Ako napísať znamienko plus +

Matematické znamienka môžete zadávať aj na počítačovej klávesnici. Jedným z týchto znamienok je aj plus „+“. Existuje viacero spôsobov ako tento znak sčítania napísať na notebooku. Na zápis znamienka si vyberte ten, ktorý je pre vás najjednoduchší a najviac vám vyhovuje.

Klávesnica

Ak používate slovenskú klávesnicu pre znak sčítanie, plus máte samostatný kláves. Nachádza sa na numerickej časti klávesnice, nad klávesom s písmenom Q. Okrem znaku plus sa na klávese nachádza aj výkričník a číslica 1. Ak potrebujete napísať + stačí tento kláves len stlačiť.

Ak používate anglickú klávesnicu znamienko plus môžete napísať pomocou iného klávesu, ktorý nájdete hneď vedľa klávesu Backspace. Okrem znamienka + je na klávese aj mäkčeň, čiarka a rovná sa. Aby ste mohli plus napísať aj na anglickej klávesnici stlačte najprv kláves „Shift“ a kliknite na kláves so znakom plus.

Ak máte na klávesnici aj samostatnú numerickú klávesnicu istotne na nej máte aj kláves pre tento znak. Stačí ho len nájsť a stlačiť ho.

ASCII kód

Ďalší spôsob ako plus napisať je pomocou ASCII kódu. Stačí len stlačiť kláves „Alt“ (ľavý Alt) a na numerickej klávesnici stlačte klávesy s číslami 4 a 3 – Alt + 43 – +. Hneď ako pustíte kláves „Alt“ zobrazí sa znamienko plus – +

Mapa znakov

Pokiaľ používate počítače s operačným systémom Windows máte v ňom aj program „Mapa znakov“. Vyhľadajte ho prostredníctvom vyhľadávacieho poľa a otvorte ho. Zobrazí sa vám tabuľka s množstvom znakov, symbolov a písmen. Nájdite medzi nimi znamienku pre sčítanie + a vložte ho z tabuľky na miesto kde ho potrebujete napísať.

Kopírovanie

Poslednou možnosťou ako napísať znamienko + je skopírovať ho. Nájdite si znamienko na internete a označte ho myšou. Stlačte klávesy „Ctrl + C“. Teraz umiestnite kurzor na miesto, kde chcete plus napísať a stlačte klávesy „Ctrl + V“.

(viac…)

Kláves F6

Na každej klávesnici nájdete v hornej časti klávesy označené písmenkom F. Ide o funkčné klávesy, ktoré majú špecifické funkcie. Väčšina užívateľov tieto klávesy nevyužíva, čo je dosť na škodu, keďže vám môžu zjednodušiť a zrýchliť prácu na počítači. Jedným z týchto klávesov je aj kláves F6. Viete aká je jeho funkcia?

Kláves F6

Funkčný kláves F6 môžete použiť na zadanie novej adresy. Jeho stlačením môžete hneď zadať novú adresu na internetovú stránku priamo z webovej stránky, ktorú práve prezeráte.

Tento kláves môžete jednoducho využiť aj keď chcete skopírovať adresu internetovej stránky, ktorú práve prezeráte. Stlačením klávesu F6 sa zvýrazní adresa. Teraz stačí už len  použiť klávesovú skratku pre kopírovanie „Ctrl + C“ a adresu máte skopírovanú. Následne môžete pomocou klávesovej skratky „Ctrl + V“ adresu vložiť kam potrebujete.

Klikaním na kláves F6 môžete tiež prechádzať medzi prvkami v otvorenom okne alebo na pracovnej ploche.

Prieskumník

Klávesové skratky vedia prácu na počítači výraznejšie zrýchliť a aj zjednodušiť. Aj keď klávesových skratiek existuje množstvo nemusíte si ich všetky pamätať. Stačí ak budete poznať len tie, ktoré vám prácu na PC uľahčia. Jednou z nich je aj klávesová skratka Win + E.

Klávesovou skratkou Win + E v operačnom systéme Windows získate prístup k súborom. Touto skratkou otvoríte Prieskumníka.

Ak potrebujete pri práci vyhľadať konkrétny súbor alebo chcete vložiť dokument, či obrázok, ktorý máte uložení v počítači pomocou klávesovej skratky Win + E rýchlo otvoríte Prieskumníka.

Ak túto skratku použijete viackrát otvorí sa vám viac okien Prieskumníka. To môžete využiť ak si potrebujete urobiť poriadok v súboroch, obrázkoch a dokumentoch.

