Berounka | Hron | Jizera | Lužnice | Malše | Metuje | Morava | Ohře | Otava | Ploučnice | Sázava | Úpa | Vltava

 

je půjčovna, která nabídne
nejlepší nabídku

Půjčovny lodí půjčovny lodí a půjčovny raftů v aukci na Vodácisobě.cz
 

Ahoj vodáci

Tak co, už se těšíte na vodu? Však máte nejvyšší čas naplánovat si, co letos sjedete, na čem a koho, případně co, s sebou. Přitom to poslední je skoro nejdůležitější! Věřte nebo ne, ale přežít se dá všechno – vytrvalý déšť i otravné sucho, nenasytní komáři i protivní hospodští, kteří z nějakého záhadného důvodu provozují vodácké hospody, ač sami nemůžou vodáky vystát. Musíte to ale mít s kým sdílet. Dobrou partu, kámoše, se kterými trable rozeberete, vyřešíte a pak je se smíchem smetete pod stůl. Koneckonců, vyrážíte přece na dovolenou, ze které budete čerpat energii přes celou dlouhou, mrazivou zimu, tak ať to stojí za to!

Nenechte se odradit množstvím informací, které se na vás během zařizování ze všech stran pohrnou. Zvlášť, jedete-li na vodu poprvé. Pokud se nechystáte na divokou řeku někam do zahraničí, nečeká vás nijak dramatická příprava. Však to doma znáte, ne? Všude je blízko, jazyk (většinou) srozumitelný a pivo čepují v každé hospodě, takže jaképak strachy.

Projděte si vodácký web, který nabízí ucelené informace o sjízdných tocích a na nich dostupných půjčovnách vodáckého vybavení. Uvidíte, která z řek vám padne do oka a která bude nejlépe odpovídat vašim konkrétním požadavkům. Pohodová Vltava? Romantická Ploučnice? Nebo peřejnatá Ohře? Jaká je ctěná libost. A až budete rozhodnuti a dostatečně natěšeni, vrhněte se směle do výběru nejlevnější půjčovny lodí.

služba Vodáci sobě

Jestli máte dost času a trpělivosti, můžete strávit pár hodin s tužkou a papírem a všechny půjčovny lodí individuálně obvolat. Anebo si ušetřete čas a peníze na něco smysluplnějšího a použijte webovou službu vodacisobe.cz, kterou vymysleli vodáci pro vodáky. Proč? No zkrátka proto, že už je to věčné handrkování a - ruku na srdce - leckde mírně nadsazené ceny některých půjčoven přestaly bavit. Systém vodacisobe.cz je založený na jednoduchém principu – stačí zadat poptávku a nechat půjčovny lodí, aby o ni soutěžili. Ať se chvíli snaží někdo jiný, ne? Vy si jen chvíli počkáte a pak se rozhodnete pro tu nejlevnější nabídku.

Tak jak - hotovo, vyřízeno? Nakonec šlo všechno hladce, že? Teď už nezbývá než popřát hezkou dovolenou a třeba někde ahooj!

Kam na vodu

Češi vodu bezesporu milují. Spojuje v jedno naši lásku ke sportu, adrenalinu, romantice a zábavě. A české řeky jsou jako milenky - mají svou osobnost, různé vrtochy a účinná lákadla, kterými udržují vodáky v rozechvělém stavu i za mrazivých prosincových dní.

Vltava, Otava, Malše

Na pomyslném vodáckém trůně se usadil kraj Jižní Čechy a v něm řeka Vltava, která zahrnuje vše, co si pod pojmem vodáctví a vodní turistika lze představit. Klid a romantiku původní šumavské přírody v okolí Lenory a Soumarského mostu, nebo divoký rafting přes Čertovy proudy. Přehradu Lipno, obsypanou rekreanty, rybáři a vyznavači jachtingu, či oblíbený úsek z Vyššího Brodu do Českého Krumlova, který vyniká nabídkou kempů, sjízdných jezů a servisem vodáckých půjčoven.

