Průvodce

‏‏

Důchodová reforma

AKTUALITY

úterý 16. dubna

14:00Ministr Marian Jurečka představil novelu zákoníku práce, jejímž cílem je zvýšit flexibilitu pracovněprávních vztahů a uvolnit rigidní nastavení podmínek v řadě případů. Novela rovněž posiluje konkurenceschopnost zaměstnavatelů, zároveň však zachovává ochranu práv zaměstnanců a podporuje lepší sladění pracovního a rodinného života. Tento legislativní krok reaguje na aktuální potřeby moderního trhu práce a reflektuje podněty, které MPSV obdrželo v rámci jednání a kulatých stolů, kterých se účastnili zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů a odborníci na pracovní právo. Více informací najdete zde.

pondělí 15. dubna

18:00MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlavičku ČSSZ. Namísto Úřadu práce ČR by tak nově o příspěvku na péči a dávkách pro osoby se zdravotním postižením rozhodovaly územní správy sociálního zabezpečení. Vyřizování těchto dávek tak bude pro osoby se zdravotním postižením i jejich rodiny co nejjednodušší. Více informací najdete zde.

pátek 12. dubna

15:00 - Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila růst příspěvku na péči podle koaličního návrhu. Příspěvek má vzrůst od července ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Více informací o návrhu najdete zde.

12:00Zítra se uskuteční pravidelná Sbírka potravin, která probíhá ve všech krajích. Za skoro 10 let spolupráce s potravinovými bankami MPSV na potravinovou pomoc vynaložilo téměř 650 milionů korun a do začátku roku 2026 plánuje vyčlenit dalších zhruba 600 milionů korun. Dosud bylo díky projektu rozdistribuováno téměř 5 tisíc tun potravinové pomoci a více než 5,5 milionů kusů materiální pomoci. Nejčastěji tuto pomoc využívají nízkopříjmové rodiny s dětmi, senioři, osoby se zdravotním postižením a lidé bez domova. Více informací najdete zde.

ARCHIV AKTUALIT

Poslední aktualizace: 16. 4. 2024

Tiskové
zprávy

Novinky
Menu