Belek, Turecká riviéra

Na Turecké riviéře

Mezi turisty z celého světa stále oblíbenější prázdninové letovisko Belek se nachází na Turecké riviéře. Leží ve vzdálenosti asi 30 kilometrů od centra města Antalya. Belek se řadí k luxusním resortům a mezi turisty si získal pověst ideálního prázdninového střediska milovníků golfu. Překrásné písečné pláže a svěží zelená příroda se tady mísí s těmi nejluxusnějšími hotely v celém Turecku. Turisté, kteří si chtějí na dovolené u tureckého moře užívat maximálního komfortu a pohodlí, se tu budou cítit jako v pozemském ráji. Aktivní jedinci se mohou v okolí městečka Belek věnovat vedle golfu i v celé řadě dalších aktivit.

Luxusní letovisko

Belek patří k nejmodernějším letoviskům nejen v Turecku, ale v celém Středomoří. Vznikl teprve v osmdesátých letech minulého století a jeho účel byl již od počátku čistě turistický. Prakticky veškerá infrastruktura letoviska Belek se točí kolem dovolené a cestování. K ubytování je v Beleku možno vybírat z několika desítek hotelů. Je třeba říci, že většina z nich patří k těm luxusnějším. Hotelů, které se pyšní čtyřmi a pěti hvězdičkami, jsou jen v samotném Beleku návštěvníkům k dispozici více než 3 desítky. Samozřejmě nechybí ani cenově příznivější ubytovací kapacity. Ty s oblibou využívají turisté, co si na tolik nepotrpí na komfort a koukají spíše na cenu za ubytování. V kombinaci s několika golfovými hřišti prvotřídních parametrům je Belek skutečným rájem nejen pro turisty, kteří si chtějí užít průzračně čistého moře a kilometry písečných pláží, ale i hráče golfu.

Pokračování textu “Belek, Turecká riviéra”

Samos

Nedaleko Turecka

Řecký ostrov Samos, jenž je k nalezení ve vodách Egejskoho moře, se dostal do povědomí nejen turistů z České republiky kupříkladu coby rodiště známého matematika Pythagora. Co do velikosti patří ostrovu Samos mezi řeckými ostrovy osmé místo. Někdy bývá tento malebný ostrov, ležící jen asi 2 kilometry od tureckého pobřeží, označován jako ráj vína. Dostatek vláhy a příhodné povětrnostní podmínky, které mu zajišťuje blízkost k tureckému pobřeží a jeho horám, z něho dělají příjemné místo nejen pro pěstování vynikající vinné révy, ale i k prožití příjemné letní dovolené u moře.

Vlastní letiště

Spousta jedinečných přírodních krás a dobrá turistická infrastruktura se postarají o to, aby si turisté svůj pobyt na ostrově Samos dokonale užili. Vlastní mezinárodní letiště, situované nedaleko jihovýchodního pobřeží, je pak pro spoustu turistů, kteří se zajímají o dovolenou na některém z řeckých ostrovů, velkou výhodou. Letadla s návštěvníky ostrova Samos tak díky němu mohou přistávat přímo na ostrově. Po přistání pak už není třeba absolvovat zdlouhavý transfer ať už trajektem nebo třeba autobusem (jako v případě ostrova Lefkada) z letiště na konkrétní hotel, penzion či jiné ubytování. Z Prahy trvá let na řecký Samos asi dvě a půl hodiny.

Pokračování textu “Samos”

Dovolená u moře na ostrově Zakynthos

Obecné informace o ostrovu Zakynthos

Zakynthos patří mezi destinacemi pro letní dovolenou u moře v Řecku k nejoblíbenějším. Díky své rozloze přes 400 kilometrů čtverečních je co do velikosti třetím největším ostrovem Jónského moře. Délka pobřeží Zakynthu přesahuje 120 kilometrů. Na délku měří Zakynthos, který bývá někdy označován jako Zante, něco málo přes 40 kilometrů. Šířka se pohybuje kolem 20 kilometrů.

Ostrov Zakynthos může nabídnout svým návštěvníkům rozmanitou krajinu, koncentrovanou na poměrně malém území. Severozápad ostrova je hornatý a podél pobřeží se obvykle táhne pás útesů. Většina pláži v této oblasti je přístupná pouze z moře a je lemována strmými skalisky. Naopak jižní a východní část ostrova Zakynthos je rovinatá a turisté se zde mohou setkat s plantážemi nejrůznějších plodin.

