Úvod

 

    

KOTLE NA PELETY                  KAMNA NA PELETY                     PELETY               PŘÍSLUŠENSTVÍ

 

KOTEL NA PELETY KADRIA VARIANT PELLETS

Proč si pořídit kotel Variant Pellets?

  • kvalitní výrobek od tradičního českého výrobce
  • vysoká účinnost (94%)
  • nízká spotřeba pelet
  • splňuje 5. emisní třídu (podmínka pro získání dotace)
  • technická podpora
  • záruční i pozáruční servis


ZÍSKEJTE DOTACI NA KOTEL


Získejte "kotlíkovou" dotaci ve výší až 80%. Pro bližší info volejte 604 663 366. Kotle na pelety Variant Pellets splňují podmínky pro získání dotace.


 

Nabízíme Vám vysoce účinné automatické kotle na pelety Variant Pellets, které Vám svou velmi jednoduchou a v podstatě bezobslužnou obsluhou zajistí úsporné vytápění. Díky svým nízkým provozním nákladům se Vám investice vrátí do tří let. Všechny naše kotle splňují podmínky pro získání dotací!!!

Nízká spotřeba pelet je způsobena především přerušovaným režimem hoření, kdy je hořák schopen do pěti minut po zapálení pracovat na plný výkon a hořet v optimálním režimu. Za stejnou dobu po dosažení požadované teploty v objektu, přejde do klidového režimu a nemá žádnou spotřebu. Dochází tak k značným úsporám proti stálému hoření s útlumovým režimem a to především v jarních a podzimních měsících.

Efektivní spalování v hořácích Ferroli je dáno plynulou regulací otáček ventilátoru pomocí manostatu. Tento systém regulace nahrazuje lambda sondu a zajišťuje ekologické spalování s emisemi CO jen 30 ppm.

Hořáky Ferroli jsou vybaveny funkcí modulování výkonu od 8 kW do 40 kW, podle nastavené teploty kotle.

Vzniklé teplo se předává čtyřtahovým tělesem do topného oběhu. Touto konstrukcí zajišťujeme vysokou účinnost (až 94 %), při malých rozměrech tělesa a poměrně nízké váze kotle i při dodržení 5 mm tloušťky plechů. Teploty komínových spalin se pohybují mezi 100-125 °C.

Dalším důležitým faktorem snižujícím spotřebu paliva je regulace při rozvodu tepla do systému ústředního topení, TUV, případně podlahového vytápění. Instalujeme elektronickou regulaci DAS 04 pelety, která umožňuje maximální čerpání tepla z kotle i v závěrečné fázi, kdy využíváme i zbytkové teplo v kotli po skončení hoření, a to ve dvou rozdílných režimech do bojleru (zásobníku) nebo do ústředního topení.

Dřevní pelety jsou ideálním palivem pro svou vysokou výhřevnost 18,9 MJ. Umožňují automatické dávkování. Nízký obsah popele 0,5 % Vám zajistí snadnou údržbu. Dřevní pelety mají vlhkost do 6 %, proto je v kotlích rosný bod od 39 °C do 48 °C. Rosný bod je ošetřen termoventilem na 50 °C.

V případě naší montáže poskytujeme záruku 5 let na kotlové těleso proti korozi.

Zajišťujeme poradenství, záruční i pozáruční servis po celé české republice, na Slovensku a v Rakousku.

Údržba a klientský servis je velmi jednoduchý a rychlý, který snadno zvládnete sami, popř. po telefonu s naším servisním oddělením.

Náš kotel je české výroby, certifikován ve státním Strojírenském zkušebním ústavu v Brně a splňuje emisní limity třídy 5. Splňuje i podmínky pro přidělení případných dotací.

 

Kotle na pelety vzrostli v popularitě díky jejich zelené pověsti spalování obnovitelných nebo jinak odpadních produktů namísto neobnovitelných zdrojů energie, jako je plyn.

Díky tomu, že jsou peletové kotle šetrnější k životnímu prostředí než jiné typy kotlů, jsou docela zajímavou formou vytápění domu. Přestože kotle na pelety jsou formou krbu, ve srovnání s jinými typy kotlů jsou zcela odlišné, pokud jde o to, jak produkují teplo, a proto jsme je také podrobně prozkoumali.