To její sousední kamarádka, řeka Malše, je spíš éterické povahy. Protéká regionem Pomalší, plném venkovských kapliček a starobylých mlýnů. Splavná je jen vzácně, o to větší pouto k ní ale vodák nalezne. Do jihočeské rodinky patří i věčně neupravená hipísačka, řeka Lužnice, proslavená spletitými meandry, vrbičkami, lužními lesy a komáry. Vzpomínky na Starou řeku a největší český rybník Rožmberk vyhlazují vrásky na tváři každého, kdo je měl tu čest zblízka poznat. A patří sem i Šumavou křtěná řeka Otava, zlatá střední cesta, začínající divokou vodou na Čenkově pile, která potěší délkou trasy, známými hrady i historií nabitými městy.

Jizera, Ploučnice, Úpa

To na severu České republiky se jezdí jinak. Řeky zde začínají jako horské bystřiny a jsou o poznání dravější. Sportovní kajakáři vyhledávají hlavně horní Jizeru, řeku čistou, plnou ryb, plynoucí po trase průmyslových památek. Svižně uhání i řeka Úpa, kterou nejvíce proslavilo Babiččino údolí a zámek Ratibořice. Zábavu, dobrodružství a romantiku pak vodáci hledají na Ploučnici, zběsile kroutící se řece, o které se říká, že jako jediná teče do kopce.

Sázava, Berounka, Ohře a další

Odkaz trampů a atmosféru Divokého Západu si za své vzala řeka Sázava, hlavně její poslední úsek z Týnce do Pikovic. Do křížku s rybáři se vodák nejsnáze dostane na Berounce, řece zlatých úhořů, trilobitů a památných míst. Průmyslovou scenérii s přírodními panoramaty kříží západočeská řeka Ohře, protékající přes lázeňská města Karlovy Vary a Lázně Kyselka.

Doslova Peklem si vodák projde na Metuji, která se za Novým Městem třikrát rozpadá a zase spojuje, aby jako jeden tok objala unikátní vojenskou pevnost Josefov. Východním Čechám ale nejvíce dominuje spojená Orlice, pohodová řeka plná písčitých pláží vhodných ke koupání.

Čím jsou pro jižní Čechy šumavské hvozdy, tím je pro Moravu Litovelské Pomoraví. Protéká jím řeka Morava, která je až do Olomouce splavná pro vodáky a na které se v dolním úseku zdmi Baťova kanálu prohání hausbóty a motorové čluny. A kdo na Čechy nedá dopustit, ale občas zatouží i po troše exotiky, ať vyrazí na Slovensko. Řeka Hron je totiž nejlepším zahraničním ekvivalentem našich milovaných českých řek

Co s sebou na vodu

co ssebou na vodu

Dobrou náladu, určitě ale i trochu praktičnosti, aby vám zářivý úsměv nevyhasl hned po první deštivé noci. Vodákovou základní starostí je udržet jeho skromný majetek v suchu a bezpečí, jenže ono to občas není nic jednoduchého. I na vodě totiž platí zákeřné Murphyho zákony, proto vězte, že hlavní lodní pravidlo zní: „Vše co by mohlo uplavat – přivázat!“ Účelné je pak výbavu před vložením do bandy naskládat do igelitových pytlů, protože voda je prevít a zateče opravdu všude. Kromě náhradního oblečení, plavek a pevných bot je dobré myslet na rozmary počasí a vybavit se nějakou parádní pokrývkou hlavy proti úpalu. A také opalovacím krémem, protože jak známo, na vodě to připaluje nejvíce. Na večer se zařiďte podle hesla „jak si kdo ustele, tak si lehne“. Můžete vyrazit jenom tak pod širák, ale uvidíte, že za chladných nocí nepohrdnou kvalitním stanem a teplým spacákem ani ti největší zálesáci. No a s pláštěnkou a repelentem také neprohloupíte.

Jinak se na vodu můžete vypravit z minuty na minutu. Půjčovny lodí totiž nenabízí jen vhodná plavidla, ochotně vám zapůjčí i potřebné vodácké vybavení - od speciálního oblečení, přes bandy po vodní kilometráže.

