Destinace pro dovolenou u moře

Kam na dovolenou?

Každou letní sezonu se turisté nejen z České republiky vydávají na dovolenou, aby si bezezbytku užili těch několik dní nebo dokonce týdnů zaslouženého volna a odpočinku. Vzhledem ke skutečnosti, že Česká republika nemá své vlastní moře, není překvapivé, že žebříček nejnavštěvovanějších destinací pro letní dovolenou mezi českými turisty vedou destinace s mořským pobřežím. V nich si čeští turisté mohou dokonale užívat dostatku slunce, příjemně prohřátého moře, vodních radovánek a příjemných večerů.

1. – Chorvatsko

Prvenství mezi nejnavštěvovanější destinacemi českých turistů si již několik desetiletí udržuje Chorvatsko. Asi hlavním důvodem pro jeho popularitu je relativní blízkost, neboť Češi se mohou do oblíbených chorvatských letovisek dostat vlastním autem. Pohodlí cesty po vlastní ose, kdy není třeba být závislý na časy odletů letadel nebo odjezdů autobusů určitě spoustě turistům vyhovuje. Dalším rozhodujícím faktorem může být i jazyk, neboť zejména turisté, kteří se nedomluví anglicky, německy nebo jiným světovým jazykem, se mohou v Chorvatsku díky příbuznosti řeči bez problémů dorozumět.

Chorvatské pobřeží je velmi členité a nabízí k prožití příjemné dovolené též několik desítek ostrovů. V ostrovních letoviscích v Chorvatsku si tak přijdou na své i turisté, kteří rádi tráví pobyt u moře mimo hlavní pevninu. Další atrakce v podobě možnosti ubytování na majácích či dokonale luxusních hotelích s veškerým komfortem jsou pak už jen pomyslnou třešničkou na chorvatském dortu.

2. – Itálie

Druhé místo v pořadí destinací, kam Češi nejčastěji cestuji na dovolenou, si udržuje západní soused Chorvatska Itálie. Dalo by se říci, že Itálie je ideálním místem pro rodinnou dovolenou a turisty, kteří chtějí vzít sebou k moři své malé ratolesti. Charakteristickým znakem italských prázdninových letovisek jsou dlouhé bílé pláže, jejichž povrch je tvořen jemným pískem. Vstup z italských pláží do moře je jen pozvolný a tak se tady rodiče nemusejí obávat pustit své děti do vody samotné.

Na nejmenší návštěvníky bylo myšleno prakticky ve všech větších italských prázdninových resortech. Čeká tady na ně spousta dětských hřišť, nejrůznější aquaparky a další zábavní parky a v neposlední řadě i řada animačních programů. Rodiče tak ve spoustě letovisek mohou svěřit své děti do péče školených pečovatelů a užívat si dovolenou takovou, jaká má být.

Češi do Itálie nejčastěji jezdí do regionu severního Jadranu. Dojezdová vzdálenost zdejších letovisek je podobná jako do Chorvatska a právě v této části Itálie se nalézají ta nejnavštěvovanější prázdninová střediska. Za všechny je možné jmenovat kupříkladu Bibione, Caorle nebo Lignano.

Turisté, kteří jsou ochotni cestovat svým vozem dále, nebo dokonce využít k přepravě do Itálie leteckou dopravu, se pak obvykle vydávají do vzdálenějších regionů jako je střední a nebo dokonce i jižní Itálie. K nejoblíbenějším destinacím na jihu Apeninského poloostrova patří určitě Kalábrie a Ischia. V neposlední řadě pak vršek žebříčku popularity italských letovisek zaujímají i oblíbené ostrovy Sicílie a Sardinie.

3. – Řecko

Na třetím místě co do nejnavštěvovanější destinací mezi českými turisty patří již tradičně Řecko. Nabídka příležitostí, jak si užít letní dovolenou u moře právě v této jihoevropské zemi, je asi nejrozmanitější ze všech destinací Evropy. Podobně jako Chorvatsko i Řecko nabízí tisíce a tisíce možností ubytování buď přímo na řecké pevnině, nebo na některém z řeckých ostrovů.

Nejznámější řecké ostrovy, kam nejčastěji létají na dovolenou turisté nejen z České republiky, leží buď v moři Jónském, jež se nachází západně od řecké pevniny, nebo v moři Egejském, ležícím východně od Řecka. Egejské moře tvoří jakousi přírodní hranici mezi Řeckem a Tureckem. K nejoblíbenějším Jónským ostrovům se určitě řadí Korfu, Zakynthos nebo Kefalonia. Z ostrovů v Egejském moři pak budou turisté určitě znát kupříkladu Rhodos, Kos nebo Santorini.

Nejoblíbenější z řeckých ostrovů je pak současně i ten největší. Kréta je nejen největším z řeckých ostrovů, ale co do velikosti jde o čtvrtý největší ostrov v celém Středozemním moři. Není se tedy co divit, že nabídka prázdninových letovisek je tady skutečně pestrá. Letadla přistávají hned na dvou mezinárodních letištích a turisté si mohou vybrat, zda chtějí bydlet v rušných letoviscích nejčastěji na severním pobřeží, nebo dají přednost malým a zastrčeným vesničkám, kde si budou moci užívat dostatku pohody a klidu.

