Porovnávač půjčoven lodí
Půjčovna Ohře

Nezávazná poptávka

Oslov půjčovny lodí najednou a ušetři tak čas a peníze.

Formulář využívá bezplatné služby pro vodáky www.vodacisobe.cz.

Půjčovny lodí na Ohři

Půjčovna lodí Ohře

Takže letos jste se rozhodli vypravit na řeku Ohři? Anebo stále tápete a nemůžete se rozhodnout? Inu, třeba vám pomůže seznam půjčoven kánoí a raftů, který jsme pro danou lokalitu na našem webu přichystali. A že jich není málo!

Najdete zde vše od malých, teprve začínajících půjčoven, po ostřílené říční vlky, kterým není snadno konkurovat. Pujcovnaohre.eu ale hraje fér a nabízí možnost bezplatné inzerce všem bez rozdílu.

Přitom se můžete do nelehkého konkurenčního boje zapojit i vy. Podělte se s ostatními o vlastní zkušenosti na našem fóru a podpořte tak vaši oblíbenou půjčovnu lodí. Anebo si naopak ulevte od příkoří, kterého se vám dostalo. Třeba tím někomu usnadníte výběr a zároveň posilníte zdravý rozvoj vodní turistiky na vaší oblíbené řece.

Řeka Ohře

Severozápadní Čechy nejsou jenom neutěšenou měsíční krajinou v okolí měst zamořených průmyslem a vysokou nezaměstnaností. Region se v posledních letech překvapivě dostává do popředí zájmu vodácké populace v Čechách. Může za to samozřejmě Ohře, řeka s dlouhou kilometráží, na které si bez potíží užijete vícedenní vodu, aniž byste se museli tlačit s davy ve frontě na šlajsnu, pivo či párek.

Vodáci na ohři

A jakáže Ohře vlastně je? Inu, v prvé řadě mokrá, což se dá zjistit poměrně rychle. Od dobrovolného testování ale po letmém pohledu pravděpodobně upustíte, hlavně ze začátku v okolí velkých měst, kde voda chvílemi dosahuje barvy duhy. Od Lokte dolů už se ale koupání jeví relativně bezpečně, hlavně když vysvitne sluníčko a je vedro k zalknutí. Úchvatná je tu také koncentrace kačenek, které už vodáky přijali za své, chlebem obdařené vrstevníky a které s vámi poplují bok po boku, dokud nevyloudí poslední drobek.

Z hlediska zeměpisu je Ohře čtvrtou nejdelší řekou na našem území. Bronzovou příčku jí o pár kilometrů vyfoukla řeka Morava, její zeměpisný protipól, na kterou se můžete vypravit prostřednictvím půjčovny lodí Morava. Ohře pramení v Německu a k nám vstupuje nedaleko Pomezí nad Ohří. Těsně za hranicemi napájí vodní nádrž Skalku. Ta částečně reguluje její splavnost, ale i bez ní se dá Ohře označit za celoročně sjízdnou, a to téměř za každého počasí. Pokud prší – a že většinou pršet bude, to je zřejmě nějaký nepsaný vodácký zákon – prosvištíte si po vlnách kosmickou rychlostí. V opačném případě si procvičíte úhybné manévry v korytě plném kamenů anebo se pořádný kus projdete s lodí uvázanou za pasem.

Kudy teče řeka

Cvičná peřej Hubertus

Začíná se zpravidla ve vísce Tršnici nebo v Kynšperku nad Ohří, z Chebu jezdí jen málokdo. Důvodem je zhruba pěti kilometrový úsek do Tršnic, na kterém hrozí nízký stav vody. Tradičním koncem je pak Klášterec nad Ohří, přičemž všechna místa jsou velmi dobře dostupná jak ze silnice, tak ze železnice. Nejvytrvalejší vodáci končí plavbu až v Kadani, pod kterou řeka splývá s vodní nádrží Nechranice.

Ohře je rozmanitá a skrývá nejedno překvapení. Pokud je dostatek vody, nudit se opravdu nebudete. Na horním toku protéká přes lučiny, nikam nespěchá, ale ubíhá, netáhne se. Meandruje až do Kynšperka, kde se rozšiřuje a proud nabírá na rychlosti. Nudné voleje se střídají s mírnými peřejemi, které zkušené mazáky potěší a začátečníky nadchnou. V Lokti tok vstupuje do úchvatné přírodní rezervace Slavkovský les. Rychlejší tempo si Ohře drží až do Karlových Varů, za kterými začíná střední tok. Řeka zrychluje, peřeje přibývají. K oblíbeným úsekům patří cvičná peřej Hubertus, na které se dá slušně zacyklit. Nejdivočejší úsek pak nastává v okolí Velichova, ovšem jen za dobrého stavu vody. V opačném případě jej budete proklínat. Odstrkovat se v kamenném poli není nic moc a táhnout přes něj loď už vůbec ne. Od Vojkovic je Ohře klidná, olejnatá a líně se táhne až k Nechranické přehradě.

