Internetový průvodce při vyhledávání hromadné dopravy
Jízdní řády autobusů


Jízdní řády autobusů, jízdní řády vlaků

Jízdní řády autobusů a jízdní řády vlaků Vám budou užitečné při vyhledávání dopravního spoje hromadné dopravy. Proto jsou jízdní řády autobusů velmi užitečnou službu, pokud cestujete hromadnou dopravou. Dříve jste jizdní řády vlaků museli mít v listinné podobě nebo zajít si na vlakovou stanici nebo zástavku popřípadě informační centrum u jízdních řádů autobusů. V současnosti můžete k vyhledávání jízdních řádů využít internet.

Zvolte si typ dopravy:

Jízdní řády autobusů
Jízdní řády autobusů

Chci najít spoj autobusem
Jízdní řády vlaků
Jízdní řády vlaků

Chci najít spoj vlakem
MHD Praha
MHD Praha

Chci najít spoj MHD po Praze
MHD Brno
MHD Brno

Chci najít spoj MHD po Brně


Jízdní řády autobusů

Postup vyhledání spoje

  • Předěte na stránku vyhledávání autobusových spojů na IDOS.cz
  • Zadejte název stanice odkud, při zadávání Vám bude idos našeptávat názvy stanic, stejně tak se zadáváním cílové lokace kam
  • Můžete zvolit podrobnější nastavení jako přímá spojení, přestupní místa, nastavení datumu a času
  • Poté klikněte na vyhledat


Otevřít vyhledávání AUTOBUSOVÝCH SPOJŮ

Orientace na stránce s výsledky spojů

  • Zobrazí se předhled spojů, ohraničený v tabulkách
  • Podívejme se na jeden ze spojů a můžeme si popsat co všechno v tabulce najdeme: Stanice, časy a čísla spojů (odjezd, přestup, příjezd), níže jsou také zobrazeny informace o ceně, času, vzdálenosti a dopravcích.
  • Klikáním na předchozí a následující se můžete pohybovat ve spojích podle času.

Pokud využíváte hromadné dopravy, zejména té autobusové jistě budete občas hledat jízdní řády autobusů. Záleží na tom jaký typ jizdních řádů hledáte. Můžete hledat čas odjezdu konkrétního spoje nebo také může být cílem Vašeho vyhledávání celý jízdní řád konkrétního spoje. Pro první případ stačí vyhledávat v nějakém vyhledávači spojů např. IDOS, kde zvolíte pouze busy v případě, že nechcete využít jiného typu dopravního spoje. U hledání celého jízdního řádu autobusu konkrétního spoje je nejspíše třeba vedět název dopravce na jehož webovkách nalezneme celý výpis.

IDOS neboli hledání spoje

Využít služeb vyhledávače spojů je vhodné, když hledáte odjezd z konkrétního místa v konkrétní čas do cílové stanice. Po zadaní těchto údajů do vyhledávače, kde můžete ještě upřesnit zdali hledáte pouze spoje bez přestupu nebo dopravu pouze jedním typem spojů či nastavit místa přes která bude trasa probíhat atd.. Následně klikněte na vyhledat, zobrazí se stránka s výsledky vyhledávání. Zde budou zobrazeny spoje odpovídající Vašim požadavkům. Kromě základní informací jako je čas odjezdu a příjezdu či názvu dopravce, zde uvidíte obvykle také název dopravce, číslo spoje a při kliknutí na něj se Vám otevře trasa spoje v tento konkrétní čas. Dá se tedy říci, že vyhledávač spojů je užitečný nástroj pokud se potřebujete dostat z určitého místa v konkrétní čas. Samozřejmě si můžete také informace z interentu vytisknout. Vyhledávat přes tuto službu můžete jak z počítače připojeného k internetu tak z mobilního telefonu připojeného k internetu.

