout výsledky, zaměřte se hned na závěr. Když už jste štíhlí. V této chvíli musíte udělat něco jinak, než to dělají ti, co drží diety.

Proč tedy po hubnutí lidé přiberou? Jsou na to 2 hlavní důvody.

  1. Dieta zpomalila metabolismus
  2. Po zhubnutí se přechází na starý režim

Podívejme se na to podrobněji.

Dieta zpomalila metabolismus

Všechny diety jsou založeny na škrcení potravy. To má za následek, že tělo se dostane do nedostatku, a tím se způsobí hubnutí. Jak už víme, spustí to i metabolické změny. Tělesné funkce se přenastaví do úsporného režimu. V této chvíli se tělo chová logicky – pokud je nedostatek, třeba co nejefektivněji hospodařit a každou přijatou energii uchovat. Co když bude hůř? Toto nastavení metabolismu je záchranný proces. Díky němu byste prožili i pár týdnů bez potravy. Je to záchranný proces a není dobré využívat havarijní systém pro jiné účely.

V dnešní době nežijeme v nedostatku. Proto po ukončení diety končí i úbytek hmotnosti. Z tohoto faktu se musíte odrazit. Vaše hubnutí nesmí způsobit zpomalení metabolismu. Nesmíte vyvolat stav, kdy tělo získá pocit, že je nedostatek, že přišel čas chřadnutí. Musíte hubnout jinak.

Po hubnutí se přechází na starý režim

Druhý důvod, proč po dietě lidé rychle přibírají, je ten, že se vrátí ke starým návykům. Hned, jak zhubnou pomocí diety, vrátí se k původnímu stravovacímu a pohybovému plánu. Jinými slovy vrátí se k takové životosprávě, která u nich už jednou vyvolala obezitu, či nadváhu. Je jen logické, že příčina bude mít stejné následky. Akorát rychleji – tělo je po dietě ve zpomaleném režimu.

Dnešní doba doslova nahrává tomu, abychom přibírali. Nadváha a obezita je stále častější jev, více než polovina lidí s tím má problém. To souvisí s životním stylem. Jíme nevhodné jídlo, málo se hýbeme, žijeme ve stresu. Velmi často jíme nepravidelně. Výsledkem jsou kila navíc. Z těchto faktů můžete odvodit, jak na to. Musíte odstranit ty prvky životního stylu, které vedly k tomu, že jste přibrali. A musíte to změnit natrvalo. Pokud totiž někdo jí vepřový bůček a přibírá, musí přestat jíst toto nevhodné jídlo. Pokud z něj přibíráte nyní, budete i v budoucnosti.

Samozřejmě se nám nelíbí, pokud musíme měnit svůj životní styl. Život v pohodlí a s pamlsky je příjemný. Pro většinu lidí je přijatelnější představa, že shození kil bude jen krátká epizoda. Zatne zuby, pár týdnů to vydrží, aby zhubli, a pak se vrátí k původnímu režimu. Výsledkem je jojoefekt.

Vaše strategie nechť je proto jiná

Nejdříve se zaměřte na to, abyste rozpoznali příčiny, proč trpíte nadváhou nebo obezitou. Když je odhalíte, odstraňte je ze svého života. Najděte si nové zvyky a aktivity, které prospějí vašemu zdraví. Zafixujte si tyto změny jako trvalou změnu svého životního stylu. Postupně se zde naučíte vše, co je třeba vědět, ale jednu věc vám prozradím na začátku: rychlé hubnutí je nejhorší nápad. Většina lidí chce zhubnout rychle. Přibírají roky. Ale zhubnout chtějí rychle. I to je jeden z důvodů, proč jim to nikdy nevyjde. Hubnout rychle se dá, ale s následky, o kterých jsme již hovořili. Proto do své strategie zahrňte, že hubnutí bude proces pomalý a že to bude už natrvalo.

S kým se poradit o hubnutí?

Těžko určit kdo je kompetentní mluvit vám do životního stylu. Jeden člověk to asi nebude.

  • Lékař je konzervativní, má odpovědnost a proto je opatrný. Rady lékařů bývají obvykle bezpečné. Někdy až příliš bezpečné. Zdravý člověk může postupovat příliš pomalu, pokud se řadí jen s lékařem.
  • Trenér zas nemusí vidět některé zdravotní souvislosti. Rady trenérů proto bývají atraktivnější, vyzní přímočaře. Pro zdravého mohou být rady trenéra dobré, ale kdo z obézních je skutečně zdravý?
  • Nečekaně by mohl přijít v úvahu i psycholog, či psychiatr. Hubnutí to je i motivace, změny, sociální vztahy, sebehodnocení. Někdy je v pozadí obezity deprese nebo jiný psychologický důvod. Ten se vyplatí znát a řešit.

