Kurzy měn ČNB - Kurzovní lístek

Kurzy měn ČNB

Kurzy devizového trhu, tedy kurzy měn, jsou stanovovány Českou národní bankou (ČNB). Jedná se o stanovení kurzu devizového trhu pro každý pracovní den bez výjimky. Jejich platnost je realizována v den následující po vyhlášení hodnoty. Informační agentury a Česká národní banka zveřejňují kurz vždy ve 14:15. Tyto kurzy, tedy kurzy vyhlašované ČNB, slouží pouze pro neobchodní účely a mají tedy především informativní charakter.



Kurzy měn ČNB

K obchodování využívají komerční banky své vlastní kurzy měn vůči české koruně podle svého uvážení a vlastních výpočtů. Česká národní banka navíc kromě denních kurzů devizového trhu stanovuje i průměrné devizové kurzy za daný měsíc, čtvrtletí a rok.

Výpočet kurzů měn

Výpočet je velmi snadný. Jde o aritmetický průměr denních kurzů, které byly vyhlášeny pro dané pracovní dny v období. Jsou zveřejňovány vždy v poslední den daného období a spadají do něj. Tím je možné vzájemné kurzy devizového trhu porovnávat a dlouhodobě vyhodnocovat trendy a časové řady. Díky tomu je velmi snadné statisticky mapovat dlouhodobý vývoj mezi měnami navzájem.


doporučujeme
Rychlé půjčky online pro všechny
Bankovní i nebankovní půjčky. Informace a nejnovější články.
doporučujeme
ABC půjčky, ABC banky
Vše o bankách, půjčkách, typech, a poskytovatelích na jednom místě.


Internetové stránky www.kurzymencnb.cz provozuje:
Ing. Radek Šmach, Komenského 32, 747 21 Kravaře, IČO: 677 15 397, Všechna práva vyhrazena
Podmínky použití a ochrana osobních údajů