Vitamíny

Vitamíny jsou nezbytnou součástí našeho těla. Existuje 13 základních typů vitamínů, získáváme je z potravy a každý z nich hraje důležitou úlohu v určitém odvětví, je proto třeba doplňovat všechny druhy vitamínů, aby náš organismus mohl dobře fungovat a byl chráněný vůči různým onemocněním. Vitamín A například na zrak, vitamíny B-komplexu pro naše nervové funkce, vitamín C je především vynikajícím antioxidantem a posilovačem našeho imunitního systému, vitamín D pro správný vývoj kostí a zubů, vitamín E pro celkovou imunitu a nervový systém, vitamín F je základní složkou pro tvorbu buněčných membrán a vitamín K ovlivňuje srážlivost krve.

Nedostatek vitamínů může způsobovat poruchy různého druhu a to i velmi závažné, ale stejně jako je nebezpečný nedostatek vitamínů, hrozí nebezpečí i u předávkování, tzv. hypervitaminóze a to zvláště u vitamínů rozpustných v tucích, protože tyto vitamíny se ukládají v játrech a mohou způsobit řadu onemocnění, která jsou velmi nebezpečná. V případě nedostatku je možné vitamíny doplnit synteticky, v případě přebytku je nutno omezit příjem určitého vitamínu z potravy.

Vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě (B – komplex, C) a rozpustné v tucích (A, D, E, K). Vitamíny rozpustné ve vodě se vylučují močí, vitamíny rozpustné v tucích se ukládají, proto je možné se jimi předávkovat. Kromě vitamínů je třeba také přijímat minerály (vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík, železo, síra, zinek, selen, křemík, chrom, jód, fluor, měď, mangan, kobalt, Bór ), které jsou důležité zvláště pro náš metabolismus.

Zvýšený příjem vitamínů je důležitý především v těhotenství, protože vitamíny a minerály příznivě působí na správný vývoj plodu a další funkce jakou je například tvorba mléka a podobně. Pro nastávající maminky jsou určeny speciální potravinové doplňky, které zajistí správnou skladbu vitamínů po dobu těhotenství a kojení.

Vyšší potřeba vitamínů se také projevuje po nemoci, při větší psychické nebo fyzické zátěži (sport), při oslabeném imunitním systému nebo u dětí a starších lidí.

Potravinové doplňky by však neměly být náhražkou klasické stravy, protože v potravinách jsou kromě vitamínů také pro tělo důležité živiny a konzumovat by se měly všechny druhy potravin s obsahem jak vitamínů a minerálních látek, tak bílkovin, sacharidů a tuků.

Pokud se projeví větší nedostatek určitého vitamínu, nebo potřebujete zvýšit výkonnost (řízení auta, učení, fyzický nápor), existuje mnoho potravinových doplňků, které můžete zakoupit v lékárně a nedostatek tak doplnit uměle. Vždy je však lepší konzultovat tyto preparáty nejprve s lékařem.