Rustikální kuchyně

Lidé rádi vzpomínají na stará léta. A jako se v módě vracejí styly zpět, tak se i v interiérech objevují kusy nábytku, které jako by někdo objevil na půdě a oprášil. Zatímco dříve se staré komody a truhly hromadily na chalupách, dnes je nábytek dýchající dřevem, kolovrátkem a lidovými povídačkami oblíbený i při zařizování moderních bytů. Rustikální (nebo chcete-li selský) styl se tak přesunul i do městských bytů i rodinných domků na předměstích. Jedním z důvodů je bezpochyby harmonický, přírodně-tradiční styl, který vytvoří váš soukromý ostrůvek klidu a pohody, až se večer vrátíte domů po náročném dni v rozpáleném nebo rozbředlém velkoměstě.

Dýchne na vás vůně pečených buchet a doby, kdy čas neudávaly digitální hodinky, ale kokrhání kohouta a postavení slunce na obloze. Nemusí to však nutně znamenat vaření na kachlových kamnech a ruční drhnutí nádobí pod proudem ledové vody ze studny na dvoře. Rustikální styl v dnešní podobě skvěle propojuje nádech starých dobrých časů a výdobytků dnešní doby, jako jsou např. moderní vestavěné kuchyňské spotřebiče.

Základem je dřevo

Rustikální interiér má řadu typických prvků - základním materiálem je dřevo. Král přírodních materiálů je opracován k dokonalosti a pouze nepatrně ošetřen proti zkáze. V každém případě vyniká jeho krása. Dřevo se dobře vyjímá spolu s kovanými úchyty a studenou dlažbou. Zapomeňte tedy na lamino nebo překližku, vše se vyrábí z masivu (olše, buku, dubu, smrku, javoru nebo ořechu) v různých barevných odstínech. Nejtypičtějším je tmavší nebo tmavé dřevo kombinované s teplými barvami, kovem s patinou a sklem vyšperkovaným stylovými intarziemi, zdobnějším matováním či leptanými motivy.

Nebojte se však tento venkovský styl skloubit s moderním zařízením bytu, jako je notebook nebo televize. Pokud se vše vkusně a citlivě zkombinuje, můžete bez obav postavit supervýkonný počítač na zrenovovaný starý stolek nebo na kancelářský stůl, vyrobený přímo na zakázku ve specializované firmě. I propojení moderního a rustikálního nábytku není tabu. Pokud nábytek vkusně ladí s ostatním zařízením a jednotlivé místnosti jsou harmonicky propojené, nedá se tomu nic vytknout. Záleží jen na fantazii…