Lodě

Pro úplné začátečníky jsou vhodné gumové čluny, které se snadno řídí, jsou prostorné, stabilní a pohodlné. Nejčastěji potkáte nafukovací kánoe pro dva lidi, nebo trojmístná plavidla určená pro rodiče s dětmi. Každá půjčovna lodí nebo raftů zapojené do projektu vodacisobe.cz vás před vyplutím vybaví instrukcemi, jak se o loď starat, aby nedošlo k jejímu poničení. Vezměte si rady k srdci, v ceně je totiž vždy zahrnutý poplatek za spoluúčast při poškození. Větší party si pak s oblibou pronajímají velké rafty, které občas připomínají malé výletní parníky – vejdou se na ně všichni, všechno a jen tak něco je nezastaví.

Mírně zkušenější a stabilnější vodáci volí klasiku v podobě dvou až třímístných plastových kánoí. Málokterá půjčovna lodí dnes nabízí laminátovou loď, v těch dnes už jezdí jen tradiční vodáci, znalí nouzových řešení na potápějící se lodi. Pokud plastovou loď vyloženě neutopíte, těžko si představit, co byste s ní museli udělat, abyste ji rozbili. Nejčastěji se půjčují sportovní kánoe s uzavřenou přídí i zádí, na které se pohodlně vejdou dvě osoby včetně bagáže, nebo stabilní kánoe s plochým dnem.

Sportovní vodáci pak volí kajaky. Na nich už se bez zkušeností neobejdete. Jezdí se s nimi hlavně peřejnaté úseky nebo divoká voda, specialitou jsou pak mořské kajaky se zabudovaným kormidlem, které využijete třeba při projížďkách po Lipně.

Pádla, sudy a vesty

K lodi se automaticky přidávají pádla, barely, sudy či loďáky. V ceně půjčovného bývá zahrnutý celý komplet, bez ohledu na to, kolik toho ve skutečnosti potřebujete. Pro děti pak není problém obstarat dětská pádla a vesty.

Doplňky

Půjčovny vodáckého vybavení reagují i na specifické požadavky svých klientů. Mezi stále oblíbenější doplňky patří například neoprenové boty, ze kterých sice máte po celodenním nošení slušné varhánky, ale noha v nich je v teple a bezpečí. Nejen pro kajakáře je připravena kompletní sada od neoprenových rukavic, po bundu, kalhoty a helmu, k raftům se zase automaticky přidává pumpa. Chcete-li se lépe bránit proti krádežím, vyžádejte si zámeček na lodě. Na mobil, doklady a peníze se hodí malý loďáček, který máte neustále při ruce.

Doprava

doprava

Na ceně půjčovného se významně podílí položka za dopravu, kterou ovlivňuje řada faktorů. Jak se snadno přesvědčíte na pujcovny-lodi.com, každá půjčovna lodí má dopravu lodí, osob a bagáže vyřešenou jinak.

Doprava lodí

V prvé řadě se musíte rozhodnout, kde se nalodíte a jak se tam dostanete. První část vyřešíte po konzultaci s kilometráží a vybranou půjčovnou. Velké půjčovny lodí mají většinou v místech, kde se nejčastěji začíná či končí, vlastní loděnici či spřátelený kemp, což zpravidla znamená nulový poplatek za dopravu. Výhodou loděnic bývá i přidružený servis – lodě vám tu ochotně vymění, opraví nebo zde můžete nahlásit změny v délce plavby a počtu osob. Nástup na jiných místech se pak odvíjí od ceny za kilometr a počtu lodí. Očekává se, že na sjednaném místě budete včas, jinak počítejte se sankcí za zpoždění. Celkovou cenu půjčovného včetně dopravy můžete vylepšit v aukčním systému na vodacisobe.cz. Nikdy nevíte, jestli nebudete potřebovat cestu předčasně ukončit – může vás zradit počasí, dostihnout nečekaná povinnost – proto se výhodnější podmínky mohou hodit.

