• image
  • image
  • image
  • image
Previous Next

Mijori - krbové technológie

Mijori - líder na trhu v oblasti vývoja krbových technológií

  • ako prví sme uviedli na trh nízkoteplotný nerezový výmenník
  • ako prví sme prišli na trh s plne automatickými drevo splyňujúcimi krbovými vložkami,kde je celý proces horenia horenia riadený lambda sondou spolu s
    ďalšími teplotnými snímačmi
  • ako prví sme uviedli na trh technológiu zalievania vložky aj s teplovodným
    výmenníkom do plne recyklovateľného akumulačného mastencového bloku

A aké výhody prinášajú tieto nové technológie užívateľom našich krbov?

Nízkoteplotný nerezový výmenník

Takto patentovo riešený výmenník umožňuje pretransformovať vysokoteplotný spád na nízkoteplotný.

Ďalšou veľkou výhodou je, že k ohrevu teplonosného média dochádza postupne a na predohrev je používané výstupné teplonosné médium a nie spaliny. Kondenzácia spalín je aj pri štartovaní (rozkurovaní) zariadenia minimálna.
Takouto konštrukciou je možné výstupnú teplotu teplonosného média určiť a regulovať, a tak znížiť až na teplotu požadovanú pre podlahové vykurovanie a teda nie je potrebná pri podlahovom vykurovaní akumulačná nádoba. Pritom odber odpadného tepla zo spalín je maximálny a tým je dosiahnutá vysoká účinnosť celého zariadenia.
Možnosť vynechania akumulačnej nádoby šetrí priestor a aj nemalé finančné náklady pri výstavbe technickej miestnosti čo je ďalšou obrovskou výhodou.

Drevo splyňujúce vložky riadené lambda sondou.

Lambda sonda je zariadenie ktoré meria obsah kyslíka v spalinách a táto informácia potom umožňuje regulácii dodávať presne požadované množstvo vzduchu na horenie, čo je veľmi dôležité z dvoch dôvodov.
Nedostatočné množstvo vzduchu znamená nedokonalé spaľovanie a zvýšené emisie vychádzajúce z komína ohrozujúce zdravie nás všetkých. A tiež aj zníženú účinnosť vykurovania v dôsledku úniku nespálených plynov do komína. To všetko sa odrazí na zvýšenom dechtovaní a zanášaní spalinových ciest a potom následne na častejšom čistení a údržbe celého systému a aj na vyššej spotrebe dreva a teda aj na peňaženke.
Nadmerné množstvo vzduchu zase znamená rýchle horenie, zvýšenú komínovú teplotu a vyššiu spotrebu dreva a preto taktiež zníženú účinnosť vykurovania.
Nastaviť správne množstvo vzduchu na horenie len manuálne klapkami na reguláciu vzduchu v každej fáze horenia je nemožné a aj nepraktické z hľadiska pohodlia.
Naše vložky regulované lambda sondou, preto nemajú žiadne manuálne ovládače prívodov vzduchu na horenie a celý proces horenia a cirkulácie vody je riadený a kontrolovaný na mieru vyvinutou reguláciou prostredníctvom minimálne 7 rôznych snímačov.
Takto presne regulované horenie podstatne predlžuje horenie vo vložke (až dvojnásobne oproti takej istej vložke ale bez regulácie) a značne redukuje potrebu prikladania len na 1 až 3 dávky paliva v závislosti od priloženej dávky dreva a požadovaného výkonu závislého od vonkajšej teploty.

Recyklovateľný akumulačný mastencový blok.
Túto prevratnú krbovú technológiu sme vyvíjali postupne v priebehu niekoľkých rokov.
Čo to vlastne znamená a aké výhody to prináša?
Všimli ste si, že všetci stavitelia krbov sa držia odporúčaní výrobcov krbových vložiek, ktorí uvádzajú, že vložka v krbovej obostavbe musí byť voľne stojaca aby mohla byť ochladzovaná vzduchom, aby nedošlo k jej poškodeniu nadmerným teplom?
V Mijori ideme presne opačnou cestou a naše viacročné skúsenosti, ako aj skúsenosti desiatok klientov v tomto smere nám potvrdzujú, že je to správna cesta a prináša viacero výhod oproti tradičnému odvetrávaniu a ochladzovaniu vložiek vzduchom.
Ak máme vložku s výmenníkom zaliatu v mastenci tak udržujeme jej pomerne stabilnú teplotu a vložka netrpí zmenou teplôt, pretože nedochádza k cyklickému nahrievaniu a ochladzovaniu a veľmi vysokému rozdielu teplôt vo vložke v čase horenia/nehorenia a nedochádza preto k tak veľkej tepelnej rozťažnosti materiálov, čo sa odzrkadľuje na jej podstatne dlhšej životnosti.
Tým že sú vložka s ohniskom a výmenník vďaka mastencu udržiavané na podstatne vyššej teplotnej úrovni oproti vložkám, ktoré pracujú v cyklickom režime, tak po rozkúrení, resp. po naložení novej dávky paliva dochádza k veľmi rýchlemu nábehu kúrenia a do pár minút je teplo dodávané do kúrenárskych rozvodov.
Ďalšou výhodou je, že aj v čase keď vo vložke nehorí,tak si výmenník odoberá teplo z mastenca a určitých časových intervaloch ho odovzdáva do kúrenárskeho systému.
A ak sa po rokoch rozhodnete, že chcete nový krb, tak mastencový blok je plne recyklovateľný a môžete ho opakovane spracovať a použiť.

A v reálnej prevádzke sa toto všetko prejavuje nasledovne:

Môžte si dovoliť naložiť plné ohnisko dreva bez toho, aby ste sa obávali, že či vložka takéto extrémne množstvo tepelnej energie
vyprodukovanej horením zvládne bez poškodenia a s veľkou účinnosťou bez vysokých komínových strát.

Naložené bolo nekvalitné mäkké staré drevo po zbúraní starej stodoly. Následuje horné zapálenie.

Stav horenia po 2 hodinách od zapálenia

Stav horenia po 4 hodinách od zapálenia 

Stav horenia po 6 hodinách od zapálenia

Stav horenia po 8 hodinách od zapálenia

Pri použití plnej dávky paliva z tvrdého dreva sa doba horenia samozrejme ešte predlžuje a pri našom meraní to vyzeralo nasledovne:

 

Dávka 40kg tvrdého dreva, horné zapálenie

Stav horenia po 4 hodinách od zapálenia

Stav horenia po 8 hodinách od zapálenia

Stav horenia po 12 hodinách od zapálenia

Pahreba po 21 hodinách od zapálenia. V takomto žeravom stave to vydrží ešte niekoľko hodín a po priložení novej dávky
paliva sa oheň bez problémov znova rozhorí.

Po skončení horenia je celá obostavba príjemne nahriata a dokáže sálať veľmi príjemné mäkké teplo 12 až 48 hodín v
závislosti od množstva použitého mastenca.

A čo všetko vieme sledovať, regulovať a vyhodnocovať?
Všetko potrebné,dôležité a koniec koncov aj zaujímavé.

Vývoj a zlepšovanie našich produktov neustále prebieha pre Váš lepší komfort a pohodu.

A preto vďaka týmto technológiám a ich benefitom platí že v Mijori meníme svet krbov.

V Kapušanoch 10.12.2021
Jozef Porezaný
Mijori s.r.o.