Lyžovanie sa v dnešnej dobe čoraz viac stáva populárnejším športom. Možno sa aj vy chcete túto zimu naučiť lyžovať, poprípade sa zdokonaliť v lyžovaní. Treba sa len odhodlať a nabrať odvahy.

Lyžiarska výstroj

Lyžiarska výstroj zahŕňa lyže, lyžiarske palice, ale nepochybne je potrebné i lyžiarske oblečenie a taktiež zo strany bezpečnosti prilba a okuliare. Na trhu je množstvo druhov lyží rôznych značiek, treba sa len správne rozhodnúť. Je pravda, že investícia lyžiarskeho výstroja nie je malá. No nie stále platí pravidlo čím drahšie tým lepšie. Aby ste mali z lyžovania potešenie a jazdili čo najbezpečnejšie, musíte si lyžiarsku výstroj správne vybrať a pripraviť.

Značky lyží

V dnešnej dobe je dostatok rôznych druhov a značiek lyží, je z čoho vyberať. No nie je až tak dôležité, akú značku lyží si vyberiete. Základné rozdelenie sa pomerne zhoduje medzi všetkými výrobcami. Je len rozdiel v názvoch. Poprední výrobcovia (Atomic, Fischer, Madshus, Rossignol) robia lyže zrovnateľnej kvality, ale je medzi nimi minimálny rozdiel a porovnať ich jazdné vlastnosti je ťažko. Nemusíte kupovať hneď najnovšie modely. Aj v posezónnych výpredajoch nájdete lacnejšie lyže, ktoré vám poslúžia na ďalšiu sezónu.

Ako si vybrať lyže

Dôležité je si uvedomiť, na čo si lyže kupujete. Pretekárske lyže sú určené pre pretekárov a lyže pre začiatočníkov sú skonštruované pre začiatočníkov. Preto, ak ste lyžiar začiatočník, kúpte si lyže určené pre začiatočníkov a nie pre pokročilých, s myšlienkou, že ak si kúpite lyže pre pretekára budete jazdiť lepšie.
Takže zhrnieme, ako si vybrať tie správne lyže? Vyberajte si lyže podľa toho, aký ste lyžiar. Či ste začiatočník, pokročilý alebo sa špecializujete na určitý druh lyžovania – cross, free style. Ďalej záleží, akú máte hmotnosť a fyzickú kondíciu. A tiež je dôležité vyberať lyže podľa tvrdosti a kvality skĺznice. Pre začiatočníkov mäkšie lyže a pre skúsenejších tvrdšie lyže. Dĺžka lyží by mala byť o 10 až 20 cm nižšia ako je vaša výška. Pre začiatočníkov platí, čím nižšie sú lyže, tým lepšie.
Vhodný druh, správna dĺžka lyží a veľkosť lyžiarskych topánok, to všetko ovplyvňuje pohodlie pri lyžovaní.

Carvingové lyže

Klasické rovné lyže zo svahov vytlačili carvingové lyže. Carvingové lyže sú univerzálne lyže, ktoré lyžiarovi prinášajú viac bezpečnosti a príjemnejšieho pocitu z lyžovania. Dá sa na nich jednoduchšie zastaviť, majú ľahkú ovládateľnosť. Majú väčší výrez, oblúk s maximálnym naklonením vášho tela nad svahom, nie sú také dlhé ako bežné lyže, sú kratšie, piškótového tvaru. Tie najjednoduchšie modely majú jadro z polyuretánovej peny alebo z dreva, aby lyža bola mäkká a dobre sa ovládala, slúžia začiatočníkom. Drevené jadro v lyžiach alebo kombináciou s laminátom, či inými materiálmi sú určené pre pokročilejších. Najtvrdšia kategória lyží sa vyrába s titánovým alebo karbónovým jadrom, ktoré sú pre tých náročnejších a výborných lyžiarov.

Kontrola a ošetrovanie lyží

Po kúpe lyží alebo ak už ste mali lyže jednu sezónu, je potrebné lyže pred nástupom sezóny prekontrolovať. Či nie je mechanicky porušená skĺznica, či sú dostatočne pružné. Stred lyže má byť trošku nad zemou. Vizuálne skontrolujte viazanie a potom zapnutie lyžiarky. Je potrebné odborné nastavenie. Prečo? Možno sa zmenila vaša hmotnosť. V tom prípade je potrebné nabrúsiť hrany a navoskovať skĺznicu. Najlepšie vosky sú pevné vosky alebo obyčajná sviečka. Na staršie lyže je univerzálny vosk, ktorý zažehli skĺznice. Sneh sa potom nelepí a predlžuje životnosť lyží. Čo sa týka lyžiarskych palíc, musia mať ramienka, najlepšie sú regulovateľné a krúžky na spodku, u niektorých druhov lyžiarskych palíc  aj vo forme taniera, aby sa do snehu hlboko nezapichovali.

Uskladnenie lyží

Ak sa o skĺznicu nebudete dostatočne starať, stane sa suchou, dostane vzduch a tým sa stanú lyže nepojazdné. Preto je dôležité správne uskladnenie lyží. Aspoň raz počas sezóny ich treba navoskovať. Po sezóne očistíte starý vosk, opravte skĺznicu ak je to potrebné, natiahnite teplý mäkký vosk, ktorý hneď stiahnete škrabadlom a kefou vykefujte. Potom je potrebné ošetriť skĺznice parafínom a nechajte do budúcej sezóny. Kovové časti nastriekajte vhodným olejom. Uložte v stoji v tmavej a suchej miestnosti.

Lyžiarska obuv – lyžiarky

Pri výbere lyžiarskej obuvi venujte veľkú pozornosť. Lyžiarska obuv alebo lyžiarky by v žiadnom prípade nemali tlačiť a nemali by byť ani príliš veľké. Ďalšiu pozornosť venujte tvrdosti skeletu, ktorý určuje ako pevne je noha stiahnutá. Tvrdšia lyžiarska obuv je určená pre pokročilejších lyžiarov, ktorí lyžujú celý deň. Mäkšia lyžiarska obuv je vhodná skôr pre rekreačných lyžiarov.

Lyžiarske oblečenie

Ďalšou súčasťou lyžiarskeho výstroja je lyžiarske oblečenie. Pri lyžiarskom oblečení je dôležité, aby ste sa v ňom dobre pohybovali a ktoré vás uchráni pred zimou a vetrom. Lyžiarske oblečenie by malo mať niekoľko vrstiev. Prvá vrstva je spodné tričko – nátelnik s tepelno-izolačnými vlastnosťami, ktoré odvádza vlhkosť a telo udržiava v suchu. Ďalšou vrstvou je fleesové oblečenie, okrem toho, že odvádza vlhkosť, dodáva telu hrejivosť. Vetrovka je vhodná vodeodolná a priedušná. Väčšina lyžiarskych vetroviek má zadný diel predlžený a sú vybavené protisnehovým pásom. Z takýchto materiálov sa vyrábajú overaly, lyžiarske nohavice.
Lyžiarske rukavice
Lyžiarske rukavice sú veľmi dôležité, chránia ruky pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Mali byť maximálne o 5 mm dlhšie ako prsty. Vyrábajú sa z nepremokavých, thermo a izolačných materiálov.
TOPlist