Je dobré, pokud se máte s kým poradit. V oblasti hubnutí se totiž točí hodně peněz. Trh je přeplněný množstvím nekvalitních produktů a chybných informací. Nejeden knižní bestseller je populární ne proto, že by fungoval, ale proto, že popisuje přesně takovou dietu, jaká je aktuálně moderní.

Nenaleťte na bludy

Co uděláte, když máte nějaký problém se zdravím? Asi jdete k lékaři. Obezita se však často řeší laickým zásahem. Podle časopisu, nebo doporučení známých. Přitom obezita je nemoc, proto byste měli věc konzultovat s odborníkem. V souvislosti s obezitou a výživou koluje dnes neuvěřitelně mnoho doporučení. Bohužel absolutní většina je chybná. Často nějaká hloupost “obletí” internet. Slabě placení autoři, kteří píší pro známé noviny, se živí tím, že opisují. Kousek opíší od nějakého lékaře, jiný kousek z druhého časopisu. Tak se dostanou i do známých časopisů či televize úplné bludy. Lidé si pak myslí, že je to pravda.

Nevěřte na různé rychlokvašené univerzální návody na řešení všeho. Překyselení, MMS, megadávky (čehokoliv), ketogenní diety, paleo … Vždy si položte základní otázky, která může odhalit podvod:

  • Pokud něco zní až příliš dobře na to, aby to byla pravda, pravděpodobně je to podvod.
  • Je něco neuvěřitelné a mimořádně? Uplatněte na to takzvanou Occamovu břitvu.

Occamova břitva zní: Pokud pro nějaký jev může existovat několik vysvětlení, obvykle platí to nejjednodušší. Pokud vám tedy někdo chce prodat pilulky, díky kterým zhubnete (plus léčí rakovinu, zlepší imunitu, zrak, potenci a podporují růst vlasů), nejjednodušší vysvětlení je, že máte co do činění s podvodníkem.

Druhá interpretace Occamovy břitvy zní: Pokud nějaký jev vysvětlujeme něčím, co s jevem nesouvisí, tak to do vysvětlení nepatří. Vy se například zeptáte, jak ty pilulky na hubnutí fungují. Pokud odpověď zní, že je to stará čínská formule podpořená nejnovějším homeopatickým výzkumem a energoinformačními tachyonovými vibračními otisky … Asi začnete tušit, že obchodník řeč svádí na nesouvisející témata.

Pozor i na odborníky na výživu. Ne každý poradce je kvalifikovaný. Co je horší, někteří poradci vám radí tak, aby vás zmanipulovali ke koupi nějakého produktu. V praxi se nejčastěji setkáte se čtyřmi druhy poradců.

  • Výživový poradce – lékař. Pokud se věnuje poradenství lékař, dost pravděpodobně jeho rady můžete brát vážně. Lékaři mají tendenci být opatrní. Setkávají se převážně s lidmi, kteří mají potíže, jsou nemocní, slabí. Lékaři proto dají raději bezpečnou jako rizikovou radu. Vidí věci v souvislostech a na opatrnost mají dobré důvody. Vědí, že mnoho rad by mohlo ublížit. Lékař často přebírá právní odpovědnost za to, co radí.
  • Výživový poradce – trenér. Kvalifikace trenéra je obvykle slabší. Může vědět hodně, ale vidí věci v jiných souvislostech. Ve sportovním prostředí se setkává převážně se zdravými a sportujícími lidmi. S výběrem nejlepších z nejlepších. Má zkušenost, že i odvážné rady obvykle sportovci “rozdýchají”. Proto trenér často radí ostřejší trénink, tvrdší dietu a podobně. Jeho rada může nemocnému ublížit, ale trenér se to nemusí ani dozvědět. Trenér je často obklopen mladými a výkonnými lidmi, což vyvolává iluzi důvěryhodnosti a výsledků.
  • Výživový poradce – obchodník. Ať už je to lékař, trenér, nebo laik, cíl bude jasný. S jakýmkoli problémem přijdete, vždy vám doporučí stejné produkty. Ty, které právě prodává. Některé mohou být užitečné. Většinou jsou to však vyhozené peníze. Tu a tam se prodávají i produkty, které mohou škodit.
  • Výživový poradce – spisovatel. Do této kategorie patřím i já. Dávejte si před námi pozor. Spisovatel po nějakou dobu sbírá informace, učí se, zkoumá, zkouší. Pak to sepíše. Někteří autoři publikují jen ověřené informace. Jiní sepíší jakékoli bludy a vznikne stejně důvěryhodná kniha. A vyznejte se v tom pak! Nejhorší jsou rady, které znějí důvěryhodně a přitom jsou špatné.

Vždy tedy zkuste nejprve zjistit, jakou kvalifikaci a jakou motivaci má člověk, jehož radami se budete řídit. Vždy také zkuste promyslet, zda vám poskytnuté rady dávají i logický smysl.