Doprava osob a bagáže

Vodáci většinou jezdí vlakem, někdy je ale rychlejší využít vlastní automobil. Co pak ale s ním? Některé půjčovny provozují v místech loděnic zdarma oplocené parkoviště, jinak můžete vůz nechat za poplatek v kempu. Zpět se k němu dostanete buď po vlastní ose, anebo využijete služeb půjčovny lodí. Individuálně vás vyzvednou třeba už u vlaku nebo kdekoliv na trase a za poplatek vás dopraví k autu, do kempu nebo na nádraží, a to včetně bagáže. Specialitou řeky Vltavy je hromadná přeprava osob, tzv. vodácký autobus. Ten jezdí podle klasického jízdního řádu a je třeba do něj mít předem zaplacený poukaz.

Pokud nechcete cestovat s plnou polní, jste útlocitní vůči namočení nebo vás čekají dlouhé úseky přenášení, využijte služeb doprovodného vozidla, které vám dopraví loďáky z kempu do kempu. Ceny se odvíjí od počtu zavazadel, jejich rozměrů a míst, kde se opět se svými věcmi shledáte. Není třeba dodávat, že kde to má půjčovna lodí nasmlouvané, neplatíte žádný dodatečný poplatek. Ulevit si můžete od všeho, kromě dětí, psů, zásob piva, dřeva na oheň, party stanů a jiných maličkostí.

Pojištění a bezpečnost

pojištění a bezpečnost

Stejně jako když si pronajímáte auto, i za loď a další vybavení odpovídáte smluvními podmínkami. Pojistit se můžete pro celou řadu rizik. Záleží jen na vaší rozvaze a opatrnosti. Vhodné půjčovny lodí podle nabídky pojištění můžete při zakládání aukce v sekci Doplňující informace snadno vyfiltrovat. Tím docílíte, že se o vás utkají jen půjčovny, které danou službu nabízejí.

Krádež

Zanechte na chvíli romantických představ o vodácké soudržnosti. Nikdy nevíte, na jakou partu narazíte nebo kdo se v okolí kempů a dalších zastávek po cestě bude vynacházet. Krade se naprosto všude, i na vodě, stačí se podívat do vodáckých diskuzí. Snadno můžete přijít o loď, o bandu, celý stan, proto nikde nenechávejte věci bez dozoru. A když už to jinak nejde, berte si největší cennosti s sebou.

Pojištění proti krádeži lodí je standartní službou každé dobré půjčovny. Určitě ho využijte, lépe zaplatit poměrně nízkou spoluúčast než si zkazit dovolenou platbou za celou loď. Není to nic levného. Při ztrátě či krádeži pronajatého vybavení, a to včetně pádel, vest, apod., ale počítejte s tím, že za ně zaplatíte plnou taxu.

Pojištění proti poškození

Ani sebevětší frajeři se drobným nehodám neubrání. Lodě se snadno poškrábou, pádla polámou a o kuřácích na nafukovacích kánoích by se daly psát romány. Navíc, pokud budete do půjčovny vracet prokopnutou loď, prasklý raft nebo promáčklou helmu v naději, že si toho nikdo nevšimne, zřejmě jste přeskočili kapitolu Co s sebou na vodu, konkrétně pasáž věnovanou pokrývce hlavy. Nejenže si při předávce poškození všimnou, překvapivě ho budou chtít i zaplatit. Se sjednaným pojištěním vás v případě nehody čeká pouze uhrazení spoluúčasti.

Storno objednávky

Za zapůjčení lodí zpravidla platíte předem. Jenže znáte to, večer před odjezdem vás skolí zákeřná nemoc, na vaší řece dojde k ekologické katastrofě nebo přijde stoletá povodeň a rázem je po výletu. Pokud si sjednáte pojištění storna objednávky lodí, měli byste dostat zálohu zpět. U některých půjčoven lodí zapojených do aukce půjčovného na vodacisobe.cz dostanete zpět poměrnou část, i když zrušíte výpůjčku během vícedenní plavby. Stačí tuto preferenci zaškrtnout v jednoduchém formuláři pro založení aukce.

Bezpečnost na řece

České řeky jsou za klasického počasí a běžného vodního stavu bezpečné. Největší pohromou na vodě jsou proto sami vodáci, kteří přeceňují svoje schopnosti, znalosti, výbavu a sílu řeky. Začátečníci by proto měli dbát značek v kilometráži nebo přibrat do party alespoň jednoho zkušenějšího a spolehlivého kamaráda.

