Porovnávač půjčoven lodí
Půjčovna Sázava

Nezávazná poptávka

Oslov půjčovny lodí najednou a ušetři tak čas a peníze.

Formulář využívá bezplatné služby pro vodáky www.vodacisobe.cz.

Půjčovny lodí na Sázavě

Půjčovna lodí Sázava

Sledujete netrpělivě každý rok stav vodočtu v Nespekách, a jakmile dosáhne vymodlených stupňů, žhavíte kabely a hledáte na internetu nejbližší půjčovnu? Zkuste se tentokrát rovnou mrknout na pujcovnasazava.eu. V přehledném seznamu najdete jak velké, osvědčené - tak i méně známé nebo nově vznikající půjčovny kánoí, kajaků a raftů na řece Sázavě.

Cílem našeho projektu je informovat vodáckou veřejnost o stavu a kvalitě všech tamních půjčoven vodáckého vybavení. Samotným půjčovnám pak nabízíme možnost zdarma se zviditelnit a zvýšit vlastní preference v nelehké konkurenci.

Vlastní dojmy a zkušenosti z nabízených služeb nám pak můžete sdělit i vy prostřednictvím diskuzního fóra.

Sázava: Řeka Pražáků a dobrodruhů

Pražáci své město milují a nedají na něj dopustit. Každý z nich vám ale potvrdí, že jakmile mu to čas a okolnosti dovolí, mizí nejbližší cestou - jak se říká - „ven“. Nadýchat se čerstvého vzduchu, odreagovat se, vyčistit hlavu po hektickém pracovním týdnu a ideálně ještě zažít nějaké to dobrodružství. Praha je naštěstí umístěna strategicky a tak se za opravdovými skvosty nemusí jezdit daleko. Pražák – vodák (a nejenom on) žmoulá od jara nervózně pádlo, a jakmile naskočí zelená, vyráží na vlak. Míří do Týnce nad Sázavou, do nejbližšího vodáckého ráje.

Od Ždáru přes Stvořidla do Pikovic

Sázava mezi Týncem a Pikovicemi

Nejzazší úsek pro zahájení plavby po Sázavě je Havlíčkův Brod. Kvůli nedostatku vody v létě a hromadě nesjízdných jezů se ale tradičně začíná až v Kácově. Nejfrekventovanější je pak šestnáctikilometrový úsek z Týnce do Pikovic.

Sázava je trochu specifická tím, že nemá žádný pramen. Vzniká prostě tak, že vytéká coby malinká říčka z rybníku Velké Dářko nedaleko Žďáru nad Sázavou. Ze začátku plyne svižně, s velkým sklonem a častými peřejemi. Od Ždářu do Přibyslav protéká většinou zalesněným údolím. Když jej opustí, meandruje až do Havlíčkova Brodu.

Od hradu Český Šternberk začíná úsek se spoustou jezů, které jsou většinou bez propustí, takže plavba tu není moc populární. Jsou to ale jenom mimikry, které na sebe řeka bere před tím, než vytasí své největší trumfy. Několik kilometrů pod Světlou se údolí kolem Sázavy opět prudce svírá a řeka vtéká do legendárních Stvořidel.

Peřeje Stvořidla o délce 4,5 kilometrů patří k nejoblíbenějším úsekům na českých řekách vůbec. Atraktivností je trumfnou už jenom Čertovy proudy, na které se vypravte prostřednictvím půjčovny lodí Vltava. Trefit se ale do doby, kdy se Stvořidla dají sjet a odhadnout, jak moc to bude obtížné, je trochu detektivní záležitostí. Sjízdnost se mění s každým deštěm - přes léto většinou nemají vodu, zatímco na jaře jí zase může být až moc. Stvořidla si každopádně vychutnají jak běžní kanoisté, tak milovníci divoké vody a raftingu. A pokud koryto vyschne, v okolí je k mání například naučná stezka Jaroslava Foglara, který v kraji často pobýval a kterého právě tento úsek inspiroval k napsání knihy Hoši od Bobří řeky.

Klidná Sázava

Po troše adrenalinu se Sázava opět zklidňuje. Střední tok je mírný, bez proudu, s častými jezy. Teprve až trasa z Týnce do Pikovic jí zase dodává šťávu. Spodní úsek, hlavně pod Kamenným přívozem, je obklopen hlubokým kaňonem. Z ostrohů nad řekou a vůbec všude kolem vykukují mezi letitými stromy staré trampské osady a chaty. Nejromantičtější je úsek pod Žampachem, kdy vás Sázava bude unášet na peřejích dlouhé tři kilometry. A pro koho by bylo romantiky moc, bezpečně si užije osm sjízdných jezů plus jeden nesjízdný, které tento úsek nabízí.

Za Pikovicemi se už Sázava definitivně tiší a klid a mír ji doprovázejí až do Davle, kde vtéká do Vltavy.

Posázavský pacifik

Posázavský pacifik

Když na Sázavu, tak výhradně vlakem, a to ne jen tak ledajakým. Tratí Posázavský pacifik jezdí trampové a vodáci už od počátku minulého století a tato linka se velice zasadila o rozvoj trampingu i celého Posázavského regionu. Název je ale mírně zavádějící. Nejedná se totiž o jednu trať, nýbrž o dvě. Číslo 210 vás sveze z Prahy přes Vrané do Čerčany a teprve číslo 212 z Čerčan do Světlé nad Sázavou.

