Potápění v Egyptě

Letoviska v Egyptě u Rudého moře jako jsou Hurghada, Sharm el Sheikh, Dahab a Marsa Alam se stávají stále oblíbenějším místem pro potápěče. Rudé moře je ideálním místem pro všechny milovníky potápění a obdivovatele podmořského světa.

Rudé moře je ráj potápěčů. Korály a bohatý podmořský život. Křišťálově teplá a čistá voda. Podmořský svět Rudého moře skýtá nepřeberné množství ryb všech barev, korálových zahrad či tajuplných vraků, které stojí za prozkoumání. Běžně můžeme spatřit želvy, barrakudy, žraloky, delfíny či murény.

Potápění u korálů v Rudém moři
Potápění u korálů v Rudém moři

Plavání s delfíny, pozorování žraloků, proplouvání vraky lodí, obdivování korálových útesů a zahrad, to jistě stojí za zhlédnutí a odhodlání k prvnímu kroku, tedy začít absolvovat potápěčský kurz.

Také Vás to láká? Žádný problém, v dnešním moderním světě plném nejnovější potápěčské techniky se může potápět opravdu každý. Do potápěčských kurzů se může přihlásit dítě, které dosáhlo věku 10 let a dokonce i dospělý člověk se zdravotním postižením.

Při tomto sportu může člověk relaxovat, zažít určitou dávku adrenalinu, poznat nové lidi, kteří se s Vámi podělí o své zážitky a zkušenosti. Tímto sportem si zpříjemníte a zpestříte pobyt u moře.

V egyptských letoviscích existuje celá řada potápěčských center, které vyučují dle mezinárodních výcvikových systémů, jenž Vás po úspěšném absolvování opravňují k potápění po celém světě. Výuka je víceméně vedena zábavnou formou a především klade důraz na bezpečnost, používání potápěčské techniky a osvojení si základních potápěčských dovedností a znalostí, které jsou z teorie převedeny do praxe.

V případě, že se rozhodnete potápěčský kurz absolvovat v České republice, je nejdůležitějším faktorem správný výběr potápěčské školy a instruktora (jeho zkušenosti, pedagogické schopnosti, jeho osobnost). Kvalita a úroveň výcviku má přímý vliv na další prožitky při potápění a pokud potápěči nepřinese kurz vysněné představy, může se stát, že se potápění nebude chtít dále věnovat.

Potápění v Rudém moři je na mnohých místech a lokalitách (především oblasti Hurghady) vhodné právě pro začínající potápěče a to zejména díky svým specifickým podmínkám: teplé vodě, vynikající viditelnosti a na mnohých místech nenáročnému terénu.

Sestřih záběrů na Rudé moře v HD kvalitě

Ne každý však má odvahu obléci si potápěčskou výstroj a ponořit se desítky metrů do hlubin moře. Těm méně odvážnějším alespoň doporučujeme šnorchlování mezi korály v těsné blízkosti břehů hotelové pláže. I zde je k vidění mnohé z podmořského světa, ale samozřejmě musíme oželet setkání s delfíny či žraloky. U břehů se nejčetněji vyskytují bílo-oranžové rybky z čeledi „klaunovitích“, samozřejmostí jsou hejna různobarevných „akvarijních“ rybek, s trochou štěstí narazíme na rejnoky či perutýny.

Velice nádhernou oblastí pro šnorchlisty je pobřeží Nasrani v Sharm el Sheikhu (hotel Conrad, Baron Resorts). Korálové útesy v této lokalitě jsou neuvěřitelně zachovalé, setkáte se zde s perutýny, rejnoky, tisíce různých pestrobarevných rybek, přenádherně barevnými korály a korálovými zahradami. Toto místo vřele doporučujeme těm, kteří dávají přednost šnorchlování před profesionálním potápěním.

Většina korálu v blízkosti hotelových pláží je však turisty zdevastovaná a pokud chceme vidět opravdový podmořský život musíme obléci neopren a ponořit se do hlubin Rudého moře.

Těm ostatním, kteří neholdují ani šnorchlování doporučujeme výlet v prosklené lodi (vhodné spíše pro ty nejmenší) nebo v ponorce, jenž plují podél břehu a člověk si tak může vychutnat alespoň střípek z nepřeberné nádhery korálových útesů, pestrých ryb a rybiček, či neuvěřitelně seskupených barevných korálových zahrad.

V současné době se potápění stává skutečným fenoménem, počty certifikovaných potápěčů každoročně významně přibývají a v neposlední řadě se vystavují nová potápěčská centra (především v oblasti Sharm el Sheikh). Tento trend jednoznačně odráží moderní pohled člověka na přírodu jako na nedílnou součást společného soužití.

Každého na potápění fascinuje něco jiného, pro někoho je potápění adrenalinem, pro jiného stav bez tíže, který lze najít už jen ve vesmíru, jiný si užívá relativní klid a ticho panující pod vodní hladinou. Ať tak či onak, každému z nás Rudé moře nabídne takové okamžiky, na které se nezapomíná.