4. – Turecko

Čtvrtou nejoblíbenější destinací mezi českými turisty je Turecko. Tato země, nacházející se v Malé Asii, si získala popularitu díky svému členitému pobřeží na takzvané Egejské riviéře a luxusními hotelovými komplexy, postavenými přímo u sněhobílých pláží na takzvané riviéře Turecké.

Egejská riviéra se táhne podél východního pobřeží Egejského moře, podle kterého získala též svůj název. Krajina a podnebí je tady velmi podobné řeckým ostrovům. Zlatavé pláže s mírným vstupem do moře a příjemném klima dělá z Egejské riviéry skvělé místo pro dovolenou těch turistů, kteří již například znají Řecko a přitom se nechtějí vzdát oblíbené prázdninové destinace s průzračně čistou vodou a slunečným počasím.

Turecká riviéra je pak vyhlášená svými několik kilometrů dlouhými plážemi, příjemně prohřátým a až neuvěřitelně čistým mořem a v neposlední řadě i luxusními hotely a prvotřídními službami. Pás pobřežních letovisek mezi městy Antalya a Alanya na jižním pobřeží Turecka každoročně přivítá desítky tisíc turistů nejen z České republiky.

I Turecko patří k destinacím, vhodným pro rodinnou dovolenou. Kromě již zmíněného mírného vstupu ze zdejších pláží do moře tady totiž bylo často myšleno i na ty nejmenší návštěvníky. Ve větších hotelových komplexech obvykle fungují dětské minikluby a často bývá v ceně pobytu i animační program pro ty nejmenší. Spousta letovisek mám v blízkosti vybudovány velké vodní zábavní parky a řada moderních hotelů má dokonce své vlastní skluzavky a tobogány.

5. – Egypt

Pátou nejnavštěvovanější destinací, kam cestují turisté z České republiky na letní dovolenou, je Egypt. Hlavními důvody pro cestu do této severoafrické země je nádherné a krásně prohřáté Rudé moře a stále a slunečné počasí. V Egyptě se totiž prakticky nemůže stát, aby byla obloha někdy zatažená či se dokonce objevily během turistické sezóny srážky.

K nejoblíbenějším cílům v Egyptě patří pás letovisek v oblasti Sharm el Sheikh, jež se nalézá na jižním cípu Sinajského poloostrova. Hlavním lákadlem je až neuvěřitelně pestrý podmořský život jen pár metrů pod hladinou. A tak si Egypt volí co by svou letní destinace pro dovolenou hlavně turisté, kteří se rádi věnují šnorchlování či přístrojovém potápění.

Druhou hlavní prázdninovou oblastí je potom západní pobřeží Rudého moře s nejvýznamnějšími letovisky Hurghada a Marsa Alam. Jde o historicky nejstarší prázdninový resort v Egyptě a co do kvality a služeb si s letoviskem Sharm el Sheikh v ničem nezadá. I tady se budou moci turisté celé hodiny věnovat pod bezmračnou a blankytně modrou oblohou tolik oblíbenému šnorchlování či potápění.

6. – Španělsko

Šestici nejčastěji navštěvovaných zemí mezi českými turisty během letního období dovolených uzavírá Španělsko. I tato jihoevropská země může nabídnout pro prožití dnů volna a odpočinku u moře jak své kontinentální pobřeží, tak také několikeré ostrovy ať již ve Středozemním moři nebo v Atlantském oceánu.

Dříve patřily mezi Čechy k nejnavštěvovanějším španělským prázdninovým oblastem letoviska na jeho východním pobřeží u Středozemního moře. Právě zde leží známé oblasti Costa Brava, Costa Dorada, Costa del Azahar a další. Jejich výhodou byla dostupnost po pevnině v době, kdy byla ještě letecká doprava pro většinu českých turistů drahá.

V současnosti pak čeští turisté nejraději létají na některý z Baleárských nebo Kanárských ostrovů. Baleárské ostrovy, nalézající se ve Středozemním moři východně od Španělska, jsou oblíbené zejména mezi mladší generací. Symbol bujaré zábavy a nočního života, ostrov Ibiza, dlouhodobě patří k nejoblíbenějším destinacím mezi mladšími ročníky nejen z České republiky, ale z celé Evropy a zejména potom z Německa.

Kanárské ostrovy, které se nacházejí západně od pobřeží afrického Maroka, jsou v nejrůznějších propagačních materiálech často nazývány coby ostrovy věčného jara. A toto přízvisko získaly ne náhodou. Celoročně příjemné teploty, kdy během zimního období obvykle neklesají pod 20 stupňů a během léta se pohybují kolem 30 stupňů, a voda v moři, jejíž teplota neklesá pod 20 stupňů Celsia, dělá z Kanárských ostrovů ideální místo pro celoroční dovolenou nejen pro turisty z Čech.

Nádherné pláže a průzračně čisté moře na Kanárských ostrovech pak lákají již několik desetiletí k prožití dnů volna a relaxace tisíce turistů z celé Evropy a čeští turisté již nejsou z tohoto pohledu výjimkou. Navíc bezcelní statut Kanárských ostrovů činí z této destinaci též skvělé místo pro nákupy nejrůznějšího zboží.