Dnes často slýcháme slovíčko paleo dieta. Je to jen další z bláznivých modifikací vysoce proteinové, nízkosacharidové diety. (Znáte ji lze pod krycím názvem Dukanova, předtím ketogenní, předtím Atkinsova a předtím ještě pár jiných variant názvů. Komu se paleo líbí, měl by být důsledný. Nejen stravu ale i celý životní styl vést na způsob paleo. Celý život tvrdě bojovat o přežití, bydlet v jeskyni a po třicítce by dieta měla končit tím, že vás sežere tygr.

Zatímco jsme mladí a zdraví, tělo nám ještě promine leccos. I nesmyslnou stravu i chyby v životosprávě. Později se to začne měnit a je špatně.

Komentáre k článku: Jak zhubnout břicho

  1. sabča 2. října 2013

    Velmi užitečný článek! Děkuju za zveřejnění.

  2. Nikča 6. října 2013

    Velmi dobrý výborný článek

  3. Hana 6. října 2013

    Dobrý den,
    je mi 15 let vážím 52kg,ale chtěla bych zhubnout vez nasílí.
    Jaký sport bych měla dělat. Děkují za radu předem Hana Špuláková

    já vím asi to sem nepatří,ale je to společná věc s tady tím

  4. Miro Veselý 6. října 2013

    Hana v patnácti musí hubnutí řídit váš lékař. Jestli opravdu máte veliké bříško (kila nic neřeknou) pak se bude potřeba soustředit na kvalitní stravu naprosto bez mlsání a cukroví.

  5. Nikča 12. listopadu 2013

    ahoj je mi 13 let a vážím 78 kg dáte mi prosím odkaz na dobrý jídelníček :) moc děkuju

  6. Miro 12. listopadu 2013

    Nikča pestrá, pravidelná strava, dostatek pohybu a žádné hubnutí. Ve věku 13 let je hubnutí nevhodné. Pakliže je tam větší bříško, pak žádné cukroví a slazené nápoje.

  7. Klára 13. listopadu 2013

    Zdravím,je mi 20let vážím 80kg jsem vyšší postavy,ale pořád přibírám hlavně do stehen,a zadku.Zkoušela jsem diety,omezit jídlo,ale když jím tak hrozně hltám,může to být tím?Poradíte mi nějaký jídelníček?

  8. Miro 14. listopadu 2013

    Klára stehna a zadek mohou být dána geneticky, pak je naprosto zbytešné držet diety. Soustřeďte svou pozornost na naprosto pravidelné intervaly mezi jídly, jezte normální stravu a denně alespoň procházky. Jestli to nestačí, konzultujte osobního trenéra, ten múže navrhnout úpravu životosprávy na míru. Zejména pak necvičte cviky „na stehna a zadek“.

  9. Marcelka 16. listopadu 2013

    Je mi 30 let, měřím 157 cm a váha mě trápí už od dětství.
    Proto se s tím už snažím něco udělat.
    Problém je, jak se z nadváhy dostat. Když v rodině máte
    z máminý strany silné lidi , a z tátovy strany zase lidi
    co jsou štíhlí jako proutek.
    A když vy ( já ) táhnete ke straně své mámy . :-(
    Bohužel už jsem vyzkoušela všechno. S dietou jsem začala
    27.7. , chodím na dlouhé vycházky, jím 5c denně , snažím se chodit do fitnesscentra .
    Ale z 80 kg se mi nějak váha né a né hnout.
    Když jsem s tím začala měla jsem 92,2 kg a už jsem dostala dolů cca 11 kg. Potřebovala bych poradit jak dál.
    Jak se z 80 kg dostat na svojí váhu .
    PS. Jídelníček nebo-li stravu mám upravenou od trenérky , a pohybu mám také dost.
    Předem moc díky za pomoc.
    jsem 157 cm vysoká a mám 80 kg. Moc ráda bych ještě něco
    dolů dostala , ale fakt už nevím jak dál.
    Prosím o pomoc.

  10. Miro 17. listopadu 2013

    Marcelka takhle není možné posoudit, zda je chyba v jídelníčku a nebo někde jinde. Jestli dodržujete režim 5 jídel, ste v pohybu a máte dostatek spánku, a ŽÁDNÉ výjimky, pak je možné, že jídelníček máte nastaven špatně. Zkuste si vyplnit svá data do kalkulačky BMI zde na stránce a porovnejte množství sacharidy/bílkoviny/tuk na jednu porci se svím jídelníčkem. Možná vám trenérka navrhla sportovní jídelníček a vy potřebujete možná spíše stravu o nižším obsahu sacharidú, čili méně příloh a o to více „pomalých“ sacharidú – třeba čočky, fazolky… Čili kupte si dobrou knížku o hubnutí, třeba od Kunové, Málkové a řádně si to nastudujte. Ať se vám daří.

