Ako si vybrať snowboard

Pri výbere snowboardu je dôležitá výška vašej postavy, vaša hmotnosť, veľkosť vášho chodidla, štýl jazdy a pokročilosť v jazdení na snowboardu.

Dĺžka snowboardu by mala byť približne do úrovne brady plus/mínus 5 cm. Nie je to však úplne presné pravidlo. Záleží i na vašej váhe, jazdec s väčšou hmotnosťou by si mal zvoliť snowboard väčší a naopak kto má menšiu hmotnosť by mal zvoliť snowboard kratší.

Šířka snowboardu závisí od veľkosti chodidla, tzn. čím väčšie číslo topánok, tým širšia doska. Pre jazdcov s väčšími číslami obuvi sú určené snowboardy wide, označované W, pre ich väčšiu šírku. Tieto snowboardy sú taktiež vhodné na neupravený a hlboký sneh.

Druhy snowboardov

Mäkké snowboardy - Allround , Freestyle, Freeride

Tvrdé snowboardy - Race, Alpin, Freecarve

Univerzálne snowboardy – Allround – väčšina snowboardistov používa univerzálne snowboardy. Sú vhodné ako pre začiatočníkov, tak aj pre pokročilých. Sú ideálne na upravený terén, ale dá sa s nimi jazdiť i vo voľnom teréne.

Pre začiatočníkov je vhodnejší kratší a mäkší snowboard, kratší snowboard je ľahšie ovládateľný, lepšie sa na svahu otáča. Skúsený jazdec si môže dovoliť dlhší a tvrdší snowboard.

Snowboardové viazanie - výber viazania

Výber viazania na snowboardu spolu s vhodnou obuvou určujú vlastnosti ovládania snowboardovej dosky.

Tak ako snowboardy sa líšia na mäkké a tvrdé, tak sa používajú i mäkké viazania s mäkkými topánkami určené pre Allround snowboardu, a tvrdé viazanie s obuvou, ktoré sa používajú pre tvrdé dosky Race, Alpin, Freecarve.

Snowboardové viazanie FLOW

Snowboardové viazanie FLOW sa líši od klasického viazania tým, že viazanie FLOW je rýchloupínacie, obúvame si ho ako šľapky. Pätka sa vyklopí a po obutí sa päťka zaklapne. Hlavnou výhodou tohto viazania je rýchlosť a pohodlnosť obutia. Viazanie FLOW sa taktiež rozdeľuje na mäkké, tvrdé a univerzálne. 

Obuv na snowboard

Snowboardová obuv by mala na nohe dobre sedieť, nemala by tlačiť a ani byť príliš voľná, mala by pekne obopínať nohu. Dobre zvolená obuv na snowboard vám zaistí pohodlie pri snowboardingu. Lepšia je obuv mäkšia, lepšie sa prispôsobí nohe. Náročnejší jazdci si vyberajú obuv na snowboard s vyberateľnou vnútornou vložkou.