Ako urobiť pevnú / nezlomiteľnú medzeru

Pri písaní dokumentov na počítači sa s medzerami medzi slovami stretávate bežne. Nie je ale medzera ako medzera. Existuje aj pevná medzera. Používa sa vtedy keď nechcete aby dve slová boli rozdelené na dva riadky. Pevnou medzerou dve slová spojíte a zobrazujú sa vždy spolu, či už na začiatku, alebo na konci riadku. Najčastejšie použitie pevnej medzery je pri písaní adries, mien ale určite natrafíte na množstvo ďalších prípadov, kedy ju využijete.

Ako na pevnú medzeru

Pevná, nezlomiteľná alebo aj nedeliteľná – výrazov na tento typ medzery je niekoľko. Niektoré textové editory zadávajú pevnú medzeru automaticky hneď za predložkami. Pri písaní adries, keď potrebujete spojiť názov ulice s popisným číslom si pevnú medzeru musíte zadať sami. Existuje niekoľko spôsobov ako na to.

Pevná verzus nezlomiteľná medzera

Medzi pevnou a nezlomiteľnou medzerou je rozdiel aj keď ho v dokumente nezbadáte.

Nezlomiteľná medzera – šírka medzery, medzi slovami, ktoré majú byť spolu je flexibilná. Ak sa dokumet zarovná do bloku medzera sa roztiahne.

Pevná medzera – má pevnú, konštantnú šírku. Ak dokument zarovnáte do bloku bude šírka pevnej medzery stále rovnaká.

 

Klávesová skratka

Ak chcete napísať nezlomiteľnú medzeru pomocou klávesových skratiek stlačte klávesy „Ctrl + Shift + medzerník“. Túto klávesovú skratku môžete použiť na vytvorenie pevnej medzery vo všetkých kancelárskych programoch od Microsoft a aj v množstve iných.

Ak chcete prepojiť slovo na konci riadku a na začiatku ďalšieho riadku postupujte nasledovne:

Za slovo na konci riadku umiestnite kurzor a kliknite na „Delete“. Následne stlačte klávesy „Ctrl + Shift + medzerník“.

ASCII kód

ASCII tabuľka je tabuľka znakov a symbolov, ktoré môžete napísať pomocou ASCII kódu. Pri zadávaní kódu sa používajú klávesy „Alt“ alebo „Alt Gr“ a kombinácia troch až štyroch číslic. Aj keď pomocou ASCII kódov môžete napísať symboly a znaky, ktoré sa na klávesnici nenachádzajú môžete pomocou nich napísať aj pevnú medzeru.

Aby ste mohli napísať pevnú medzeru ASCII kódom stlačte kláves „Delete“ čím spojíte slová. Teraz stlačte kláves „Alt“ a následne klikajte na numerickej klávesnici na číslice  2, 5 a 5 (Alt + 255)

Ak chcete zadať pomocou ASCII kódu nezlomiteľnú medzeru stlačte za slovom kláves „Delete“. Keď sa slová spoja stlačte kláves „Alt“ a na numerickej klávesnici postupne stláčajte číslice 0, 1, 6  a 0 (Alt + 0160).

Ako uvidím pevnú medzeru

Či ide o pevnú medzeru alebo nie na dokumente neuvidíte, vyzerajú rovnako. Zbadáte to až vtedy, keď si na dokumente necháte zobraziť netlačiteľné znaky a formátovacie značky. Vo Worde nájdete na to tlačidlo v časti „Domov“ v sekcii „Odsek“ vpravo hore. Pevná medzera sa zobrazí ako krúžok. Obyčajná medzera je zobrazená čiernou bodkou.

 

 

(viac…)

Kláves Shift

Na každej klávesnici nájdete špeciálne klávesy, ktoré vám sprístupnia niektoré funkcie na počítači. Jedným z týchto klávesov je aj kláves Shift. Denne ho používate a pritom si to možno ani neuvedomujete. Kláves Shift patrí do kategórie tzv modifikačných klávesov, teda klávesov, ktoré po stlačení s ďalším klávesom vykonajú špeciálnu akciu. Aká je funkcia tohto klávesu a na čo všetko ho môžete použiť?

Kláves Shift nájdete na klávesnici dvakrát, na začiatku a na konci druhého riadku od spodku. Na pravej strane je na klávese znak šípky, na konci zas nápis Shift aj so šípkou. Oba klávesy fungujú rovnako. Dva klávesy Shift uľahčujú písanie na klávesnici obidvoma rukami.

Najčastejšie sa kláves Shift spája s písaním veľkých písmen. Ak chcete napísať veľké písmeno musíte stlačiť a podržať kláves Shift a kliknúť na písmeno, ktoré chcete napísať. Pokiaľ máte zapnutý Caps Lock a píšete veľkými písmenami stlačením klávesu Shift a kliknutím na konkrétne písmeno ho napíšete ako malé.