  11. Verča 19. listopadu 2013

    Je mi 16 tuky mam hlavne na brise, ale chtela bych se jich navzdy zbavit. Prosim pomozte. Moc me to trapi, snazim se to co nejvice schovat, ale do nekonecna to nejde. Vazim 65 kg.

  12. Romana 22. listopadu 2013

    Ahojky, je mi 19 let. Měřím 168 cm a vážím 75 kg. Nikdy jsem tolik nevážila. Není to o tom že bych se každý den cpala či tak. Mám to prý s antikoncepce. Antikoncepci už mám cca 1 měsíc změněnou. A já si přeji zhubnout na váhu která půjde k mé výšce. Nejsem typ který by denně seděl u počítače či u televize. Sportuji, ale nevím jak správně jíst a cvičit aby to bylo znát na metru a na váze. Prosím poraďte mi.

  13. Miro 22. listopadu 2013

    Romana zaměřte se na kontrolu stravy. Možná máte jídla moc a možná nepravidelně. Antikoncepce sice múže zvýšit rychlost přibírání, ale není pŕíčinou. Ve sportu pak upřednostněte kardio a aerobní trénink.

  14. Pro Marcelka 23. listopadu 2013

    Marcenko… :) jediné co vám můžu poradit je můj osvědčený způsob, jak zhubnout. Pokud máte upravený jídelníček atd., zařaďte do programu nějaký z cvičících plánů Jillian Michaels. :) změny jsou opravdu viditelné :) ….http://www.youtube.com/watch?v=1Pc-NizMgg8 …:) tento plán má 3 levely a každý se cvičí 10 dní :) pak můžete pokračovat jedním z dalších plánů… :)

  15. tomas 29. listopadu 2013

    mam 17 let a vazim 94kg chci rychle zhubnout

  16. Miro Veselý 30. listopadu 2013

    tomas tak směle do toho!

  17. Erik 11. prosince 2013

    je mi 15 a vážím 102 kg měřím 194 cm jak rychle a učině zhubnout ? Děkuji

  18. Verule 25. prosince 2013

    Dobrý Den, je mi 15 let a vážím více než 85kg. Mohli by jste mi prosím poradit, jak zhubnout? … Nepotrebuji nějak extra rychle, jen abych normálně běhěm roku hubla a zdravě se stravovala a byla v pořádku. Chtěla bych zhubnout nejen kvuli vzhledu, ale hlavně proto, že bych mohla mít zdravotní potíže a toho se bojím nejvíce.

  19. Miro Veselý 25. prosince 2013

    Verule v patnácti by opravdu nebyl dobrý nápad nějak tvrději hubnout. Navyšte pohybovou aktivitu a začněte se stravovat vhodně. Racionální výživa, žádné sladkosti. Nechte se vyšetřit u lékaře na případné zdravotné problémy.

  20. HANKA 26. prosince 2013

    CO MAM JIST

  21. Karolína 26. prosince 2013

    DDobrý den, je mi 14 let a vážím 55 kilo.Mohl by jste mmi prosím poradit jak zhubnout,aniž bych musela držet nnějakou dietu. Máma mi zakázala držet dietu ,prý to nnení zdravé pro dítě mého věku. Děkuji za odpověd.

  22. Petra 28. prosince 2013

    Dobrý den nechci se litovat chci začít kvůli sobě hubnout.Mám ale veliký problém.Nemusím třeba 3dny jíst a pak se najím a je tady jojo efekt.Ani moc nepiji,a to je velký průšvih.Je mi 44let mám 169cm a 110kilo.Ta potvora obezita přišla po 3 dětech a mého nepravidelného stravování.Myslíte že mám nějakou šanci to změnit?Děkuji za Váš čas.Petra

  23. hana ko 28. prosince 2013

    Je mi 10 a vážím 69kg. Pošlete mi prosím zdravý jidelnicek

  24. Kristýna 28. prosince 2013

    Dobrý den,mám 156 cm a dneska jsem se vážila po 3 měsících.Bohužel mám 65 kg jsem z toho strašně zoufalá.Mám silná stehna a zadek ted i briško.Problém je určitě v mé stravě byla jsem na jaře ve stresu a začala jíst sladké čokolády u televize sušenky zákusky.Necítím se nijak dobře vím,že jsem se rozežrala mívala jsem 45 kg mám už i strie na zadku a stehnech.Myslíte když zvolím nějakou vhodnou dietu vynechám hlavně sladká jídla tak mám šanci,že zhubnu?S pozdravem Kristýna

  25. katka 4. ledna 2014

    dobrý den je mi 19 let a mám 8 měsíční ceru a od ty doby nemůžu zhubnout měla sem 60 před a ted mám 85 a chtěla bych to vrátit ale nejde mi to tak bych chtěla nakou radu jak na to děkuji za odpověd

  26. Klára 25. ledna 2014

    Dobrý den mám 13 let a mám 56 kg. prosím poradte mi co mám dělat děkuji.