Pokračování textu “Dovolená u moře na ostrově Zakynthos”

Zátoka Port de Sant Miquel, Ibiza

Dovolená na Ibize

port-de-sant-miquel

O Ibize se říká, že je ostrovem mnoha tváří. Ti z turistů, kteří sem přilétají hlavně během letní sezony proto, aby na tomto středomořském ostrově proběhla jejich letní dovolená u moře, se tu sice mohou buď povalovat v prohřátém písku zdejších pláží či v klidu odpočívat pod slunečníkem, nebo se dosytosti vydovádět na celé řadě zdejších diskoték. Těmi je Ibiza proslavená. Ovšem to není zdaleka vše, co lze na ostrově během dovolené prožít. A i když pro většinu turistů znamená dovolená na ostrově Ibiza buď koupání v průzračně čistém Středozemním moři, nebo nekonečná zábava až do pozdního rána, bylo by velkou chybou si myslet, že Ibiza nabízí svým návštěvníkům jen tyto aktivity.

Letovisko Port de Sant Miquel

K jednomu z nejznámějších míst na Ibize patří lokalita, která se též objevuje na spoustě fotografií z ostrova. Nejde přitom o letovisko, které by bylo přelidněné. Jde o zátoku Port de Sant Miquel. Ta je situována u severního pobřeží ostrova a leží stranou hlavního turistického ruchu na Ibize. Mnohými zkušenými cestovateli je řazena k nejhezčím plážím na ostrově Ibiza vůbec. Jen je trochu škoda, že přímo nad zátokou vyrostly 3 moderní hotelové komplexy. Ty poněkud kazí celkový dojem z tohoto nádherného a šikovně zastrčeného kouta ostrova. I tak jde ovšem o jedinečné místo. Zátoka Port de Sant Miquel je také oblíbeným kotvištěm pro luxusní jachty zámožných klientů, kteří přímo v letoviscích ostrova Ibiza nebo jeho blízkosti tráví svou dovolenou.

Pokračování textu “Zátoka Port de Sant Miquel, Ibiza”

Bájný Rhodos

Obecně o Rhodu

rhodos-lindos

Řecký ostrov Rhodos je co do rozlohy čtvrtým největším ostrovem Řecka. Největší je Kréta, která leží v jižní části Egejského moře. Za ní následuje Evia nebo též Euboia, jež se nachází východně od řecké pevniny. Třetím největším řeckým ostrovem je Lesbos. Ten leží v Severovýchodní části Egejského moře. Z Rhodu je to na Krétu asi 150 kilometrů jihozápadním směrem.

Ostrov Rhodos má na délku asi 80 kilometrů a cca. polovinu této hodnoty měří na šířku. Nachází se asi 20 kilometrů od turecké pevniny a současně je to odsud nějakých 50 kilometrů do známého tureckého letoviska Marmaris. Není neobvyklé, že turisté z Rhodu jezdí na výlety do Turecka a naopak. Turisté, trávící svou dovolenou v Turecku, a to hlavně v oblasti Marmaris, navštěvují v rámci výletů ostrov Rhodos.

Rhodos je součástí souostroví Dodekanés nebo také Dvanáctiostroví. Jeho geografická poloha jej předurčuje k prožití skvělé dovolené u moře. Díky své jižní poloze patří k vůbec nejslunečnějším místům nejen v Řecku, ale dokonce v celé Evropě.

Pokračování textu “Bájný Rhodos”

Dovolená v Tunisku

Tunisko v kostce

tunisko

Tunisko je velmi okouzlující a rozmanitá země na severu Afriky, doslova vklíněná mezi Alžírsko a Libyi. Jeho břehy jsou omývány vodami Středozemního moře a většina tuniských letovisek pro dovolenou se nachází na jeho východním pobřeží. Hlavním městem země je Tunis, kde v současnosti žije asi 1.200.000 obyvatel. Úředním jazykem je arabština a stejně jako ve všech severoafrických zemích i zde převažuje islámské náboženství. Měnou je tuniský dinár (někdy nazývaný také denár), jehož hodnota činí v přepočtu asi 12 Korun (převod z roku 2014). Bez problému se tu ale dá platit i eury, dolary nebo librami.

Turistika v Tunisku

Největší množství turistů přijíždí do Tuniska na dovolenou vedle přímořských letovisek též kvůli Sahaře. Tato největší poušť na světě v sobě ukrývá obraz nekonečných dun z jemného písku a při východu nebo západu slunce mají turisté, kteří se do pouště vydali, možnost pozorovat pitoreskní hru stínů, které se objevují a zase mizí.