V kilometráži jsou vyznačena všechna kritická místa na trase, včetně nebezpečných jezů. Ty, kteří neumějí číst, navíc před každým smrťákem varuje výstražná značka. Varování nepřicházejí sama od sebe. Běžný vodní turista neví nic o nebezpečném válci a silném proudu, který se pod jezem skrývá, natož aby ho pohledem na lehce zpěněnou hladinu odhalil. Stejnou hrozbu představují i trčící železa nebo larseny na poničených jezech.

A konečně nezbývá než připomenout očividný, přesto každoročně opomíjený fakt: pocit ohroženosti klesá se stoupající hladinou alkoholu. Nebezpečí také lineárně roste se zvyšující se vodní hladinou, proto je na místě sledovat meteorologickou předpověď a v případě povodňového nadstavu si raději s kamarády zahrát poker.

Kde půjčit lodě

Dovolená je dovolená, a byť je člověk takzvaně ve vatě (u vodáka věc nevídaná), není důvod, proč za ni utrácet více než je potřeba. To si půjčovny lodí moc dobře uvědomují, a proto každoročně vyrážejí do boje s konkurencí vybaveny pestrou škálou slev a speciálních akcí.

Slevy, akce a nízké ceny

Nejplodnější nabídku dostanete, pokud půjčovna lodí slaví významné jubileum. To se pak servery narozeninovými slevami jenom hemží, natrefit na podobnou akci ovšem můžete spíše výjimečně. Častěji narazíte na množstevní slevy, pro soukromé osoby, firmy nebo školy, kdy při hromadné objednávce ušetříte třeba na pronajaté výbavě nebo získáte dopravu zdarma. Provozuje-li půjčovna lodí vlastní klub, nebo se k ní opětovně vracíte, nemine vás bonus věrnostní slevy a kladné body (tedy procenta z ceny dolů) dostanete i v případě, že půjčovnu doporučíte vašim známým. Výrazně ušetřit můžete i v případě, že se na vodu vydáte mimo hlavní vodáckou sezónu nebo vyzbrojeni ISIC kartou.

Kterou půjčovnu lodí vybrat?

Přes všechny speciální programy stále zůstává určitý prostor, jak jít s cenou za pronájem lodi a vybavení ještě o chlup níž. Cílem aukčního systému na vodacisobe.cz je udržet zdravou konkurenci mezi půjčovnami vodáckého vybavení, podpořit menší půjčovny a jednoduchou cestou pomoci vodákům zorientovat se v rozsáhlé nabídce napříč servisem dostupným na našich nejsjížděnějších tocích. Půjčovny zapojené do projektu vodacisobe.cz navzájem reagují na konkurenční nabídky a přebíjejí je dle svých možností tak, aby zákazníky získaly na svoji stranu. Motivací jsou pro ně noví a spokojení vodáci, kteří je kladně ohodnotí a doporučí dalším uživatelům aukčního systému.

Vodácké kurzy a teambuilding

Učitelský život není pro každého. Získat pozornost rozjívené smečky, něco ji naučit a zároveň si udržet nadhled a zdravý rozum, toť kolikrát úkol hodný Herkula. Obzvlášť těžké to kantoři mají začátkem školního roku, kdy jsou děti rozlítané z prázdnin, a pak koncem roku, po uzavření klasifikace, kdy mají zase všechno a všechny na háku. Ideální čas s nimi vyrazit na vodu!

Školní voda: Na vodu se školou

Půjčovny vodáckého vybavení nabízejí širokou škálu vodáckých výletů a školních vodáckých kurzů. Nejde jen o to, dostat děti základních, středních či vyšších odborných škol na chvíli na čerstvý vzduch. Cílem jedno a vícedenních pobytů je především stmelit a posílit kolektiv. Žáci se naučí něco o vzájemné spolupráci, o tom, jak společně překonávat překážky a táhnout za jeden provaz. Lépe se poznají se svým učitelem i mezi sebou navzájem. Osvojí si nové dovednosti typu ovládání lodi, kempování, chování v přírodě, naučí se něco o první pomoci, apod. V okolí každé řeky je také řada turistických zajímavostí a příležitostí k výletům, které zvednou jejich povědomí o České republice a její historii.