  27. Markéta 28. ledna 2014

    Dobrý den, mám otázku, zda je možné zhubnout bez jakéhokoli sportu, či aktivit, jenom správnou stravou. Jíst zdravě umím, zajímá mě hlavně, zda bez fyzické námahy to půjde dolů.

    Mám 169 centimetrů, vážím 82 kilogramů, je mi 34 let. Přibrala jsem hlavně po nástupu do práce.

  28. Adéla 3. února 2014

    Dobrý den je mi 12 let a vážím 52kil mohl by ste mi prosím říct jak bych mohla zhubnout? děkuji

  29. Miro Veselý 4. února 2014

    Adéla ve dvanácti doporučuji poradit se na téma hubnutí se svým lékařem. Jakákoli svépomocná dieta múže v tomhle věku zpúsobit vážné škody na zdraví.

  30. petr 23. února 2014

    Je mi12 vazim 65 kg jsem sportovec jsem skoro nejrychlejsi ze tridy ve sprintu a to tam mame fakt rychle kluky na me ty kila nejsou videt tak ostatni ma odhaduju na 45 kg jsem fakt rychly a vydrz mam vynikajici a merim 168 cm kdysi jsem drzel dietu zhubl 11 kg ale musim jeste zhubnutnout

  31. Miro Veselý 24. února 2014

    petr nejl=pe bude poradit se s trenérem. Hubnutí ve věku 12 let není ten nejlepší nápad.

  32. Sara 25. února 2014

    Ahoj,je mi 13 (merim 165 cm) a vazim 62 kg.Je to nadvaha?

  33. pepa 27. února 2014

    Je mi 14 a (merim 171cm) a vážím 89kg

  34. Lala 9. března 2014

    Brzo mi bude 11 let a vážím ukrutných 59kg:( prosím poradte mi jak mám sportovat a zhubnout.brala bych když by jsem měla chodit běhat,jezdit na bruslích … prostě cokoliv předem díky za odpověd :) Lala

  35. Miro Veselý 9. března 2014

    Lala Určitě je špatný nápad v 11 letech hubnout. Doporučuji zcela vyloučit sladkosti a pamlsky a ponechat sport. Ostatní musí posoudit lékař.

  36. Kaka 14. března 2014

    Dobrý den ! všem :-) Je mi 11 let a měřim 152 cm. a vážim 45 kg. Je tom možné ?

  37. Kiwi 20. března 2014

    Ahoj, je mi 20 let, měřim 173cm a vazim 68kg. Vím, že nadváha to asi není. Ale vzdy jsem mivala 55kg a po antikoncepci jsem stloustla 6kg a desne jsem začala jíst sladke. Ted dva týdny hubnu. Jím po 2 hodinách a po 6 hodině uz ne. Zhubla jsem pouze 1 kg. Jsem z toho zoufala. .chci zhubnout alespoň na 60kg. Vse mi jde do stehen, břicha a boků . Dekuju za odpověď či nějakou radu.

  38. Miro Veselý 20. března 2014

    Kiwi: Pokud vám roste obvod pasu, není to dobrý znak. Sladkosti třeba okamžitě zrušit. To že jíte často a málo je dobrý postup. Jezte i později než po šesté. Večerní hladovění není řešením. Výsledky hubnutí ale kontrolujte výhradně pomocí centimetru – obvod pasu. Váha vám neřekne naprosto nic. Stačí když máte menses a 3 kila navíc jsou zde…

  39. Marcela 23. března 2014

    Zdravím Miro,
    je mi 36 let mám 164cm, po třech dětech mám 66kg, měla jsem dříve 50kg a teď jsem z toho nešťastná.
    Díky vašemu článku jsem si dala snadný cíl 1-2kg za měsíc. Nechci zhubnout rychle, ale trvale, snad se mi to také podaří, jako vám. Díky za inspiraci!

  40. Miro Veselý 25. března 2014

    Marcela držím palce.

  41. Marčelína 4. dubna 2014

    Super článek moc motivující , ale knihu jsem v češtině nenašla ,je my to moc líto..potřebuji zhubnout , ale mam nějaké zdravotní potíže a doktoři s mojí váhou nechtějí nic mít.Můžete poradit? Děkuji M.

  42. Miro Veselý 4. dubna 2014

    Marčelína ano, má kniha je jen v slovenštině. V češtině najdete mnoho kvalitních knih o hubnutí. Autoři jako Kunová, Málková, Hainer, Kunešová …

    Při zdravotních potížích může být hubnutí problém. Aby hubnutí nezhoršilo zdravotní stav. Proto je lépe se radit s lékařem. Pokud vám lékař nechce poradit, změňte lékaře.

