Jaký posilovací stroj či lavici vybrat ?

posilovaci-stroje-lavice.cz -              jak vybrat - 1Posilovací stroje a lavice je vždy třeba vybírat pro konkrétní účel. Jiný stroj bude vhodný pro juniora toužícího získat svalové objemy, jiný pro kondiční cvičení manželů středního věku se sedavým zaměstnáním a jiný pro sportovce s potřebou posílení konkrétních svalových skupin.

 

Lidé kteří si domů kupují posilovací stroje bývají ze dvou odlišných skupin zákazníků:

První skupinu tvoří ti, pro které se posilování stalo koníčkem, chtějí dosáhnout nárůstu svalové hmoty a síly. Posilovací stroj domů většinou kupují kvůli ztrátě času při dojíždění do posilovny, či z důvodu cvičení v pohodlí domova kdykoli mají chuť a čas, bez nutnosti čekání na obsazený stroj. Pro tuto skupinu je důležité zvolit sestavu která obsáhne všechny důležité cviky a svalové partie, umožní cvičení s dostatečnou zátěží a s použitím „volných vah“, tedy činek.

Druhou skupinou jsou pak kromě mladých lidí i lidé středního a staršího věku, jejichž cílem je ať už ze zdravotních nebo estetických důvodů touha po zdravé tělesné schránce bez ochablých svalů, vrstev tuku a bolavých zad. Jejich volbou bývá většinou universální posilovací věž, případně doplněná obyčejnou polohovací lavičkou umožňující cviky s jednoručními činkami. Obě skupiny zákazníků by neměli opomenout procvičení důležitého „svalového korzetu“ tedy břišních svalů a vzpřimovačů páteře, k čemuž slouží samostané specializované lavičky.

Základem většiny domácích posiloven bývá universální posilovací lavice s možností polohování sedáku i zádové opěrky. Na této lavičce se cvičí buď se dvěma jednoručními činkami, nebo za použití stojanu s činkou velkou. Stojan na velkou činku pak může být buď součástí lavice nebo samostatný (což je s ohledem na variabilitu a množství cviků lepší). Další důležitý komponent domácí posilovny je pak horní a spodní kladka umožňující procvičení mnoha svalových skupin celého těla. K tomu lze využít buď samostatnou horní a spodní kladku, nebo rovnou celou posilovací věž, která kladky kromě dalších stanovišť obsahuje také.

Posilovací lavice na břišní svaly – patří sem klasické šikmé lavice na břicho, lavice na krenče a speciální břišní posilovací lavice.

posilovaci-stroje-lavice.cz -              jak vybrat - 2posilovaci-lavice-stroje.cz - jak vybrat - 3posilovaci-lavice-stroje.cz -              jak vybrat - 4

Posilovací lavice na vzpřimovače páteře – speciální lavičky sloužící k posílení bederních vzpřimovačů, jejichž ochablost je spolu s nezpevněným břišním svalstvem většinou důvodem bolestí zad (existují i lavičky které umožňují procvičení obou těchto důležitých svalových skupin např. TUNTURI CT80 apod.

posilovaci-lavice-stroje.cz -              jak vybrat - 5posilovaci-lavice-stroje.cz - jak vybrat - 6posilovaci-lavice-stroje.cz -              jak vybrat - 7

Posilovací lavice klasické – rovné či polohovací lavičky určené pro cvičení s činkami, důležitá je u nich velikost a rozsah polohování sedáku a zádové opěrky vzhledem k požadovaným cvikům.

posilovaci-lavice-stroje.cz -              jak vybrat - 8posilovaci-lavice-stroje.cz - jak vybrat - 9posilovaci-lavice-stroje.cz -              jak vybrat - 10

Posilovací lavice s integrovanými stojany – rovné či polohovací lavičky určené pro cvičení s činkami jejichž součástí je integrovaný stojan na velkou činku (důležitá je opět velikost a rozsah polohování sedáku a zádové opěrky vzhledem k požadovaným cvikům a výškové polohování kopače na nohy pokud jsou jím vybaveny).

posilovaci-lavice-stroje.cz -              jak vybrat - 11posilovaci-lavice-stroje.cz - jak vybrat - 12posilovaci-lavice-stroje.cz -              jak vybrat - 13

Samostatné stojany či kladky – jsou doplňkem k samostatným posilovacím lavicím, rozšiřují jejich možnosti a počet možných cviků. Nevhodné je kombinovat produkty různých výrobců, nemusejí k sobě pasovat.

posilovaci-lavice-stroje.cz -              jak vybrat - 14posilovaci-stroje-lavice.cz-jak vybrat15posilovaci-stroje-lavice.cz-jak              vybrat16

Posilovací stroje na činky – universální posilovací stroje které obsahují lavičku, stojan na činku a kladky, obsáhnou už široké spektrum svalů celého těla. Opět je důležité hlídat velikost a rozsah polohování sedáku a zádové opěrky vzhledem k požadovaným cvikům a výškové polohování kopače na nohy pokud jsou jím vybaveny)

posilovaci-stroje-lavice.cz-jak              vybrat17posilovaci-stroje-lavice.cz-jak vybrat18posilovaci-stroje-lavice.cz-jak              vybrat19

Posilovací věže – universálností se vyrovnají posilovacím strojům na činky, ale zátěž nevytváří činka a kotouče, ale sada závaží (cihliček) umístěná v zadní části stroje a přes lanka zpřevodovaná na všechny cviky. Požadovanou zátěž na nich zvolíte zastrčním kolíku na určitou váhu cihliček. Vyjímku tvoří věže kde zátěž vytváří dusíkem plněný tlumič (Finnlo BioForce)

posilovaci-stroje-lavice.cz-jak vybrat20posilovaci-stroje-lavice.cz-jak              vybrat21posilovaci-stroje-lavice.cz-jak vybrat22

 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoukoli variantu věnujte pozornost stránce Posilovací stroje a jejich kvalita, kde se dozvíte jak koupit věž kvalitní a bezpečnou.

baner2

Doporučujeme

Posilovací stroj TRINFIT Gym GX6

multifunkční posilovací věž s výborným poměrem kvality, komfortu cvičení a ceny široké možnosti individuálního nastavení speciální ramena 3D FLEX s desítkami cviků kladky s kuličkovými ložisky nosnost 150 kg, sada závaží 86 kg záruka 3 + 5 let, servis doma Více info

Prodejna FITHAM Liberec

Prodejna FITHAM Liberec

Prodejna FITHAM Liberec