Obavy kantorů o bezpečnost dětí na netradičním výletě nejsou na místě. Podle metodického pokynu MŠMT by měl být ke každé skupině 10 žáků přidělen jeden vodácký instruktor. Platí, že většina dobrých půjčoven má nějakého takového sympaťáka (či sympaťačku) v záloze, anebo je schopná jej na požádání zajistit. Instruktor vodní turistiky pravidelně prochází školením o bezpečnosti na vodě a kurzem první pomoci. Do sucha i do vody má navíc v záloze nejednu kolektivní hru proti trudomyslnosti.

Vodácké půjčovny na přání školy naplánují celou trasu včetně ubytování a převozu bagáže i dětí. O jídlo se mohou pod vedením instruktora postarat studenti sami, problémem ale není ani zajištění plné penze. Samozřejmostí je zapůjčení kompletní výbavy, od lodí po vesty či sudy.

Celá řada z nich pak dokáže za výhodných podmínek zajistit certifikovaného vodáckého instruktora.

Firemní akce, firemní voda

S dospělým kolektivem někdy bývá kříž úplně stejný, nebo možná i o maličko horší. Stejně jako při školním kurzu jde ale i tady hlavně o stmelení kolektivu. Během teambuildingu si navíc dospěláci dobijí baterky a pročistí hlavu, takže se pak vrátí do práce svěží a plní energie. Nováčkové se lépe poznají s ostatními kolegy a celkově dojde ke zlepšení komunikace napříč různorodou firemní infrastrukturou.

Půjčovny lodí firmám nabízí kombinaci vodáckého výcviku s jinými aktivitami. Doprovodným programem často bývá cyklistika nebo lanový park. Ceny půjčovného se odvíjí od množství pronajatých věcí, velikosti skupiny, typu ubytování, zvoleného programu a doplňkových služeb.

Vodácké zájezdy a výlety

Dovolená na míru, v tuzemsku i v zahraničí, přesně podle vašich představ. Tak se dá několika slovy shrnout další z užitečných služeb, které půjčovny lodí zajišťují. Často vyhledávané jsou adrenalinové zájezdy do zahraničí, které většinou vznikají ze spolupráce s některou s outdoorových cestovních kanceláří. Pod odborným vedením hravě zdoláte vše od mírných toků po divokou vodu. Kompletní servis od dopravy po rozpracovaný denní itinerář vám zajistí krásné vzpomínky z různých evropských i vzdálenějších toků.

V tuzemsku jsou oblíbené jednodenní či vícedenní výlety, kopírující doporučené a léty prověřené vodácké trasy. V rozpracovaném harmonogramu získáte cenné informace o dopravě, délce trasy, jezech, kempech či turistických zajímavostech a kulturních akcích v okolí zvolené řeky. Součástí balíčku jsou pak navazující služby půjčovny, jako například převoz bagáže, a různé skupinové slevy.

Kajakářská škola

Vodáctví nabízí nejen relax a dobrodružství, ale především aktivní odpočinek. Kdo se mu chce věnovat o chlup více, měl by zvážit absolvování kurzu jízdy na kajaku či raftu. Začíná se pozvolna, na klidné vodě, teprve postupně se přechází na svižnější řeky a finálem může být třeba sjezd divoké vody v sousedním Rakousku.

S výukou se dá začít v kteroukoliv roční dobu. V zimě se zpravidla cvičí eskymáci v bazénu, od jara do podzimu se vyráží do terénu, kde se procvičuje technika pádlování, různé speciální slalomářské techniky, bezpečnost i teorie správného vybavení. Doplňkovým kurzem, neméně důležitým, pak může být záchrana na divoké vodě, která většinou probíhá na nějakém umělém kanálu, třeba v pražské Troji.

Copyright © 2012-2024 nejlevnejsi-pujcovna-lodi.cz Všechna práva vyhrazena. | odkazy