Klimatizace

Informace o klimatizacích domů, i průmyslových objektů.

Klimatizace za posledních několik let podstoupila opravdu dlouhou a velice úspěšnou cestu, a stala se něčím naprosto jiným, běžnějším a dostupnějším. Podívejme se například na nově prodávaná auta, ve kterých bývá z osmdesáti procent instalována ono dříve finančně poměrně nedostupné vylepšení se jménem klimatizace. A to ať už automatická, nebo manuální. Stejně tak při pohledu na střechy většiny moderních kancelářských budov můžeme spatřit obrovské ventilátory, které jsou součástí vysokokapacitních klimatizačních jednotek. Klimatizace pak nebývají výjimkou ani v domácnostech, a to dokonce ani v našich, poměrně chladných, zeměpisných šířkách.

Nedokážete si už představit to, že přijdete do práce a kvůli nesnesitelnému vedru se nemůžete soustředit na výkon zaměstnání? Nedokážete si představit, že jedete na dovolenou do Egypta nebo Řecka a jste v ubytování v neklimatizovaném hotelu? Nebo si nedovede představit cestu z Prahy do Brna a zpět v autě, ve kterém chybí klimatizační jednotka. Tak právě i vás se velice výrazně dotkla téměř až závislost na komfortu, který právě klimatizace poskytuje a nabízí.

Co vlastně klimatizace je? V základním principu jde o chladící jednotku velice podobnou například chladící jednotce běžné kuchyňské lednice, jenže v poněkud větším a výkonnějším měřítku. Funguje pak na velice podobných základech jako právě chladící jednotka lednice. Často se o klimatizace říká, že ochlazuje vzduch, což ale není ani zdaleka pravda. Klimatizace totiž prakticky funguje jako tepelné čerpadlo, které odčerpává teplý vzduch z místnosti a vyfukuje ho do venkovních prostorů. V místnosti pak vzniká daleko nižší teplota než v neklimatizovaném okolí, a proto může klimatizace na někoho působit, jako takový prostředek k ochlazení vzduchu. Nejmodernější klimatizační jednotky a pak umí nejen vzduch chladit, ale také ohřívat.