Proto jsme sestavili kompletní seznam věcí, které byste měli vědět o kotlích na pelety. Doufáme, že si z tohoto článku o kotlích na pelety odnesete něco užitečného a pomůže vám to posoudit, zda by to mohl být vhodný typ vytápění pro váš domov.

Můžete také získat dotace na kotle od státu a to až do výše 80%.

Pelety jsou skvělým zdrojem tepla

Automatické kotle na pelety se liší ve srovnání s kotlem na dřevo nebo krby, protože jako palivo místo kusů dřeva používají stlačené pelety.

Samotné pelety jsou vysoce stlačené kousky biomasy, které díky své hustotě hoří horkým plamenem.

 

Pelety nejsou vyrobeny jen ze dřeva

Většina pelet se vyrábí ze dřeva a jeho vedlejších produktů, jako jsou piliny, štěpka, papír a kůra.

Některé kotle na pelety přijímají pouze tyto druhy pelet, zatímco jiné kotle mohou spalovat celou řadu dalších biopaliv nebo obojí. Tyto pelety z biopaliva mohou být vyrobeny z materiálů, jako je kukuřice a ořechové skořápky.

 

Kotle na pelety jenom s kvalitními peletami

Automatický kotel na peletky bere jako palivo pouze pelety, a pokud tedy chcete koupit kotel na pelety se zásobníkem, musíte zvážit, jak a kde budete pelety získávat.

Jelikož různé modely mohou brát jako palivo různé formy pelet, musíte vzít v úvahu, jaký druh pelet se ve vašem okolí prodává. Nechcete kupovat nejlepší kotel na pelety, který může brát pouze pelety ze dřeva, ale jedinou možností je koupit kukuřičné pelety.

 

Existují různé stupně pelet

Stejně jako si můžete koupit lepší druhy dřeva na spalování v krbu nebo kamnech, mohou pelety přicházet v různých stupních, které určují, jak dobře jsou vyrobeny a jak dobře hoří.

Dražší typy pelet obvykle spalují čistěji a produkují méně popela, což vede k menším nárokům na údržbu a čištění peletových kotlů.

Pokud si chcete koupit kamna na pelety, stojí za to zkontrolovat, jaká třída pelet je k dispozici ve vaší blízkosti a jaký typ.

 

Budete potřebovat prostor na uskladnění pelet

Stejně jako byste potřebovali prostor pro uložení polen pro krb nebo prostor na dřevo, budete potřebovat podobný prostor pro skladování pelet pro kotle na pelety.

Jelikož pelety jsou stlačenou formou paliva, je množství požadovaného úložného prostoru obecně o něco menší ve srovnání se skladováním kulatiny.

Pelety lze obvykle koupit v pytlích o hmotnosti 500 a 1000 kg od hlavních maloobchodníků nebo je lze objednat podle váhy od místních prodejců.

Pelety by měly být skladovány v suchém prostředí, místo aby byly ponechány venku, aby bylo zajištěno jejich účinné hoření při použití v hořáku. Pelety, které jsou udržovány v chladu a suchu, také vydrží déle ve srovnání s těmi, které jsou vystaveny vlhkosti.

 

Kotle na pelety hoří čistě

Pelety jsou vyrobeny tak, aby byly velmi husté, což jim pomáhá dobře hořet. To pomáhá snížit množství kouře a odpadních plynů na minimum.

Pelety proto mohou produkovat méně sazí a dávat méně kreosotu ve srovnání s protějšky na spalování dřeva, ale novější kamna na pelety budou vždy spalovat pelety mnohem čistěji a efektivněji než starší.

 

Tepelný výkon

Jednotkou měření, kolik tepla produkují kotle na pelety, je kW. Standardní kotle budou produkovat tepelný výkon kdekoli od 10 do 70 kW.

Ceny kotlů na pelety se obecně zvyšují v souladu s jejich maximálním tepelným výkonem, protože kotel musí být větší, aby bylo možné spalovat více pelet najednou, aby vyprodukovaly více tepla.

