O povlečení – jak správně vybrat ložní prádlo

O POVLEČENÍ

www.o-povleceni.cz

O POVLEČENÍ – jak správně vybrat ložní prádlo

Přibližně třetinu života strávíme spánkem, proto bychom měli správně vybrat nejen postel, matraci, ale i kvalitní povlečení, ve kterém se budeme cítit opravdu dobře.

Při výběru ložního prádla bychom měli věnovat zvýšenou pozornost zejména materiálu, ze kterého je vyrobeno. Na trhu se objevuje velké množství povlečení, které je vyrobeno s příměsí různých syntetických materiálů. Takové povlečení není pro náš spánek příliš vhodné.

Ideálním přírodním materiálem pro zdravý spánek je 100% bavlna. Povlečení z bavlny je příjemné na dotek, výborně prodyšné a také velmi dobře absorbuje vlhkost (pot). Je proto tou nejlepší volbou, nejen do ložnice, ale i do postýlky pro vaše miminko.

Provedení plátna

Nabídka bavlněného povlečení je na našem trhu stále větší a setkat se můžeme s různými druhy tkaní a úpravami bavlněného plátna:

Povlečení z hladké bavlny je ušito z plátna vyrobeného základní výrobní technologí tkaní. Jeho nevýhodou je, že se snadno mačká.

Pro ušetření času a energie si neváhejte pořídit krepové povlečení, které není třeba žehlit. Žehlení se můžeme také vyhnout pokud si koupíme ložní prádlo z nežehlivého saténu.

Pokud máte rádi luxus, pro který vám nevadí sáhnout hlouběji do peněženky, neváhejte a investuje do luxusního damaškového povlečení.

Flanel oceníte zejména v chladnějším období. Díky své kvalitě a jemnému česanému vlasu na povrchu příjemně zahřeje.

Velikost povlečení

Při koupi ložního prádla bychom si měli dávat pozor na velikost povlečení, které kupujeme. V obchodech nejčastěji narazíme na standardní velikost ale i velikosti prodloužené nebo tzv. francouzské.

V České republice je nejpoužívanější standardní velikost soupravy na jednolůžko složena z polštáře o velikosti 70x90 cm a přikrývky 140x200 cm.

Vzhledem ke skutečnosti, že výška populace se zvyšuje, jsou stále oblíbenější i prodloužené velikosti ložního prádla. Můžeme se tak setkat i se soupravou, která má standardní velikost polštáře (70x90 cm), avšak prodlouženou přikrývku o velikosti 140x220cm.

Stále oblíbenější je také povlečení ve velikosti na tzv. francouzskou deku. V tomto případě je „standardní“ velikost 240x200cm, prodloužená pak 240x220cm.

Povlečení do postýlky má nejčastěji velikost přikrývky 90x130cm a polštáře 40x60cm.

Na trhu se ovšem setkáváme i s atypickými rozměry a proto bychom při koupi ložního prádla měli dávat pozor na to, jakou velikost přikrývky a polštáře doma máme, abychom pak nebyli překvapeni, když nebudeme moci povlečení na polštář či přikrývku navléci.

Zapínání

Při výběru povlečení narazíme také na různá zapínání.

Nejčastěji se setkáváme se zapínáním na nitěný knoflík. Nitěné knoflíčky jsou vůči lámavosti více odolné a tudíž povlečení s tímto uzávěrem je i více oblíbené.

Dále se pak k uzavírání povlečení používají plastové knoflíčky. Nevýhodou tohoto zapínání je křehkost a lámavost knoflíčků.

Povlečení se zapínáním na zip již není žádnou novinkou, ale stále ještě není tak zcela běžné. Zipový uzávěr je velmi praktický a odolnější vůči lámavosti. Zejména ženy ocení větší pohodlí při manipulaci s vkládáním přikrývky do povlečení.

Z dalších způsobů zapínání povlečení můžeme uvést také hotelový uzávěr atd.

V případě zájmu o koupi povlečení Vám můžeme doporučit internetový obchod Povlečení Plus, ve kterém naleznete nejen povlečení, ale i prostěradla a další bytový textil.

TOPlist
Copyright © 2010 – 2018 Povlečení Plus | Webdesign © 2010 – 2018 StastnyWeb