Psoriáza je žiaľ už bežným kožným ochorením, ktoré  trápi tisíce ľudí. Príčiny ochorenia sú rôzne a sú aj rôzne spôsoby liečby psoriázy. Pri tejto chorobe je pokožka tela suchá, šupinatá. Objavuje sa hlavne na kolenách, lakťoch, vo vlasoch na hlave. Liečba psoriázy je dlhodobá a je potrebné sa tomu ochoreniu stále venovať. Existuje mnoho účinných liekov z oblasti medicíny alebo bylinnej liečby.

Bylinná liečba psoriázy

Bylinnú liečbu využívali ľudia už dávno na odstránenie všelijakej choroby. Ľudoví liečitelia odstraňovali aj kožné choroby. Zlepšovanie alebo zhoršovanie ochorenia psoriázy závisí od celkového duševného zaťaženia. Plné upokojenie nervovej sústavy vedie aj k priaznivej liečbe psoriázy. U chorých ľudí na psoriázu majú bylinky posilňovať nervovú sústavu, čím sa priebeh ochorenia vylepší, ba dokonca aj zmizne. No niekedy len na určitý čas. S bylinnou liečbou zaiste dosiahnete väčší úspech. Dajú sa kúpiť bylinky, z ktorých si pripravíte čaj podľa návodu. Na tento účel sú vhodné medovka, ovos, rumanček, chmeľ. Ďalšími bylinkami proti vysušovaniu pokožky sú ďatelina červená, hlavne jej hlávky, kosatec a žihľava. Pri poruche obehového systému môžete použiť bylinku ako hloh obecný, srdcovník obyčajný. Jemne natierajte miesta psoriázy výluhmi čajov z mladých listov orecha vlašského, kvetu gaštana obyčajného. Na potláčanie psoriázy využívajte aj oleje. Výborným olejom je olej z levandule v kombinácii s olivovým olejom. Liečivé sú aj kúpele z ovsa, otrúb, ktoré netreba dlho prikladať. V zime je dobre kúpať sa v morskej soli. V lete využívajte pobyty pri mori a krátkodobé opaľovanie. Pleť je dobre sústavne ošetrovať ľanovým olejom alebo výluhom slezu plazivého. Dobrým čajom pri liečbe psoriázy je tiež zmes tymianu, anízu, bazalky a žihľavy. Pomáha aj obklad z kôry duba a vŕby, ktorú rozdrvíte a zalejete horúcou vodou , pridáte jednu lyžicu octu a prikladáte na postihnuté miesta. Aj strava napomáha liečbe psoriázy. Hlavne vtedy, ak aktívne užívate lieky, vtedy organizmus potrebuje viac živín. Je potrebné konzumovať viac minerálov a vitamínov. Hlavne viac karoténov obsiahnutých v mrkvovej šťave a klíčkoch raže. Pomáha i pitie čaju z čiernych ríbezlí. Snažte sa dodržiavať pitný režim a vylučovať toxické látky z organizmu. Vyvarujte sa ťažkým jedlám, živočíšnym tukom, kyslým jedlám, obmedzte syry, bravčové mäso, mliečne jedlá. Liečba psoriázy je veľmi dlhodobý proces a vyžaduje si prísny životný rytmus v správaní sa, stravovaní, hygiene a zachovaní predpísaných liečiv. 

Liečivé kúpele pre deti

Liečivé kúpele pre deti so zvýšenou náchylnosťou ku kožným chorobám si pripravte zo zmesi dvojzuba, tymianu, rumančeka, listov čiernych ríbezli, listov brezy. Pomer byliniek je rovnaký.