Tento kláves využijete aj keď chcete písať číslice, ktoré máte na klávesoch spolu s ďalšími písmenami a znakmi. Bez použitia klávesu Shift napíšete písmeno „š“ ak ale stlačíte kláves Shift a kliknete na rovnaký kláves napíšete číslicu „3“.

To isté platí aj pre klávesy. Ak potrebujete napísať písmeno s mäkčeňom stlačíte kláves Shift a kliknete na kláves s dĺžňom a na koniec na kláves s konkrétnom písmenom. Na písanie zátvoriek, dvojbodiek alebo výkričníka tiež potrebujete mať stlačený kláves Shift. (viac…)

Klávesová skratky Ctrl + J

Klávesových skratiek existuje množstvo. Asi nik si nedokáže zapamätať všetky skratky ale stačí ak si zapamätáte tie, ktoré aj využijete. Ak často sťahujete z internetu či už programy, filmy alebo aplikácie určite sa vám zíde klávesová skratka Ctrl + J. Jej využitie tu ale nekončí.

Internetový prehliadač

Stlačením klávesov Ctrl a J otvoríte v internetovom prehliadači okno sťahovania. Ak práve niečo sťahujete môžete si pozrieť ako dlho sa ešte daný program bude sťahovať prípadne koľko MB sa už stiahlo, alebo sa ešte má stiahnuť.

Klávesovú skratku Ctrl + J môžete použiť aj v iných programoch. V každom z nich má inú funkciu.

Microsoft PowerPointj

Ak použijete klávesovú skratku Ctrl + J v programe PowerPoint môžete zarovnať text alebo ho rovnomerne rozmiestniť po celej obrazovke.

Textový editor (Word)

V textovom editore môžete klávesovú skratku Ctrl + J využiť v aktuálnom riadku na rozloženie slov rovnomerne v celom riadku. Slová budú rozmiestnené od ľavého po pravý okraj strany.

Klávesová skratka takto funguje vo väčšine textových editorov vrátane programu Word. Nemusí ale fungovať vo všetkých.

Ako napísať Ě, ě

Písanie na počítači, na ktorom máte nastavenú slovenskú klávesnicu nie je ťažké. Ak sa ale stretnete s písmenom, ktoré sa v našej abecede nenachádza môže byť jeho napísanie ťažšie. Jedným z týchto písmen je aj písmenko, ktoré sa používa v českom jazyku „ě, Ě“.

Ako napísať e s mäkčeňom

Aby ste mohli písať písmená, ktoré sa nachádzajú v českej abecede nemusíte hneď prepínať klávesnicu na českú. Síce je to spôsob ako písmeno napísať ale existujú aj rýchlejšie a jednoduchšie spôsoby ako ě, Ě napísať na počítači.

Ak chcete napísať písmeno e s mäkčeňom stlačte najprv kláves „Shift“ a potom kliknite na kláves so znakom mäkčeňa. Keď klávesy pustíte kliknite na písmeno „e“ a zobrazí sa písmenko „ě“ (Shift + kláves s mäkčeňom + e)

Ak potrebujete napísať veľké písmeno „Ě“ stlačte kláves „Shift“ a kliknite na kláves so znakom mäkčeňa. Potom stlačte kláves „Shift“ a kliknite na kláves s  písmenom „e“. Hneď ako klávesy pustíte zobrazí sa veľké písmeno „Ě“ (Shift + kláves s mäkčeňom + Shift + e).

ASCII kód

ASCII tabuľka je symbol znakov a symbolov, ktoré môžete napísať pomocou ASCII kódu. Aby ste mohli napísať konkrétny znak pomocou ASII kódu budete potrebovať klávesy Alt alebo Alt Gr a kombináciu čísel, ktorú musíte zadať na numerickej klávesnici počítača. Písmená „ě, Ě“ napíšete pomocou týchto kódov

  • Malé písmeno „ě“ – stlačte kláves „Alt“ (ľavý Alt) a postupne klikajte na numerickej klávesnici na čísla 0, 2, 8, 3 (Alt + 0283) – ě
  • Veľké písmeno „Ě“ – stlačte kláves „Alt“ (ľavý Alt) a postupne klikajte na číslice 0, 2, 8, 2 (Alt + 0282) – Ě

Mapa znakov

Ak používate počítač s operačným systémom Windows máte v ňom program „Mapa znakov“. Prostredníctvom vyhľadávacieho poľa program nájdite a otvorte ho. V tabuľke nájdite písmeno, ktoré potrebujete a kliknite naň. Teraz kliknite na políčko „Kopírovať“ a pomocou kláves Ctrl + V môžete vložiť písmeno do textu na miesto kde potrebujete.

Zmena veľkosti obrazovky

Ak si chcete na webovej stránke prečítať text s malými písmenkami, ktorý ledva vidíte je lepšie si obrazovku zväčšiť. Ak viete ako zmeniť veľkosť obrazovky nebude pre vás problém žiadny malý text. Spôsobov ako zmenšiť alebo zväčšiť obrazovku je niekoľko.

