Domů Blog

Behaviorální terapie

0

This Content Is Only For Subscribers

Please subscribe to unlock this content.

Pokud jde o boj s nadváhou, vyhledání odborné pomoci je často prvním krokem k dosažení dlouhodobého úspěchu. Lékařský zásah a léčba mohou být účinným způsobem, jak řešit základní zdravotní stavy, které mohou přispívat k přibírání na váze, jako jsou poruchy štítné žlázy nebo hormonální nerovnováha. Kromě toho mohou lékaři poskytnout poradenství a podporu při vývoji personalizovaného plánu hubnutí, který bere v úvahu jedinečné potřeby a okolnosti jednotlivce. To může zahrnovat doporučení pro dietní změny, cvičení a léky na podporu hubnutí. Díky spolupráci s poskytovatelem zdravotní péče mohou jednotlivci získat potřebnou lékařskou péči a podporu, aby mohli řešit své problémy s nadváhou a zlepšit své celkové zdraví.

Cvičení a léky na podporu hubnutí

Behaviorální terapie a podpůrné skupiny mohou být také cenným zdrojem pro ty, kteří bojují s nadváhou nebo obezitou. Tyto přístupy se zaměřují na řešení psychologických a emocionálních faktorů, které mohou přispívat k přejídání nebo nezdravým návykům. Kognitivně-behaviorální terapie může například jednotlivcům pomoci identifikovat a zpochybnit negativní vzorce myšlení a chování, které mohou bránit jejich úsilí o hubnutí. Podpůrné skupiny, jako jsou Weight Watchers nebo Overeaters Anonymous, nabízejí komunitu jednotlivců s podobnými zkušenostmi a cíli, poskytují pocit odpovědnosti a povzbuzují, aby zůstali na správné cestě. Zaměřením se na psychologické a emocionální aspekty řízení hmotnosti mohou jednotlivci vyvinout zdravé návyky a strategie zvládání, aby dosáhli a udrželi úbytek hmotnosti.

Hledání odborné pomoci při nadváze a obezitě

V extrémních případech lze zvážit chirurgické možnosti u pacientů s indexem tělesné hmotnosti (BMI) 40 nebo vyšším nebo BMI 35 nebo vyšším s jedním nebo více zdravotními stavy souvisejícími s obezitou. Bariatrická chirurgie, jako je bypass žaludku nebo rukávová gastrektomie, může výrazně zmenšit velikost žaludku a omezit množství jídla, které lze zkonzumovat. I když tyto postupy přinášejí rizika a vyžadují značné odhodlání ke změnám životního stylu, mohou být účinné při dosahování významného úbytku hmotnosti a zlepšení celkových zdravotních výsledků. Je však důležité poznamenat, že chirurgické možnosti by měly být zvažovány pouze po vyzkoušení jiných metod hubnutí a pod vedením kvalifikovaného poskytovatele zdravotní péče.