Menu
Katalog
Novinky
09.01.2024
Nové dotace na fotovoltaiku v Modernizačním fondu vyhlášeny
Státní fond životního prostředí zveřejnil podmínky nových dotaci na fotovoltaiku pro firmy a veřejný sektor.

27.12.2023
Úspěšný nový rok 2024!
Pevné zdraví a vše nejlepší do nového roku 2024 přejeme všem našich zákazníkům, zaměstnancům a spolupracovníkům.

03.09.2023
Zájem o fotovoltaiku dál roste
Jak ukazují čerstvá data z programu Nová zelená úsporám zájem domácností o dotace na obnovitelné zdroje v prvním pololetí roku 2023 dál rostl.

>>> archiv novinek
Naši partneři
Sanyo
Kyocera
SMA
Fronius
Kostal
Suntech
Solar-Log
S-Energy
Nex Power
Statistiky

Solární panely, fotovoltaické elektrárny

 

Solární panelPokrok v solární technice a pokles cen během posledních let umožnil aby si prakticky každý na svém domě vybudoval vlastní zdroj elektrické energie. Střešní elektrárny se stávají stále běžnější součástí budov a dnes slouží především na pokrytí vlastní spotřeby elektrické energie. V některých státech světa je dokonce fotovoltaická elektrárna již povinnou součástí všech novostaveb.

 

Tyto stránky se snaží v jednotlivých oddílech přiblížit jak vlastně solární panely fungují, vysvětlit rozdíly mezi základními typy a v katalogu pak nabídnout řešení pro různé uživatele. V menu Návrh online je možné provést rychlý orientační výpočet výkonu elektrárny podle velikosti střechy.

 

 

Solární panely

Základem každého solárního panelu jsou solární články, které pracují na principu foto-voltaického jevu. Částice světla, fotony, dopadají na článek a svou energií z krystalů křemíku „vyrážejí“ elektrony. Polovodičová struktura ... solární panely

 

 

Fotovoltaické elektrárny

představují jednoduchý a elegantní způsob, jak sluneční paprsky přeměnit na elektřinu. Jejich provoz je zcela nehlučný, nevyžadují žádnou obsluhu a jen nepatrnou údržbu. Provozní náklady jsou nulové a po uplynutí životnosti je elektrárna navíc plně recyklovatelná ... fotovoltaické elektrárny

 

 

Vyplatí se investice do vlastní elektrárny ?

Investice do fotovoltaické elektrárny může přinést velmi zajímavé zhodnocení vlastních volných prostředků, které bude podstatně vyšší než jakýkoli spořící účet, státní dluhopis, apod. Pro optimální výsledek je ovšem důležité správně dimenzovat velikost fotovoltaické elektrárny vzhledem k průměrné spotřebě v objektu, kde bude elektrárna instalována.

 

Je potřeba počítat s tím, že běžná fotovoltaika vyrábí elektřinu pouze přes den a její výkon dosahuje vrcholu mezi 10 - 14 hodinou. Ideální pro instalaci fotovoltaiky jsou proto budovy a provozovny, kde je dostatečná část odběru ze sítě realizována během dne.

 

Pokud nás zajímá konkrétní výnosnost investice můžeme pro první přiblížení uvést, že finanční prostředky investované do vlastní elektrárny můžou přinést za dobu její životnosti zhodnocení i více než 30% ročně! Velmi ovšem záleží na tom, jak velkou část vyrobené elektřiny si dokážeme sami spotřebovat a kolik bude stát elektřina v dalších letech.

 

Podrobně se ekonomickému hodnocení fotovoltaického systému věnujeme v tématu ekonomika elektrárny.

 

 

Proč mít vlastní zdroj elektřiny?

Protože ceny elektrické energie v Evropě se každých deset let přibližně zdvojnásobí. Statistiky to říkají jasně: např. za posledních deset let stoupla u nás cena elekřiny o 80%. Zatímco v roce 2000 průměrná domácnost platila 2,50Kč za 1kWh,  o deset let později je to už více než 4,50 Kč/kWh a dnešní ceny dosahují už 8Kč/kWh. Srozumitelně řečeno, elektřina po uvolnění regulace v roce 2001 stoupá ročním tempem 8 procent.

 

 

Sluneční energie

S průměrnými 1.400-1.800 hodinami slunečního svitu za rok je snadné pochopit proč má fotovoltaika v ČR smysl. 

Mapa solárního zářeníVždyť za tuto dobu dopadne na 1m2 střechy obrovské množství energie. Podle regionu to dělá 1.000-1.200 kWh za rok. Pro srovnání, průměrná domácnost u nás spotřebuje ročně asi 3.500kWh elektrické energie. Pokud bychom uměli veškerou dopadenou energii přeměnit na elektřinu, pro pokrytí naší celoroční spotřeby bychom potřebovali jen asi 3m2 plochy střechy. Ve skutečnosti je účinnost přeměny dopadajícího záření na elektřinu nižší, dnešní solarní neboli fotovoltaické panely  mají účinnost 14-16%, nejšpičkovější panely dosahují účinnosti přes 20%.