18. listopadu 2010

Software escrow služby DEPONESTu finalistou soutěže IT Produkt roku 2009

Rok uplynul od postupu naší služby úschovy zdrojových kódů do finále soutěže IT produkt roku pořádané redakcí časopisu Computerworld. Od té doby jsme dále inovovali celý proces úschovy a v tuto chvíli jsme schopni poskytnout plnohodnotné software escrow čistě elektronickou cestou při současném zajištění nadprůměrné úrovně bezpečnosti.

17. listopadu 2010

6. února 2010

Jak nebýt rukojmím programátorů

S rozvojem IT souvisí rostoucí závislost společností na jejich programovém vybavení. Procesy mezi firmami, zákazníky, zaměstnanci, vládními institucemi všechny vznikají a jsou řízeny prostřednictvím informačních technologií. Je to ale software, díky kterému vše funguje rychleji a efektivněji.

Jako velká firma se specifickými požadavky jste často nuceni nakupovat software od relativně malých, ale o to více specializovaných vývojářů. Ti jsou schopni přizpůsobit se vašim požadavkům. Často se jedná o informační systémy šité na míru vaší obchodní činnosti a tedy hlavní prostředky určené k vaší prosperitě. Software se stává klíčem k úspěchu a podnikání bez něj si nedokážete představit ani ve snu? Pak jistě víte, co mám na mysli. Tyto kontrakty vám přináší kromě nesporných výhod i řadu starostí a nových rizik. Jde především o vybudování si závislosti na dodavateli, z něhož se rázem stává obchodní partner s výhradním postavením – je jediným, kdo je schopen váš byznys udržovat. Dodavatele obvykle nebývá snadné vyměnit, rozhodně ne tak snadné, jako byste to udělali s nevyhovujícím správcem vašeho vozového parku.


Vývoj a údržba softwarového produktu
Ve vztahu se softwarovým dodavatelem tímto způsobem postupovat nelze. Programátoři vytvářejí aplikaci psaním zdrojového kódu, tedy zápisu srozumitelnému pro člověka – specializovaného vývojáře. Zdrojový kód je následně počítačem přeložen do strojového (binárního) formátu a ten se stává čitelným pouze pro hardware počítače. Zákazníkovi bývá často předána pouze tato binární podoba aplikace, protože je pro provoz softwaru plně dostačující. Zdrojové kódy se stávají úzkostlivě střeženým obchodním tajemstvím

Jsem uživatel informačního systému

Bojíte se o své investice do informačního systému? Schází vám jistota kontinuity vývoje systému? Jaké máte zkušenosti s postimplementační údržbou? Požadujete po dodavateli zdrojové kódy? Je ochotný vám je prodat? Znáte princip software escrow? Jsme zvědaví na vaše zkušenosti s dodavateli software případně s využíváním software escrow. Využijte k diskusi komentáře pod příspěvkem.

Jsem výrobce software

Vyvíjíte software a předáváte zdrojové kódy k úschově? Schováváte zdrojové kódy u specializované firmy, advokáta nebo v bankovním trezoru? Požadují po vás zákazníci zajištění kontinuity údržby a vývoje pomocí software escrow? Jste ochotni předat zdrojové kódy k úschově třetí straně nebo máte strach z vyzrazení know-how? Rádi si přečteme vaše názory a zkušenosti v komentářích pod příspěvkem.

Jsem advokát

Jste advokát a poskytujete služby zákazníkům z IT sektoru? Nabízíte mezi svými službami úschovu zdrojových kódů? Jakou technologii úschovy používáte? Požadují po vás klienti další služby spojené s úschovou zdrojových kódů? Podělte se s námi o zkušenosti ze své praxe v komentářové diskusi pod článkem.