Internetový prehliadač

Ak potrebujete zväčšiť alebo zmenšiť obsah na internetovej stránke môžete to urobiť prostredníctvom internetového prehliadača. Pokiaľ používate Google Chrome kliknite na tri bodky vpravo hore a prejdite na políčko „Lupa“. Ak chcete obrazovku zväčšiť kliknite na znamienko „+“ (plus). Pokiaľ potrebujete obsah zmenšiť stačí ak kliknete na znamienko „-“ (mínus).

V prehliadači máte aj ikony na zmenu veľkosti obrazovky. Otvorte ho a v pravom hornom rohu máte ikonu štvorca. Kliknutím na štvorec zmenšíte veľkosť okna prehliadača. Ak na ňu kliknete ešte raz okno sa zväčší na pôvodnú úroveň. (viac…)

Klávesová skratka Alt + F4

Používaním klávesových skratiek je práca na počítači rýchlejšia a efektívnejšia. Nemusíte poznať všetky klávesové skratky, stačí ak poznáte len tie, ktoré aj často využijete. Jednou z nich je aj klávesová skratka Alt + F4.

Klávesová skratka Alt + F4 okamžite zavrie aplikáciu čo program, ktorý práve používate. Či už hráte hru, vyplňujete tabuľku v Excely alebo surfujete na internete, ak stlačíte klávesy Alt a F4 zavriete otvorený program.

Alt + F4 verzus Ctrl + F4

Na prvý pohľad sa môže zdať, že klávesové skratky Ctrl + F4Alt + F4 majú rovnaký účinok. Nie je to ale tak. Stlačením klávesov Ctrl + F4 zatvoríte okno prehliadača alebo programu, ktoré práve používate. Klávesovou skratkou Alt + F4 zavriete celý program.

Klávesová skratka Alt + F4 nefunguje

Na niektorých typoch  alebo multifunkčných klávesniciach nemusí klávesová skratka Alt + F4 fungovať. Ak chcete zavrieť program, ktorý práve používate musíte okrem spomínaných kláves stlačiť aj kláves Fn.  Klávesová skratka pre ukončenie programu, ktorý používate je tak Alt + Fn + F4.

Ako napísať znak suma ∑

Písanie znakov a symbolov na klávesnici počítača nemusí byť ťažké ak viete, ktoré klávesy treba stlačiť. Existuje niekoľko spôsobov ako napísať špeciálny znak alebo symbol. V tom článku sa dozviete ako napísať znak suma do dokumentu pomocou klávesnice počítača.

Čo je suma

Znak suma sa používa v matematike, kde vyjadruje súčet dvoch a viacerých čísel. Ide o znak z gréckej abecedy, ktorý sa volá sigma. Takže, ak chcete napišať znak suma na počítači musíte napísať veľké písmeno sigmagréckej abecedy.

ASCII kód

ASCII tabuľka je tabuľka so znakmi a symbolmi, ktoré môžete napísať pomocou kódov. Aby ste mohli symbol napísať potrebujete mať na počítači samostatnú numerickú klávesnicu. Znak suma pomocou ASCII kódu môžete napísať dvoma spôsobmi:

  • Stlačte kláves „ľavý Alt“ a postupne na numerickej klávesnici klikajte na číslice 8, 7, 2 a 1 (Alt + 8721) –
  • Stlačte kláves „ľavý Alt“ a klikajte na numerickej klávesnici na čísla 9, 3 a 1 (Alt + 931) – Σ

Mapa znakov

Ak používate počítač s operačným systémom Windows máte v ňom program „Mapa znakov“. Nájdite ho cez vyhľadávacie pole a otvorte. V tabuľke nájdite znak suma a kliknite naň. Kliknite na políčko „Vybrať“ a „Kopírovať“. Kurzor umiestnite na miesto, kde chcete znak napísať a skopírujte ho ( Σ ).

Textový editor

Ak nemáte numerickú klávesnicu a nemáte v počítači ani program Mapa znakov môžete znak suma napísať priamo v dokumente. V textovom editore nájdite položku „Symbol“. Otvorte ju a v tabuľke, ktorá sa vám otvorí nájdite znak suma. Kliknite naň a po kliknutí na políčko „Vložiť“ sa zobrazí na mieste, kde máte umiestnený kurzor: S

Ak sa vám nedarí nájsť v položke „Symbol“ konkrétny znak zmeňte typ písma. Je možné, že font, ktorý máte nastavený znak suma neobsahuje. To ale neznamená, že ho týmto spôsobom napísať nemôžete. Prezrite si rôzne typy písma, niekde ho určite nájdete.