  43. Marčelína 10. dubna 2014

    Díky já tu slovenštinu nějak zkousnu :)

  44. Kateřina Ž. 17. května 2014

    Dobrý den.
    Je mi 17let a vážím 90kg. A hrozně mě to trápí, aŤ se snažím jíst pravidelně, a být hodně venku, nebo dělat nějaký sport, tak mi stejně kila doulů nejdou. Studuji cukrařinu druhým rokem, a když vidím sladké, nemám na to ani pomyšlení, takže sladké mám tak 2x za měsíc a to max tyčinku. Jinak jím hodně zeleniny, ovoce.Jsem internátní, a stravu jím, kterou mám obědnanou. Mohla by se mi dostat nějaká rada? Už si nevím rady, s rodiči jsme zkoušeli pár možností, ale bez víceviditelného účinku. Děkuju předem!

  45. Miro Veselý 18. května 2014

    Kateřina pokud jíte pravidelně a žádné sladkosti + máte pravidelný sport, tak je velmi obtížné určit kde je chyba. Z praxe: život na koleji často přináší nepravidelnou stravu, taky častěji jídla které nejsou vhodné. Nebo může být problém v uždibování, ochutnávání. Určitě pátrejte, kde děláte chyby ve stravě.

  46. Ladislav 21. května 2014

    Dobrý den je mi 17 let mám 186cm a 102 kilo,chci zhubnout ale nevím jak na to poradíte ? děkuju

  47. Miro Veselý 21. května 2014

    Ladislav nejlepší prostředek na hubnutí je zelenina. Nejlepší postup na hubnutí je nastudovat si to a pak se tím řídit. Takže doporučuji čtěte. Držím palce, protože to bude těžké a čeká vás asi celoživotní boj. Ať se vám daří!

  48. Radka 25. května 2014

    Ahoj je mi 12 a mám 24 kilo nadváhy poradí mi někdo? Prosííím:-(

  49. Miro Veselý 25. května 2014

    Bohužel ne. V dětství není vhodné hubnout bez odborné rady lékaře. Rizika jsou příliš velké. Proto je lepší poradit se se svým lékařem, nebo alespoň s tělocvikářem. Nelze nadálku.

  50. Naty 17. června 2014

    Chtěla bych se zeptat,asi za jak dlouho trvá hubnutí když každý den běhám 2krát denně nejím od 17:00 a jím zdravě :)

    Měřím 164cm vážím 52kg a je mi 12let :) :) :)

  51. miloslav 20. června 2014

    dobrý den chtěl by zhubnout aspoň 20 kg ale nevim jak na prochazky chodim asi tak deně 4 km každy den a nevim jak mám zhubnout prosim poradte mi předem děkuji a važim 98.

  52. Miro Veselý 20. června 2014

    miloslav to že chodíte denně 4 kilometry je výborné. K tomu plus pro hubnutí bude potřeba začít trochu kontrolovat jídlo. Začněte tím, že si vypočítáte kolik sníst (na této stránce nahoře v kalkulačce BMI).

  53. viktorka 4. července 2014

    Ahoj mám problém je mi 10 let a vážím 36kilo…Držím dijetu cvičím a pořád nic:-(
    Chci zhubnout ale nevím jak jídelníček mám 4krát deně něco nic víc:(ani ne 4 krát…Je mi 10 let mám výšku 140cm a váhu 36 kilo poraďte prosím…

  54. Honza 16. července 2014

    Hodně lidí se tu ptá jak si změnit jídelníček znám skvělý způsob K snídani si vezmete hrníček nasypete do čtvrtky hrnečku ovesné vločky a potom nalejete též čtvrtku hrníčku bílím jogurtem.Dále k svačině to stačí nějaké ovoce např.Jablko,banán,nektarinka,poměranč..atd.K obědu
    je nejlepší dát si kuřecí nebo krůtí maso 150-300g ale bez přílohy myslím tím bez brambor bez rýže prostě bez žádně přílohy.Dále 2 svačina k té si můžete dát zase nějaké ovoce nebo při nejlepším zeleninový salát a k tomu salátu si můžete nakrájet na malé kostičky maso co vám zbylo z oběda ale jenom trochu!Pokud někdo má předvečeři tak k té si dáte protejňák třeba Long ® 80 Multiprotein.
    A poslední je večeře a k tě si dáte též Protejňák (říkam tomu protejňák jinak to je Protejový nápoj
    .Tohle je váš jídelníček snad jsem pomohl :)

  55. Miro Veselý 16. července 2014

    Honza nejsem si zcela jist, zda právě toto je ideální strava při hubnutí. Možná mladý a zdravý kulturista by se tak mohl stravovat, ale obézní člověk, který potřebuje shodit? Obézní lidé mají často různé zdravotní komplikace. Srdce, začínající cukrovka a podobně. Malé svačiny mohou být problémem. Rychlé cukry v ovoci také.