Pokračování textu “Dovolená v Tunisku”

Portugalsko

Portugalsko obecně

algarve

Portugalsko, země na jihu Pyrenejského poloostrova, kterou si turisté oblíbili pro skvělé podmínky pro odpočinek a relaxaci během zasloužené dovolené, není nikterak rozlehlá. Díky svým poutavým historickým památkám a obdivuhodným přírodním krásám je ale vděčným cílem mnoha cestovatelů z celého světa. Každým rokem míří do portugalských letovisek strávit dovolenou desetitisíce turistů, kteří se na plážích podél atlantského pobřeží chystají prožít příjemné dny volna a odpočinku. Z populárních last minute zájezdů, které směřují právě do Portugalska a jejichž nabídka je každoročně velmi bohatá, si určitě vybere každý zájemce o cestu do této sympatické země.

Pokračování textu “Portugalsko”

Turecký Bodrum

Dovolená v Bodrumu

bodrum

Poloostrov Bodrum v západní části Turecka se řadí mezi nejzajímavější a tím pádem i nejnavštěvovanější místa v celé zemi. Dovolená u moře ve zdejších letoviscích je velmi žádaná. Svou působivou přírodou a příjemným podnebím téměř 6 měsíců v roce láká k návštěvě nejen turisty z celého světa, kteří si přijíždějí na bodrumské pláže odpočnout od všedních starostí a pracovního nasazení. Přitahuje ale i nejrůznější umělce a v neposlední řadě také turecké celebrity a bohaté a vážené občany. Tato skutečnost je důvodem, proč bývá Bodrum velmi často označován jako turecké Saint Tropez. Letní dovolená zde je pro spoustu jedinců hodně atraktivní.

Při výběru zájezdu do Bodrumu mohou někoho překvapit, a to především v průběhu hlavní turistické sezóny, jejich poměrně vysoké ceny. Kdo ale volí cestu na turecké egejské pobřeží v mimosezóně nebo komu se podaří natrefit na nějaký zajímavý last minute zájezd se značnou slevou, ten může v Bodrumu nebo jeho okolí strávit dovolenou za velmi slušnou cenu.

Pokračování textu “Turecký Bodrum”

Mallorca, dovolená mnoha možností

Proč na dovolenou na Mallorku?

mallorca

Kdo rád jezdí na dovolenou do letovisek na španělském pobřeží Středozemního moře, může pro změnu zkusit cestovat o něco dále na jihovýchod a navštívit největší španělský ostrov Mallorca. Ten se nachází asi 200 kilometrů právě jihovýchodním směrem od španělského pobřeží. Mezi turisty je velmi oblíben především kvůli svému stálému slunečnému počasí.

Většina turistů, mířících na dovolenou k moři na ostrov Mallorca, si chce právě zde užít široké písečné pláže a čisté moře. Ale zdaleka ne všichni sem míří pouze za odpočinkem. Nejlepším způsobem, jak procestovat Mallorcu a poznat v čase letní dovolené o tomto ostrově něco více, je půjčit si auto. Toto objevování ostrovní kultury a přírodních krás rozhodně není finančně náročné a návštěvníci Mallorky se tak mohou zdržovat na těch nejkrásnějších místech ostrova jak dlouho chtějí.

Pokračování textu “Mallorca, dovolená mnoha možností”

Kalymnos, Řecko

Poloha Kalymnu

kalymnos

Řecký Kalymnos leží v Egejském moři a je 4. největším ostrovem řeckého souostroví Dodekanesos (Dvanáctiostroví). Chlubit se může bohatou historií, velkým množstvím archeologických památek, řadou krásných pláží a romantických vesniček. Je též proslulý pěstováním mořských hub. K aktivně strávené dovolené jej též často vyhledávají horolezci.

Kalymnos je na mapě k nalezení poblíž tureckého pobřeží, mezi ostrovy Kos a Leros. Je porostlý množstvím vegetace a jeho území je poměrně skalnaté. Západní pobřeží lemují romantické zátoky a pláže, kde se bude dovolená líbit hlavně romantikům. Na východě je krajina spíše pustá. Celková rozloha ostrova se pohybuje někde kolem 100 kilometrů čtverečních. Podnebí je typicky středomořské. V létě se tady denní teploty vzduchu pohybují okolo 30 °C a déšť se zde prakticky nevyskytuje.

Pokračování textu “Kalymnos, Řecko”