Stavební spořitelny

Stavební spoření, jakožto finanční produkt, se v posledním desetiletí stal fenoménem velmi výhodného zúročení vkladů, nebo také bezpečného způsobu investování. Výhodnost tohoto druhů spoření je dána státní podporou. Stavební spořitelny jsou pod dohledem ČNB a také regulovány platnými českými zákony, což stavebnímu spoření přidává na bezpečnosti. Vznik stavebního spoření a také první stavebních spořitelen se váže k letem 1993 a 1994.

Na českém trhu je od konce roku 2008 pouze 5 stavebních spořitelen – po tom co se Hypo stavební spořitelna sloučila s Raiffeisen stavební spořitelnou. Původní záměr státu – podpořit vlastnictví bydlení občanů je sice naplňován, ale pro mnohé je stavební spoření způsob, jak zhodnotit své peníze, anižby po ukončení spoření byly použity na bydlení. Nespornou výhodou je i fakt, že stavební spoření může mít uzavřeno i dítě třeba při narození, proto ve vícečlenných rodinách může dojít k zajímavému efektu zhodnocení volných finančních prostředků.

Stavební spoření neztratilo na svém významu ani po roce 2004, kdy došlo ke snížení státní podpory z 4 500 Kč na 3 000 Kč za rok. Počet uzavřených smluv sice v tomto roce rapidně klesl, ale v následujících létech zase roste. Na konci roku 2003 byl díky této změně uzavřen rekordní počet smluv. Stavební spořitelny kromě stavebního spoření nabízejí také úvěr ze stavebního spoření, který je určen výhradně pro financování bytových potřeb – nákup domu, bytu, stavba domu. Jelikož na tento úvěr má klient nárok až po splnění jistých podmínek, všechny stavební spořitelny nabízejí překlenovací úvěry pro překlenutí právě tohoto období.

Nabídku stavebních spořitelen nezřídka doplňují i další finanční produkty, např. penzijní připojištění, životní a neživotní pojištění, hypoteční úvěry a další.