Informace pro turisty

Monako, druhý nejmenší stát na světě, je umístěno na pobřeží Středozemního moře, mezi Francií a Itálií. Symbolem země jsou rychlá auta, honosné jachty, luxusní hotely, velké diamanty, celebrity, a drahé módní butiky. Monako je hostitelem významných sportovních akcí, ke kterým patří závody Formule 1, Rallye Monte Carlo a přehlídky Yacht show.

Nejvýznamnější a turisticky nejoblíbenější částí Monaka je Monte Carlo, které zároveň slouží jako hlavní kapitál země. Dominantou náměstí je slavné kasino Monte Carlo, které je cílem především slavných celebrit a movitých podnikatelů.

Přístav v Monaku
Přístav v Monaku

V horkých letních měsících můžeme zavítat na jedinou veřejnou monackou pláž Larvotto, která se nachází ve východní části knížectví. Turisty přeplněná písečná pláž nenabízí příliš příhodné podmínky pro relaxaci a soukromí, avšak tento nedostatek je kompenzován křišťálově čistým mořem, které přímo vybízí k provozování vodních sportů.

Nejpočetnější klientelu Monaka tvoří především bohatí turisté, kteří do země přijeli za účelem utrácení peněz a dopřávání si vysokého komfortu poskytovaných služeb, jimž je Monako po všech stránkách přizpůsobeno.

K turisticky zajímavým místům patří Knížecí palác, postaven na skále Le Rocher, ležící ve staré městské čtvrti, hlavního města, Monaco Ville. Knížecí palác je domovem rodiny Grimaldi, která monackému knížectví vládne od počátku 13. století.

Během prohlídky města nesmíme opomenout návštěvu Oceánografického muzea, ve kterém se nachází nespočet akvárií s mořskými živočichy. Nejoblíbenější částí je žraločí laguna, ve které si spokojeně proplouvají nejen žraloci, ale i rejnoci a murény. V patře muzea se nachází stálá expozice ostatků a modelů mořských živočichů, velmi cenným exponátem je téměř dvacetimetrová kostra kytovce.

Kouzelným zážitkem je prohlídka exotické zahrady, která se nachází na skalnatém svahu v městské části Moneghetti. V zahradě můžeme obdivovat tropické a subtropické rostlinstvo, kaktusy a pestrobarevně kvetoucí exotické rostliny.

Zajímavou expozici můžeme shlédnout v antropologickém muzeu, ve kterém se nachází mnoho ostatků lidských předků, které byly nalezeny na území monackého knížectví. Mezi exponáty můžeme spatřit staré nádoby, náčiní, které se používalo při lovu zvěře a původní primitivní nádobí a příbory.