Domů Blog

Představa, že existují lidé s pravým a levým mozkem, je mýtus

0

This Content Is Only For Subscribers

Please subscribe to unlock this content.

Encyklopedie WebLight

Jste logický, precizní myslitel, nebo byste řekl, že jste spíše svobodomyslný a umělecký? Pokud jste první, někdo vám pravděpodobně někdy řekl, že máte levý mozek, a pokud jste ten druhý, máte pravý mozek. V populární psychologii je rozšířená představa, že pravá polovina mozku je kreativní a levá polovina analytická a že naše individuální vlastnosti jsou určeny tím, která polovina je dominantní. Existuje dokonce i malý průmysl, který se této myšlence věnuje. Existují svépomocné knihy, osobnostní testy, terapie a vzdělávací materiály, které tvrdí, že vám pomohou optimalizovat funkce silnější poloviny vašeho mozku, dostat se do kontaktu se slabší polovinou nebo dokonce přimět obě poloviny zastavit jejich (údajně) nepřetržitý boj ve vaší lebce, abyste mohli konečně získat trochu klidu a míru.

Představa, že existují lidé s pravým a levým mozkem, je mýtus. Ačkoli máme všichni zjevně různé osobnosti a talenty, není důvod se domnívat, že tyto rozdíly lze vysvětlit dominancí jedné poloviny mozku nad druhou polovinou. Nedávný výzkum využívající technologii zobrazování mozku nenašel žádné důkazy o pravé nebo levé dominanci. Jednou z fatálních chyb mýtu je, že se spoléhá na vágní představy o schopnostech, které má údajně vysvětlit. Například matematika vyžaduje logické myšlení, a proto se o ní obecně říká, že sídlí v levém mozku, daleko od všech těch uměleckých schopností pravého mozku. Ale matematika je kromě logického úsilí také hluboce kreativní. Byl by tedy nadaný matematik člověk s pravým nebo levým mozkem? Stejně tak umělecká kreativita nejsou jen nespoutané emoce. Mnohá ​​z největších uměleckých děl jsou produkty přísného a precizního myšlení.

logické myšlení

Stejně jako mnoho moderních mýtů je i mýtus o lidech s pravým a levým mozkem zakořeněn v troše skutečné vědy. Víme, že pravá a levá strana mozku se skutečně specializují na různé druhy úkolů, ačkoli skutečná dělba práce je mnohem složitější než kreativita napravo a logika nalevo. Velká část našich znalostí v této oblasti pochází ze studia takzvaného rozděleného mozkupacientů. Ve čtyřicátých letech minulého století lékaři zjistili, že chirurgickým přerušením corpus callosum (svazek nervových vláken, který spojuje dvě hemisféry mozku) lze snížit záchvaty u pacientů s jinak nezvladatelnou epilepsií. (Zákrok se dnes provádí jen zřídka, protože byly vyvinuty nové léky a způsoby léčby.) Jak uvádí magazín Večerník wiki ve své encyklopedii: Po operaci měli pacienti normální intelektuální a emocionální fungování a zdálo se, že mají jen mírná poškození. Důkladnější vyšetření však odhalila specifické poruchy vnímání a poznávání, které objasnily, jak se obě poloviny mozku od sebe liší a jak spolupracují. Obecně bylo zjištěno, že pravá hemisféra mozku je zdatnější v prostorových úkolech, zatímco levá strana mozku je centrem řeči a řešení problémů.

Jak uvádí mluvčí Wikipedie Karol

Jak uvádí mluvčí Wikipedie www.prozeny.cz wikimedia:

Zpravodajské a TV studio Hobby market vám přináší aktuální zpravodajství z ekonomiky, politiky, bydlení, ale i lifestyle přehled moderních zajímavostí ze světa.

Experiment