    Vypadá to na nějaký hybrid oddělené stravy. Byl bych prostě opatrný.

  56. Lada 21. července 2014

    Ahoj je mi 22 let,merim 170cm a vazim 78kg.Chtela bych zhubnout alespon na 70kg.Pohyb mam porad.Mam dvoulete dite takze se pomalu ani nezastavim:)
    Lecim se s vysokym krevnim tlakem a stitnou zlazou,tak nevim jestli by to nemohlo byt tim ze nemuzu porad zhubnout.Muzete nejak poradit?
    Predem dekuji

  57. Miro Veselý 21. července 2014

    Lada: Léky na vysoký tlak mohou komplikovat proces hubnutí, podobně i potíže se štítnou žlázou. Mnohem přísnější byste měli dohlížet na to, co sníte. Doporučuji knihy od autorek jako Kunová, Málková.

    No a pohyb? S dítětem se asi opravdu nezastavíte, ale měli byste denně mít asi hodinu rychlé chůze. V kalkulačce BMI si vypočtěte při jaké tepové frekvenci třeba cvičit, aby to pomohlo hubnutí.

  58. Jan 5. října 2014

    Dobrý den je my 15 a vážím 63 kg a měřim 168cm jak mam zhubnout

  59. Miro Veselý 5. října 2014

    V patnácti nehubněte dietou. Stačí jíst normální jídla a nic nezdravé, mastné, sladké, žádné limonády, koly a podobné. K tomu sport a to docela stačí. Vyrostete a zhubnete i bez diety.

  60. Eva 19. listopadu 2014

    Dobry den potrebovala bych pomoc pozrebuju zhubnout bricho a co mam jist tak mi prosim vas pomozte dekuji za pochopeni Eva Shah

  61. Miro Veselý 19. listopadu 2014

    Eva zkuste si to zde celé přečíst, vše je napsáno. I to, že pouze z břicha zhodit nelze.

  62. Jirka 10. prosince 2014

    Dobrý den je mi 18 let a mam 130 kilo. Hrozně mě to štve a vůbec nevím jak začít a jestli to vůbec ještě půjde,u mě to už není bohužel o vzhledu ale de o zdraví,vůbec se necítím dobře a musím s tím něco začít dělát mužete mi prosím poradit jak začít děkuju

  63. Miro Veselý 11. prosince 2014

    Jirka pokud máte tak velkou nadváhu, znamená to že buď máte mimořádně špatný životní styl, nebo trpíte nějakým onemocněním. Doporučuji začít u lékaře. Velmi pravděpodobně je na vině životní styl. Ten musíte změnit a to navždy. Pak je reálné, že zhubnete a novou postavu si také udržíte. Takže začněte u lékaře a přečtěte si několik knih o hubnutí. Velmi dobrá je „Nebezpečný svět kalorií“, nebo cokoli od Málková, Kunová, Hainera a jiných odborníků. Držím palce.

  64. Veronika 11. prosince 2014

    Ono asi fakt záleží člověk od člověka. Mně na hubnutí stačí to, že si sem-tam zacvičím s pomocí fitness televize a můj přítel zase si zvykl všude chodit pěšky. Žijeme oba v Brně v centru, takže máme prakticky všude blízko :) Ať jdeme na nákup, nebo se jen tak projít, jdeme pěšky a vychutnáváme si atmosféru kolem sebe. Já jsem tedy začala cvičit právě s pomocí té stránky, protože chodím do práce a mám sedavou práci, takže mi jde i trošku na hlavu to, že se neustále člověk kouká do počítače osm hodin. Zjistila jsem i, že když poslouchám rychlejší a veselejší hudbu, cvičí se mi lépe a usmívám se při tom :) Faktem je, že by měl jednotlivec, který chce zhubnout, založit své úsilí na tom, že ano chci zhubnout, ale chci zhubnout a mít z toho dobrý pocit a ne nutit se do cvičení a být z toho ještě víc nešťastný, že vlastně musím a ne chci.

  65. ivanka 23. ledna 2015

    dobrý den pořád nemůžu zhubnout břicho a to nejím sladkosti a sportuju je mi 12

  66. Klára 13. února 2015

    Dobrý den, je mi 15. Vím, že od obezity mam asi hodně daleko, ale přesto nejsem spokojená se svou postavou. Mám 158 cm a to už je hodně dlouho, nevím, jestli ještě vyrostu. Mám váhu cca 57 kg a myslím si, že na to kolik měřím je docela veliká. Dělám asi 11 let krasobruslení, takže pohyb mam, ale když chci zhubnout musím si ještě večer zacvičit nebo prostě vyvinout nějaký pohyb navíc, protože krasobruslení se bere už jako každodenní samozdřejmý pohyb, takže jíst zdravě bez sladkostí mi moc nestačí… Já se nesnažím držet dietu, vím, jak to dopadá. Spíš se snažím žít zdravým životním stylem a chtěla bych zhubnout tak čtyři kila a myslím, že bych mohla být spokojená. Ale problém je to, že zdravá výživa a krasobruslení nestačí a já už nic víc moc nestíhám, protože se vracim domů navečer nebo večer a dělám věci do školy a prostě to nějak moc nestíham.. Děkuju za odpověď.