Než si koupíte kotel na pelety s automatickým podavačem, měli byste zvážit, jak velkou místnost bude Váš kotel potřebovat a podle toho si vybrat. Výběr nadměrně velkého kotle pro váš domov způsobí z dlouhodobého hlediska problémy, pokud je budete neustále používat při nejnižším nastavení.

Existuje mnoho proměnných, které ovlivňují, jak dobře může peletový kotel vytápět váš dům, například kolik izolace a počet oken má váš dům. Přesnější doporučení ohledně velikosti peletových kamen požadovaných pro váš domov budete muset konzultovat s odborníkem.

 

Automatické zapalování

Většina kotlů na pelety má funkci automatického zapalování, což znamená, že vše, co musíte udělat, je zajistit dostatečný přísun pelet v zásobníku a kotel se zapálí stisknutím tlačítka.

Tato funkce je důležitá, pokud chcete, aby se kotel mohl zapnout, když je naprogramován, aniž byste museli ručně zadávat nastavení sami.

 

Kotle na pelety je třeba odvzdušnit

Jelikož automatické kotle na pelety mají skutečné plameny, je třeba je odvzdušnit. K tomu, abyste ve svém domě měli kotel na pelety, nepotřebujete komín ani kouřovod.

Kotle mohou být odvzdušněné přímo přes vnější stěnu ve vašem domě, což znamená, že pro práci nemusí být vložena pouze do vašeho stávajícího krbu.

 

Potřebujete zásobník

Pelety se vkládají do kotlů buď pomocí zásobníku umístěného nahoře, nebo zásobníku umístěného na dně a dodávají pelety do ohně pomocí šroubového systému.

S oběma typy násypného systému jsou spojeny výhody a nevýhody. Systém namontovaný nahoře snižuje pravděpodobnost, že se oheň rozšíří do násypky, ale může být snadněji ucpán popelem.

Pro tyto typy kotlů na pelety se proto doporučuje spalování vysoce kvalitních pelet, protože při spalování produkují méně popela a pomáhají snižovat nároky na údržbu a riziko ucpání. Spalovací kamna na pelety nasazená na dno obecně nevyžadují ke spalování tak vysokou kvalitu pelet, ale ve výsledku jsou obecně méně účinná ve srovnání se zásobníkem nahoře.

Čím větší je kapacita zásobníku, tím více je možné uskladnit pelety a tím déle mohou peletová kamna produkovat teplo, aniž by bylo nutné je doplňovat. Čím rychleji násypka uvolní pelety do ohně, tím více tepla lze vyprodukovat.

Většina násypek na pelety pojme 16 až 60 kilogramů, což by mělo vydržet přibližně něco málo přes den používání.

 

Kamna na pelety jsou považována za ekologická

Všechny materiály, které tvoří pelety používané jako palivo, pocházejí z obnovitelných zdrojů, a proto lze pelety považovat za ekologičtější než zejména plynové krby, které spalují neobnovitelné zdroje paliva.

Kotle na pelety mohou také používat palivo, které by se jinak považovalo za odpad, například při spalování pelet z pilin a kůry, což pomáhá podporovat recyklaci těchto materiálů a snižuje množství odpadu.

Novější kamna na pelety však budou mnohem šetrnější k životnímu prostředí než ta starší, a proto je výběr správných kamen na pelety stejně důležitý jako výběr správného typu pelet.

 

Kotle na pelety vyžadují elektrický přívod

Kotle na pelety potřebují k práci elektrické napájení, protože mají motorizované součásti, které zahrnují zásobování ohněm peletami a vyfukování horkého vzduchu.

Na rozdíl od kotlů na dřevo nebo některých plynových krbů nebudete moci používat peletová kamna při výpadku proudu. Některé modely však mohou být dodávány se záložními bateriemi pro případ ztráty energie ve vaší domácnosti, ale pokud máte tuto možnost, očekávejte, že zaplatíte více.

Pokud si chcete koupit nejmenší kotel na pelety, musíte zajistit, aby v blízkosti místa, kde bude umístěn, byla elektrická zásuvka. Pokud ne, budete muset zohlednit náklady na instalaci nové zásuvky.

