Dnešní doba je ve znamení neustálého zvyšování cen energie. Proto stále více z nás hledá alternativní způsoby vytápění. Efektivní způsob, jak na energiích ušetřit, jsou kachlová kamna. Buďte chytří i vy a začněte o nich uvažovat. Kachlová kamna se hodí do všech interiérů. Liší se pouze konstrukcí, která může být středně těžká a těžká. Jejich výhoda spočívá v tom, že kachlová kamna spolehlivě dodají teplo do celého interiéru, protože používají k předání tepla sálání. Jedná se o princip, kdy teplo neohřívá vzduch, ale teprve předměty, na které dopadne. Tento princip je podobný slunečnímu záření a pro člověka je prokazatelně nejpříjemnější. Navíc, díky sálavému teplu kachlových kamen dochází k tomu, že v místnosti je téměř stejné teplo u podlahy i stropu!

Kachlová kamna jsou vhodným řešením pro vytápění prostorů ještě ze dvou významných důvodu. Kachlová kamna nezpůsobují přepalování prachových částic a díky nim nedochází k vysušování vzduchu. Jejich použití je tak více než vhodné i pro domácnosti s alergiky, astmatiky a jsou vhodné i pro osoby s respiračními chorobami. Snadno se také obsluhují. Frekvence přikládání je zhruba 3x až 4x za 24 hodin. Kamna se také vyznačují nejefektivnějším využitím teplené energie získané ze dřeva. U kachlových kamen se využívá teplo pomocí konvekce přes "teplovzdušný výměník" nebo pomocí hypokaustového sytému.

Kachlová kamna s kamnovou vložkou

Kachlová kamna s kamnovou vložkou jsou nejpoužívanějším modelem. Jejich výhodou je větší prosklená plocha, která působí velmi esteticky. U tohoto typu kamen také dochází pouze k minimálním tepelným ztrátám. Mají také vysokou efektivitu spalování. Výkon kamnových vložek se pohybuje v rozmezí 2-40 kW.

Kachlová kamna s výměníkem

Pro tento typ kachlový kamen je typické použití teplovodní kamnové vložky pro ohřev vody.
K dostání jsou ale i variabilní kamnové vložky. U těch je možné výměník zcela vyřadit a celý výkon směrovat na kachlová kamna.

Kachlová kamna s biotopeništěm

Na trhu jsou také kachlová kamna s ručně stavěným biotopeništěm. Tento typ kamen také umožňuje prosklení dvířek a tak samozřejmě dává zelenou i efektivnímu získávání tepla. V těchto kamnech dochází ke spalování dřeva za velmi vysokých teplot a tím následně i vyšší účinnosti spalování. Výkon topeniště se pohybuje mezi 3-10kW. více o KAMNECH