Pivní lázně – Originální lázeňská procedura

Nejoblíbenější pivní lázně

Pivní lázně dle lokality

CO JSOU PIVNÍ LÁZNĚ?

Určitě jste už slyšeli o jedinečné lázeňské proceduře zvané pivní lázně. Pokud neslyšeli nebo se o ní chcete dozvědět podrobnější informace, pak čtěte dále.

Pivní lázně se většinou skládají z více než jedné procedury. Tou první a nejdůležitější je koupel ve vodě o teplotě v rozmezí 35-37°C, do které jsou přidány živé kultury pivovarských kvasnic a bylinné směsi, které spolu vytvářejí nezaměnitelné aroma piva a také jeho bílou pěnu. Po koupeli následuje další procedura – buď relaxace na lůžku vykládaném slámou nebo masáž těla. Pivní lázně mají velice dobré léčivé účinky.

HISTORIE PIVNÍCH LÁZNÍ

Objev lázeňství jako takového se přisuzuje starým Egypťanům a Číňanům někdy před čtyřmi tisíci lety, kdy začali využívat léčivé účinky teplých pramenů spolu s bahenními zábaly.

Za recept na výrobu pivního moku vděčíme nejspíše Sumerům a jejich špatné metodě skladování obilí. Skladovali ho totiž v hliněných nádobách, a když se do ní náhodou dostala dešťová voda, vlivem kvašení vznikl chutný nápoj s malým obsahem alkoholu.

Zkombinovat pivovarnictví a lázně se dlouho nedařilo. První pokusy jsou doložené z 12. století v Rakousku. Bohužel se jim ale přílišné oblibě nedostalo. Teprve po pádu komunistické vlády v Evropě si paní Hedvig Bauerová registrovala svoji recepturu Bier Bottich Bad, která je založena na směsi horkého pivního kalu, chmelu a ječmenu. Na tuto recepturu navazuje většina moderních pivních lázní.

První pivní lázně v Čechách (třetí na světě) se otevřely poměrně pozdě, v roce 2006 a byly to pivní lázně Chodová Planá na Tachovsku v areálu pivovaru Chodovar. Další pivní lázně se začali otevírat záhy.

LÉČIVÉ ÚČINKY PIVNÍCH LÁZNÍ

Když se rozhodnete vyzkoušet účinky pivních kultur na své tělo, určitě brzy poznáte jejich kvality. Teplá voda v pivní vaně totiž pomáhá otevřít póry na pokožce, takže se léčivé látky rychleji dostanou do těla. Těmi prospěšnými látkami jsou proteiny, sacharidy a především velice důležitý vitamín B, který má vliv třeba na správný růst, vysychání pokožky nebo na vypadávání vlasů. Pivní lázně jsou také efektivní prevencí proti onemocnění, zbavují tělo napětí a pomáhají relaxovat.

Bohužel i pro pivní lázně existují různá omezení. Vstup se nedoporučuje těhotným ženám a osobám, které nedávno prošly náročnou operací. Některé lázně také nepovolují vstup osobám mladším 18 let. Ti, kteří trpí vysokým tlakem, by se nejprve měli poradit se svým lékařem.

ZÁŽITEK PRO KAŽDÉHO

Jak jste si již určitě všimli, pivní lázně se hodí nejen pro milovníky piva, ale pro všechny. Vyzkoušejte je i Vy! Chcete strávit se svojí láskou výjimečnou romantickou dovolenou s nádechem historie a vůní piva? Objednejte si pivní lázně pro dva a nechte se příjemně rozmazlovat profesionálním personálem, který je k vašim službám a vyplní Vám jakékoliv přání. Hledáte originální dárek k vánocům nebo svatební dar? Pivní Lázně určitě nikoho nezklamou!