Jezy, kempy a půjčovny

Radošovský jez

Z čeho žádný vodák na Ohři mít radost nebude, jsou jezy. Drtivá většina z nich je špatně sjízdná nebo nesjízdná, pobořená či špatně udržovaná. Řeka navíc hrozí hned dvěma nebezpečnými místy, a to Černým mlýnem a Radošovem. Při pohledu na obrovitý válec se rozumný člověk křižuje a propadá bázni, pravdou ale je, že vodáka vyzbrojeného lahví a nekonečným sebevědomím jen tak něco nezastaví. Proto jsou také statistiky plné černých křížků. Své by mohl vyprávět legendární jez Pilař, na který narazíte, pokud využijete služeb půjčovny lodí Lužnice. Na Ohři ze seznamu „smrťáků“ už naštěstí vypadly jezy v Kynšperku a v Tuhnicích, protože na obou postavili sympatickou propusť.

Vodácký kemp v Lokti

Kempů a vodáckých tábořišť je zde ve srovnání s ostatními toky pomálu. Občas se dá stanovat na roztodivných soukromých pozemcích, místa je ale třeba si předem telefonicky zarezervovat. Ohře rovněž protéká řadou chráněných území, kde je volné táboření zakázáno.

Pokud nemáte vlastní vybavení, vězte, že celý tok (zatím) ovládly dvě půjčovny lodí. Pražské Dronte, které už dobře známe například z Berounky nebo Sázavy a které na Ohři spravuje i několik vodáckých tábořišť. Druhou půjčovnou jsou sokolovští Pirrati, jejichž plusem je bezprostřední dostupnost a flexibilita po celém toku. Firem s vodáckými potřebami ale na Ohři rok od roku přibývá, jen zatím nejsou tak masově zastoupeny.

Vodácká stezka na Ohři

Z Chebu do Kadaně je podél toku rozmístěno 69 naučných cedulí v českém, německém a anglickém jazyce. Vodácká stezka obsahuje místopisné informace, kulturní i historické zajímavosti. Vodákům poskytuje přehled o nejbližším ubytování či jak nejlépe vyzrát na nejbližší jez. Bonusem je pak vodácké názvosloví, které vysvětluje pojmy jako bort, háček apod.

Turistické zajímavosti

Svatošské skály

Jednoznačným pozitivem Ohře je okolí a jeho turistická rozmanitost. K nejmalebnějším místům určitě patří městečko Loket, které Ohře obloukem obtéká, přičemž umožňuje výhled na jeho pohádkový hrad i přírodní amfiteátr. Samotnou kapitolou je pak CHKO Slavkovský les. Přímo u řeky se tyčí skalní útvar Svatošské skály, oblíbené místo vodáků, turistů a lezců. Podle legendy se nejedná o skály, nýbrž o zkamenělý svatební průvod, jehož nynější podobu má na svědomí zhrzená vodní víla.

Karlovy Vary a Lázně Kyselka

Říčka Teplá před hotelem Pupp

Kde jinde se vám poštěstí spojit sjíždění řeky s procházkou po kolonádě! V Karlových Varech to žije nejen Mattonkou, ale především kluby, diskotékami a kasiny. Kromě hříšného povyražení město samozřejmě oplývá léčivými prameny a oplatkami a celoročně cizinci. Koncentrace lidí se zvyšuje začátkem července, kdy se sem k červenému koberci sjíždějí filmoví fanoušci. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary nabízí nejen přehlídku nejlepších filmů a světových premiér, program je doplněn i o koncerty, besedy s tvůrci a herci či divadelní představení. Vodácky atraktivní je pak každoroční sjíždění říčky Teplé, které poskytuje dostatek adrenalinu jak pro diváky, tak i pro zúčastněné.

Lázně Kyselka

Zatímco ve Varech se nudit nebudete, mrtvolné ticho protkané pouze hukotem stáčírny je charakteristickým rysem Lázní Kyselka. Na katastrofálně zchátralé budovy je vskutku žalostný pohled. Ač jsou lázně památkově chráněny, rekonstrukce se asi jen tak nedočkají. Na vině jsou vleklé spory se soukromým majitelem, kterého k činům zatím nedonutila ani rozsáhlá petiční akce Zachraňme lázně Kyselka, ani intervence ze strany pravnuka původního zakladatele lázní, Heinricha K. Mattoniho. Do budov je kvůli bezpečnosti zakázán přístup, načepovat si slavný Ottův pramen si ale může zdarma každý – vyvěrá tu totiž z kovové trubky přímo na silnici.

Pokud by se vám lázeňské zpestření zalíbilo, otestujte pro příště půjčovny lodí na Hronu. Červený Mědokýš není žádný plž, ale tábořiště na středním Hronu vyhlášené minerálním pramenem.

Folková Ohře

Poslední srpnový víkend Ohře ožívá folkovým festivalem. Akce se původně pořádala na hradě Hauenštejn, který leží asi hodinu pěší túry z Vojkovic, několik posledních ročníků už se ale přesunulo do Kynšperka nad Ohří. Kromě známých i méně známých kapel je akce doplněna o výstavy, atrakce pro děti a různé sjezdy na kánoích, raftech a kajacích.