Spořící účet

V České republice existuje mnoho možností jak zhodnocovat volné peněžní prostředky. Každá možnost má své výhody a nevýhody. Některý způsob má vysoké zhodnocení, ovšem jeho rizikovost je samozřejmě taktéž vysoká. Někde jde zase o bezpečný vklad za cenu nízkého výnosu.

Pokud pomineme nelikvidní formy spoření (kdy klient po dobu spoření nemůže své peníze dlouho použít), zůstává na výběr v celku omezená skupina produktů. Jde o některé formy termínovaných vkladů, o vklady na vkladních knížkách, běžné účty a spořící účty.

Spořící účty poskytují nejvyšší výnos ze jmenovaných alternativ (průměrně cca 3 % ročně) a peněžní prostředky jsou v podstatě stále klientovi k dispozici. Výhodou je také, ve většině případů, nezpoplatněné vedení účtu. Zřízení spořícího účtu je obvykle také zdarma. Jistým omezením může být skutečnost, že některé ústavy podmiňují založení spořícího účtu tím, aby klient měl již u banky zřízen běžný účet. Některé druhy spořících účtů mají stanoven minimální počáteční vklad. Ten se pohybuje ve výši od 0 do několika tisíc.

Také u spořícího účtu, jakož i u jiných bankovních produktů, lze sjednat výpovědní lhůtu. Tyto účty jsou často zvýhodňovány lepší úrokovou sazbou, zvláště v případě, kdy střadatel vloží vysokou částku. Pak spořící účet funguje v podstatě jako termínovaný vklad.

Spořící účty jsou v současné době nejoblíbenějším finančním produktem ve své třídě. Jsou nejflexibilnější a mají, samozřejmě v závislosti na řadě okolností, nejvyšší úrok. Naproti tomu ale stále zůstávají pouze prostředkem k zabezpečení finančních prostředků klienta proti inflaci.