Běžně zde můžete potkat patrové soupravy i malé motoráčky, největším svátkem jsou ale historické soupravy a výletní vlaky s parní lokomotivou, které jsou vypravovány k významným příležitostem konaným v Posázaví.

Železniční tratě se všemi tunely a viadukty vybudované v kaňonu řeky Sázavy vás zavezou nejen na místo určení, ale také o několik desetiletí zpátky časem. K nejkrásnějším stavbám na cestě patří viadukt Žampach u Jílového, ve své době nejvyšší kamenný železniční most v Čechách. Je dokonce jen o jeden metr nižší než Nuselský most v Praze.

Trampové a trampské osady

Pohled na řeku z Posázavské stezky

S novou tratí se do Posázaví na přelomu století doslova hrnuly davy milovníků přírody a vyznavačů Divokého západu. Zájem trampů, skautů a jiných dobrodruhů byl takový, že přeplněné vlaky musely podle vyprávění pamětníků před tunely zastavovat a průvodčí sundávali cestující ze střechy. Nejprve v okolí řeky vznikaly stanové osady, ty ale byly postupem času nahrazovány dřevěnými sruby. Na řadu trampských osad s názvy jako Arizona či Toronto tu můžeme narazit dodnes.

Z těchto dob také pochází označení Zlatá řeka, kterou zálesáci pro Sázavu vymysleli podle jejího typicky nažloutlého zbarvení. To bohužel není způsobeno hromaděním zlata, ale vyšším obsahem jílu. Zlato se těžilo hlavně na Otavě, jak se můžete dočíst na půjčovna lodí Otava, té se ale říká "bohatá řeka". Nicméně, ať už se v Sázavě plaví jíl nebo zlato, každoročně se v Pikovicích koná zlatokopecká akce, s pravým rýžováním a - světe div se - i s pravými zlatými šupinami.

Vodácký servis

Retardér na Sázavě

Nevýhodou, anebo možná právě spíše spásou Sázavy je fakt, že je značně nestabilní co se vody a sjízdnosti týče. I tak se ale její koryto dokáže den ze dne zaplnit vodou (a vodáky) a místní kempy, půjčovny a občerstvovny jsou na to řádně připraveny. Od Stvořidel po Pikovice je dostatek vodáckých kempů, autokempů i nouzových tábořišť, a půjčovny lodí nabízí veškerý známý i neznámý servis. Nejrozšířenější jsou Samba a Dronte, kvalitní servis dostanete ale i od nemalého počtu místních půjčoven. Mezi vyhlášené vodácké knajpy patří například hospoda U Hastrmana nedaleko krhanického jezu.

Turistika v Posázaví

Zámek

Nejvíce místní atmosféry pochopitelně nasajte ve vodáckých hospůdkách při družném rozhovoru s ostatními partami. Přesto se ale sluší vzpomenout pár míst, jejichž návštěva by mohla plavbu po Sázavě příjemně zpestřit.

V Havlíčkově Brodě se dá buď zavzpomínat na slavného jmenovce, anebo vyrazit na exkurzi do pivovaru Rebel. Ve Světlé se turista může naopak zchladit při prohlídce středověkého podzemí. Za návštěvu stojí i hrad Český Šternberk, ze všech hradů a zámků jsou ale na trase nejvyhledávanější dvě zříceniny, obě stojící na pravém břehu řeky. První z nich se jmenuje Zlenice (Hláska) a najdete ji přímo nad tábořištěm s knajpou Baštírna. O pár kilometrů dál narazíte na Zbořený Kostelec. I pod tímto gotickým hradem, respektive jeho zbytky, se prý vyskytuje místo, kde může znavený vodák hlavu složit. Neoficiální kemp bez jakéhokoliv zázemí zde na soukromém pozemku údajně provozuje tramp zvaný Gébls. A nakonec určitě nevynechejte Týnec nad Sázavou s hradem a hradní věží, jejíž předposlední patro v létě obývá kolonie netopýrů.

Akce na Sázavě

Zátočina

Před pár lety byla s úspěchem odstartována dobročinná akce s názvem Čistá Sázava, jejímž cílem je vyčistit řeku a její břehy od nechtěného odpadu. Nejde o žádnou dopolední záležitost, čistí se bezmála 60 kilometrový úsek. Zapojit se mohou všichni bez rozdílu věku a odměnou je zejména dobrý pocit z užitečné práce. Podobné akce se lavinově šíří i na ostatní toky, takže pokud vám gumové rukavice vyloženě sluší, můžete s nimi zazářit i jinde. Inspirovat se můžete třeba na webu půjčovna lodí Berounka.

Další proslulou akcí s bohatou historií (poprvé se uskutečnila v roce 1970) je Sázavské pádlo. Jedná se o soutěž dětských vodácko-turistických oddílů ve sjezdu a všestrannosti. Závod se jezdí začátkem května na trase Krhanice – Pikovice a je atraktivní podívanou nejen pro rodiny zúčastněných vodáčat, ale i pro širokou vodáckou veřejnost.

A kdo těžce nese příchod zimy a nedočkavě stříhá kalendář do začátku nové vodácké sezóny, nechť sbalí pádlo, ozdobí loď a řádně vybaven teplým nápojem (nebo rovnou celým rumem) se dostaví poslední víkend před Vánoci do Krhanic pod jez, odkud startuje Vánoční Sázava. Pluje se nebo klouže za každého počasí a jakéhokoliv stavu vody.