  67. terka 12. dubna 2015

    Dobrý den je mi 11 a vazim 65kg mam veliké bříško a stehna jakž takž normální mužů s zeptat jak mám zhubnout a kfybyste mi napsali ze v jedenácti letech není dobře zhoubnout prosím napište proč opravdu si nevím rady

  68. Miro Veselý 12. dubna 2015

    Terka v jedenácti začíná tělo růst. Hubnutí je proces, který tomu může bránit. Z toho mohou vzniknout vážné zdravotní poruchy. Proto v případě že potřebujete shodit v dětském věku, musí postup řídit lékař, nebo alespoň se poraďte s tělocvikářem.

  69. Dajka 27. května 2015

    Zdravím, já jsem nejlépe zhubla, když jsem si upravila jídelníček. Začala jsem jíst pravidelně ve stejný čas po malých porcích minimálně 5x denně. Hledala jsem si zdravé jídelníčky na internetu. A taky jsem do toho cvičila a pila čistou vodu. Do toho jsme jedla slimax a nyní mám 10 kilo dole! Stačí mít jen pevnou vůli ;)

  70. Martina 3. června 2015

    Dobrý den je mi 19 a chtěla bych poradit jak mám zhubnout. Děkuji

  71. Miro Veselý 3. června 2015

    Martina na tomhle webu je již vše potřebné o hubnutí napsáno. Stačí číst.

  72. Zhubnu do jara 2. ledna 2016

    Drzim 4 den funguju normalne, chodim i do posilovny i chuze 5km kdz je hlad tak rajce, cibule a nekdy 2 vajicka, hodne piju to vas donuti ja kdlidne 4l. 2,5 kg dole, hlavne i kdyz neni sila nevzdavat to

  73. Karel Beránek 9. ledna 2016

    Dobrý den,
    asi jsem ovlivněný obvyklým vzezřením populace ve střední Evropě, ale když byl pan Veselý v nadváze vypadal, pro mě, paradoxně, zdravěji, než po tom co zhubnul. Domnívám se, že by mu cca 5-10 kg na víc, nad váhu na fotkách, kde je nejhubenější, prospělo :o)

    Jinak skvělé rady, realita atd. Jen by se to nemělo přehánět, není nutné aby všichni vypadali jak z koncentráku :o)
    Vše dobré přeje

    Karel Beránek

  74. Renča 25. července 2016

    Úžasné stránky a moc za ně děkuji :)Váha 78,výška 172 .Nikdy jsem nedržela dietu -po autohavárii invalidní důchod (záda) ,bohužel i přibrání z 68 na 78 kg.Snad se mi podaří řidit se Vašimi radami a zhubnout .Všem držím pěsti při boji s nadváhou a mnoho trpělivosti.

  75. Miro Veselý 25. července 2016

    Renča držím palce ať to vyjde.

  76. Iva 16. srpna 2016

    Dobry den jmenuju se iva a mam takovy problem je mi 13 let merim 151 cm a vazim skoro 70 ale zvetsuje se mi jenom bricho prosim poradte mi jak na to predem dekuji za odpoved.

  77. Miro Veselý 16. srpna 2016

    Iva v každém případě je třeba to zvětšující se břicho ukázat lékaři. Mohl by to být příznak nemoci. Je ale pravdepodovbné, že máte pouze nevhodnou stravu a také málo pohybu. Pak vám lékař zároveň doporučí, jak postupovat dál. Určitě to nebude ani dieta, ani hladovění.

  78. Lenka T. 14. března 2017

    To já jsem na hubnutí užívala UniLakt se skořicí, šlo to snadno díky jeho jablečné vláknině :) jsem na sebe pyšná, že jsem to dokázala.

  79. fanda 30. července 2017

    Dobrej sem 14 lety kluk
    vážím 80kg a potřebuju to rychle zhubnout kuli mi obezitě tét cvičím a porat
    sem tlustej tak cise zeptat potřebuju pomoc kvůli své obezitě dekuji
    moje jméno je fanda

  80. Miro Veselý 30. července 2017

    Fanda doporučuji poraďte se se svým lékařem, nebo učitelem tělocviku. Je to bezpečnější než domácí řešení.

Pridajte komentár: