Péče o muškáty – návody a tipy

Pestrobarevné pelargonie - co je při sadbě a péče o muškáty důležité
Rozkvetlé pelargónie, foto archiv
Continue reading

Sezóna vánočních hvězd

Pryšec nádherný, známější spíše jako vánoční hvězda
Poinsettia, foto archiv
Continue reading

Přenosný les čili Jehličnany v nádobách

Okrasné jehličnany pěstované v nádobách
Okrasné jehličnany před domem, foto med

Úměrně k tomu oč více zaplňují naše bydlení strohé moderní materiály, blikající displeje a technická udělátka, o to víc toužíme po dotyku nespoutané přírody. Někomu nechybí nebo si na ni počká do léta a vypraví se za ní. Ale proč přírodu nepozvat domů? Nejen v podobě pokojových květin v obýváku – pokrouceným jehličnanům můžeme nabídnout místo na terase, bytovém balkonu či vedle přístupových dveří do domu. Jaké tedy pěstovat jehličnany v nádobách?

Continue reading

Ukončení chalupářské sezony

Zloděj se dobývá páčidlem do dveří chalupy
Zloděj vykrádá chalupu, foto archiv

Chladná rána i zkracující se dny znamenají jediné – chalupářská sezona se chýlí ke svému konci. Využijeme babího léta k posledním zahradním pracím a opravám a připravíme se k ukončení chalupářské sezony před zimou. Kromě dostatečného množství dřeva na zimní návštěvy se nám hodí i několik zabezpečovacích tipů.

Continue reading

Dekorace se sušenými muškáty

Sušené muškáty ve skjleněných vázách
Skleněné vázy s muškáty, foto archiv

Nebylo by hezké prodloužit si léto? Dekorace se sušenými muškáty umožní užívat si nejkrásnější období roku kdykoliv. Pokud zapojíte fantazii a kreativitu, budou vám tyto letní rostliny dělat radost stále. Odborníci z iniciativy Pelargonium for Europe se s vámi podělí o několik rychlých a snadných nápadů na tvoření a poskytnou tipy, jak se sušenými muškáty dosáhnout těch nejlepších výsledků s kterými zaručeně sklidíte úspěch.

Continue reading

Pět tipů pro milovníky muškátů

barevné muškáty v nádobách
Muškáty, foto archiv

Nevíte, jaké letní květiny si letos pořídit? Pokud hledáte odolné a nenáročné rostliny, kterým se daří na slunných a polostinných místech, jsou skvělou volbou muškáty. Tyto královny letních květin najdete ve všech zahradních centrech již v první polovině dubna. Na co myslet při nákupu muškátů?

Continue reading

Bez muškátů není léto – tipy pro výsadbu a péči

Petrobarevné lvěty muškátů v přenosných nádobách
Muškáty, foto archiv

Se svými pestrobarevnými květy jsou muškáty doslova pastvou pro oči. V balkónových truhlících, květináčích a na záhonech tyto nenáročné rostliny navozují letní náladu i příjemnou atmosféru. Pokud budete dodržovat několik zásadních rad pro výsadbu a péči, odvděčí se vám tyto původem jihoafrické rostliny svou krásou od jara až do podzimu. Odborníci z iniciativy „Pelargonium for Europe“ nabízí doporučení, jak mohou všichni milovníci muškátů dosáhnout těch nejlepších kvetoucích výsledků, vždyť bez muškátů není léto.

Continue reading

Než nastane Štědrý večer

ozdobený vánoční stromeček
Vánoční stromeček, foto med

Z dvanácti měsíců je prosinec jiný nejen tím, že jím rok vrcholí: naplňují ho především naše očekávání. Pojmenování tohoto času Advent znamená Příchod. Než nastane Štědrý večer, čekáme až klenbu noci spojí symbol nového začátku, betlémská hvězda, a začnou Vánoce. Samozřejmě, nikoliv se založenýma rukama.

Continue reading

Patchworkový polštář

pestrý patchworkový polštář
Patchwork, foto med

Technika patchworku původně vznikla v období osidlování Ameriky, kdy ženy osadníků  několikrát přešívaly každý kousek ošacení, a přesto toužily, aby výsledek vypadal pěkně. Dodnes se vyrábějí – a velké oblibě těší – patchworkový polštář, pé přikrývky, přehozy, závěsy a další bytový textil. Navzdory původnímu smyslu pojmenování této techniky – tedy „záplatování“, jsou pachworkové výrobky vždy originální. Americké tradiční vzory se prosadily i v Evropě a neustále se inovují.

Continue reading

Advent

betlém
Betlém

„Advent je tady!“ Tohle poselství na nás z výloh obchodních chrámů křičí výhružně s nepříliš skrytým podtónem: „Máš už nakoupeno? A zbyly ti ještě peníze? Tak sem s nimi – splníme ti každé přání. A jestli už nemáš, půjč si. Advent je jen jednou v roce…, a končí Štědrým večerem. Utratils opravdu dost, aby tví blízcí byli opravdu, ale opravdu dost šťastní?“ Tak si povězme, co o adventu víme. Advent (z latinského slova adventus) znamená příchod. Čeho ale?

Continue reading

Vánoční perník

vánoční perníčky
Vánoční perník

Ten, o němž se píše ve starých letopisech, s tím současným neměl sice mnoho společného, jedno však jistě: patřil mezi tradiční a ceněné pochoutky, jejichž důležitou složkou byl med. A medem (čili strdím) podle Starých pověstí českých tyto země oplývaly. Receptury nejen na vánoční perník se dědily – jejich složitost a časová náročnost přípravy těsta byly náramné a perníkářská živnost už z daleka znamenitě voněla kořením domácím i z exotických dálav.

Continue reading

Mozaiková vejce a trochu slovanské magie

vejde polepené rozbitými skořápkami
Mozaiková vejce a trochu slovanské magie, foto med

Velikonoce jsou za dveřmi. Uděláme si mozaiková vejce. Na některé dekorace si musíme materiál připravit (například si zvyknout, že nějaký čas budeme vajíčka vyfukovat a ne je jen třísknout o kraj hrnce….). Hledání vhodných přírodnin nám zase zpestří předjarní procházky. Samotné vejce  je obyčejná a přitom tajuplná věc. Nemá začátek ani konec – samo je počátkem. Vzejde z něj život – nebo taky ne. Je kulaté, i když zase nikoliv docela: kam jen se valíte, podivné ovály? V magii všech národů a kultur má zcela zvláštní místo. Zaujímá ho i mezi předměty, kterých si naši slovanští předkové zvláště vážili, ctili je, anebo se jich báli.

Continue reading

Velikonoční dobroty: Co je „hlavička“

velikonoční hlavičkaNejen barvená a nebo jinak ozdobená vajíčka: na velikonočním stole by neměla chybět celá řada pokrmů u nás tradičních. Velikonoční nádivka – hlavička, pečivo pojmenované po zrzavém Kristovu učedníkovi a také klasický mazanec. A co když bude koleda opravdu bohatá? Co pak se všemi těmi natvrdo uvařenými vajíčky? Postupně se pokusíme na tyto otázky odpovědět. Začínáme s mírným předstihem, abyste si mohli rozmyslet, jakou letos jarní svátky u vás budou mít chuť a vůni. Je také dobré si patřičné suroviny včas opatřit. Je přinejmenším rozpačitá chvíle, kdy máte ruce po lokty od těsta a zjistíte, že vám doma chybí sůl!

Continue reading

Chléb náš vezdejší (14) : velikonoční jidáše a mazanec

Jidáše jíme o Zeleném čtvrtku a někde i na Velký pátek. Tradičně by mělo mít podobu provazu z oběšence.
Velikonoční jidáše a mazanec, foto med
Continue reading

Co s kukuřicí v kuchyni

kukuřičný klas
Kukuřičný klas

Kukuřičné lupínky snídá kdekdo. O kouzlení s nimi nebo s kukuřičnou moukou ale dnes nepůjde. Základem našeho kukuřičného inspiromatu jsou kukuřičné palice, tedy klasy tak, jak vyrostly na poli. Jsou to recepty neuvěřitelně snadné, rychlé a chutné. Působí sice jako předpisy starých mládenců nebo slaměných vdovců, ale že jsou málo k omplikované jim neubírá na chuti. Jednoduchá řešení a prostá jídla jsou často nejlepší odpovědí na otázku -co s kukuřicí.

Continue reading

Horní frézka

obráběcí nástroj horní frézka
Horní frézka Narex

Často se zaměňuje fréza s frézkou. Proto sem vnesme trochu osvěty, ačkoliv jsme si vědomi, že právě vy to víte dobře. Berte to proto jako opáčko. Horní frézka je nástroj určený k obrábění materiálu a fréza je ten nástavec, který do frézky upevňujeme. Čili frézy jsou rotační nástroje souměrného tvaru s více břity, které frézka používá. Frézky jsou vhodné zejména na dokončovací práce a úpravu povrchu dřevěných ploch. Výborně se též hodí k drážkování.

Continue reading

K čemu slouží bity

akušroubovák-vrtačka
Akušroubovák-vrtačka a bity

Že bity, byty a bajty nejsou jedno a totéž jen tak z plezíru se lišící pravopisem či výslovností dnes už nejspíš ví i dítě. Dnes budeme šroubovat… Jestliže se pokusíme utáhnout víc šroubů nebo vrutů, pociťujeme po nějaké době bolest v lokti, jindy zase v rameni. A proto oceníme pomocníka – akušroubovák nebo akuvrtačku. Utažení či zašroubování, čili cestu tam (a v případě potřeby zase zpátky) nám jistě usnadní. Jenže tvarů a řezů hlaviček šroubů a vrutů je spousta. S jediným klasickým šroubovákem bychom asi neuspěli. Ještě že tu jsou bity! Bit je totiž výměnný nástavec na šroubovák a je jich tolik, kolik je druhů hlav vrutů a šroubů.

Continue reading

Vrtačky a jejich dělení

vrtačka
Vrtačka

Kdo by neznal vrtačky – slouží k vrtání otvorů do dřeva, betonu, omítek, stavebních bloků, cihel, kovu či dalších materiálů. Proti všem možným druhů vrtáků, svidříků a nebozezů představují neuvěřitelné ulehčení a zrychlení práce. Vrtačky a jejich dělení rozlišujeme podle čtyř základních typů .

Continue reading

Ošatka pletená spirálovou technikou

ošatka z lýka spirálovou technikou

Ošatka z lýka upletená spirálovou technikou

Ze slámy, lýka, prutů nebo štípaných loubků můžeme uplést ošatku, ve které spojením přírodního materiálu a tradiční řemeslné dovednosti dáme vzniknout předmětu, který se nám bude hodit na ovoce, chleba, pečivo, nebo prostě jen tak. Naše ošatka v sobě ponese kousek tisícileté lidské zkušenosti i nekonečnost koloběhu přírody. K osvojení si této techniky budeme potřebovat z počátku trochu trpělivosti, ale jakmile ji „dostaneme do prstů“ pochopíme, proč ji lidé používali bez ohledu na to, kdy a kde žili.

Continue reading

Jaké si pořídit povlečení

Lidé jsou různí, takže zatím co podle architektů je středobodem bytu obývák, pro někoho je to spíš kuchyně, pro jiného koupelna a vysoko „na bedně“ je i ložnice. Její dominantou by měla být ve většině případů manželská nebo jednoduchá postel. Zaměřme se na ni – tedy na materiál ložního prádla, protože o povlečení na peřinu či pokrývku a polštáře  jsme psali posledně (ZDE). A příště ještě přidáme prostěradla a pak se zaměříme i na to, čím přes den postel zakrýt, tedy jak si ušít přehoz přes postel (ZDE). 

Continue reading