Konkrétní linka

Naopak pokud Vás zajímají časy a odjezdy jehodno konkrétního spoje – autobusové linky což může být například u MHD, příměstské dopravy, kde chcete vidět celou tabulku kdy autobusy odjíždí můžete si najít řád spoje, kde uvidíte v tabulce odjezdy a příjezdy konkrétní link. Jak jsem již uvedl tato variante je vhodná zejména pro případ mhd kdy si můžete tabulku vytisknout a někam připevnit, poté podle situace vybírat konkrétní spoj a čas odjezdu nebo se podívat kdy jede bus přes konkrétní stanice. Tento tabulkový typ spojů můžete obvykle najít na webových stránkách konkrétního dopravce. Pokud stále netušítě co pod pojmem tabulkový výpis spojů myslím, jedná se o ty tabulky, které můžete vidět například v autobusových zastávkách.

Jízdní řády vlaků

Další způsob cestování hromadnou dopravou je cestování vlakem, tedy můžete také vyhledávat jízdní řády vlaků.

Postup vyhledání spoje

  • Otevřete si stránku pro vyhledávání vlakových spojů.
  • Zadejte název počáteční a cílové stanice – při zadávání Vám může našeptávač nabízet často zadáváne názvy stanic podle písmen
  • Lze nastavit také podrobnější volby jako je nastavení data, času příjezdu a odjezdu jako přímá spojení, přestupní místa, nastavení datumu a času
  • Poté klikněte na vyhledat


Otevřít vyhledávání VLAKOVÝCH SPOJŮ

Orientace na stránce s vyhledáváním železničních spojů

  • Zobrazí se předhled odpovídajících vlakových spojů
  • Podívejme se na jeden ze spojů a můžeme si popsat co všechno v tabulce najdeme: Stanice, časy a čísla spojů (odjezd, přestup, příjezd), níže jsou také zobrazeny informace o ceně, času, vzdálenosti a dopravcích.
  • Klikáním na předchozí a následující se můžete pohybovat ve spojích podle času.

Cestování vlakem

Doprava vlakem může být výhodná zejména pro ty, kteří cestují z měst do měst či obcí, kde jsou vlakové zastávky, čili můžou jít přímo na vlak a nemusí k vlaku docházet dlouhé vzdálenosti pěšky nebo využít k dopravě na vlakovou stanici jiný dopravní prostředek.
Stejně jako u autobusové dopravy i u jízdních řádů vlaků internet usnadnil čekání a vyhledávání vlakových spojů. Již nemusíte čekat než se zobrazí Váš spoj na tabuly odjezdů, vyhledávat v knize jízdních řádů či muset hledat ve válcových jízdních řádech. Doma se můžete přes internet vytisknout odjezdya a trasu vybraného spoje nebo také můžete využít internetu v mobilu a vyhledat si dopravu vybraným spojem.

Jízdní řády Pendolino

Pokud hledáte luxusní dopravu vlakem můžete využít Pendolina, které jezdí na vybraných tratích, cestovaní Pendolinem nabízí na Českých železnicích konfort, ale také jsou zde vyšší celkové náklady na jízdu. Jízdní řád pro Pendolino naleznete na stránkách scpendolino.cz


Otevřít stránky scpendolino.cz

Obecně

Jedná se o výborného pomocníka pro každého kdo využívá hromadné dopravy, díky internetu si můžete najít přesné spojení nebo přehled časů konkrétní linky a tak nemusíte kupovat celou knihu s řády vybraného dopravce a studovat kdy pojede Vámi zvolený spoj. Zároveň také Vám může vyhledávač vypsat také spoje, které ve Vámi zakoupení knížce nejsou protože, jsou od jiného dopravce. V případě přestupů usnadňuje nalezení navazujícícch spojů pokud do Vámi zvolené cílové stanice nejede žádný přímý spoj a tak nebudete muset hledat v brožuře s odjezdy a příjezdy spojů, který autobus či vlak Vám navazuje. Pokud hledáte dopravní spojení určitě zkuste využít internetu jako svého užitečného pomocníka. Katastr nemovitostí vám pomůže vyhledat informace o nemovitostech a stějně tak vám mohou být užitečné Katastrální mapy.