 

Nebudou úplně zticha

Jelikož kotle na pelety mají řadu motorizovaných dílů, včetně podavače a mychadla, neočekávejte, že budou fungovat téměř tiše.

Novější modely peletových kamen budou tišší než starší modely, ale udržování čistoty a údržby by jim mělo pomoci udržet tichý chod.

 

Kamna na pelety mohou být chytrá

Mnoho modelů peletových kamen má termostaty a ovládací prvky podobné ovládacímu panelu kotle pro ústřední topení.

Jakmile se kotel správne nastaví, umožní to kotlům odpovídajícím způsobem regulovat rychlost podavače, aby bylo zajištěno, že teplota místnosti nebo domu bude udržována přesně tak, jak chcete.

Můžete také ovládat časy, kdy se kamna na pelety zapnou a vypnou, a u některých modelů existuje dokonce i doprovodná aplikace, která vám umožní ovládat kamna, když jste pryč!

Nevýhodou chytrosti je, že existuje více věcí, které by se mohly s kamny na pelety potenciálně pokazit, zejména mechanické a elektronické prvky násypky na pelety, pokud se o ně nebudete řádně starat.

 

Je vyžadována pravidelná údržba

Kotle, které jsou závislé na podávání násypky, vyžadují větší údržbu než jiné typy krbů, aby byla zajištěna účinnost a bezpečnost kamen.

Používání vysoce kvalitních pelet by mělo omezit, jak často čistíte kamna, zatímco pokud pravidelně spalujete pelety nízké kvality, možná budete muset peletová kamna čistit častěji. Nekvalitní pelety nemusí být tak suché a ve výsledku uvolní více kreosotu na součásti kamen na pelety.

Pokud chcete provést minimální možné čištění peletových kamen, před nákupem kamen byste se měli rozhlédnout kolem a najít nejkvalitnější pelety dostupné ve vašem okolí.

 

Snadnost použití

Protože většina kamen na pelety používá elektrický zásobník k automatickému podávání palivových pelet podle potřeby, lze je považovat za jednodušší než u kamen na spalování dřeva a krbů na dřevo, které vyžadují poměrně pravidelnou pozornost k udržení tepelného výkonu.

 

Kamna na pelety jsou považována za bezpečná

Kamna na pelety jsou považována za bezpečnější způsob vytápění vašeho domu ve srovnání s jinými typy krbů.

Protože jsou elektrická, mnoho kamen na pelety je vybaveno bezpečnostními prvky, které vypnou kamna v případě přehřátí nebo jiných problémů.

Stejně jako u mnoha spotřebičů jsou nejbezpečnější ty, které jsou čištěny a udržovány v souladu s doporučeními.

 

Náklady na kamna

Dražší kamna mají obecně lepší kvalitu sestavení a pocházejí od renomovanější značky, jako je KADRIA.

Při nákupu kotle se vždy vyplatí zvážit počáteční náklady a délku záruky, jak často se kamna budou používat a zda chcete platit méně za údržbu a komponenty po celou dobu životnosti.

 

Provozní náklady

Cena pelet se může výrazně lišit od místa k místu, a proto je důležité pochopit:

 

  • Jak často očekáváte, že budete používat peletová kamna
  • Jak velká je místnost nebo dům k vytápění
  • Jak velká je kapacita a tepelný výkon na kamnech
  • Které pelety jsou na prodej ve vašem okolí, aniž by vznikly velké náklady na dopravu
  • Jaké druhy pelet jsou k dispozici ve vašem okolí a jak se liší ceny mezi jednotlivými druhy

 

To vám pomůže rozhodnout se, zda jsou kamna na pelety tím správným způsobem vytápění vašeho domova.

Musíte také vzít v úvahu, že kamna na pelety vyžadují elektrické napájení pro napájení řídicího systému, násypky a mychadla. 

 

Instalace

Instalace kamen na pelety je často levnější než u jejich protějšků na dřevo, protože mnoho modelů může být přímo odvětráváno ven, zatímco hořák na dřevo bude vyžadovat drahý systém odvodu spalin.

Seo optimalizácia