JKNabídka psychoterapie v Brně

Šilingrovo nám.3, Brno-střed

Úvodem

Všichni v životě toužíme po štěstí, spokojenosti a naplnění. Přestože, je tato touha pro většinu lidí společná, není vždy snadné ji naplnit. Na pultech knihkupectví leží tolik knih nabízejících cestu k těmto cílům, že kdyby bylo možné jich dosáhnout čtením, musela by většina z nás být šťastná. Kdyby k dosažení spokojenosti stačily informace, které získáme ve školách, nebo to co nás naučili naši rodiče, asi byste si teď neprohlíželi tyto stránky. Ale zdá se, že tak snadné to není. Jsou situace, které na nás kladou nároky naučit se něčemu, co jsme dosud nezískali nebo můžeme zjistit, že si nevíme rady s naším vlastním prožíváním, pocity a myšlenkami. A potřebujeme se v sobě lépe zorientovat, najít způsob, jak se sebou a s ostatními být.

Jednou z cest, jak svůj život udělat plnějším, uspokojivějším a radostnějším je psychoterapie. Ta je, tak jak ji chápu, poctivou prací na sobě, krok za krokem. Vyžaduje Vaše aktivní zapojení, ochotu investovat svou energii, chuť na sobě pracovat. Během psychoterapeutického rozhovoru dochází k lepšímu uvědomění a pochopení současné situace, díky tomu se mohou otevřít další možnosti, jak k ní přistupovat, jak ji řešit, jak ji přijmout či tvořivě proměňovat.

Psychoterapie může účinně pomoci, ulevit, zprostředkovat změnu. Neslibuji zázračné vyléčení nebo okamžité odstranění trápení. Terapie je cestou k nalezení vlastních zdrojů, díky kterým je člověk schopen se lépe v sobě zorientovat, proměnit své prožívání a aktivně působit na své okolí. To, jaký čas je třeba k dosažení uspokojivého prožívání, je individuální. Někdy jde o týdny, jindy o měsíce, v některých případech i roky. Ale kvalita života je něčím, do čeho se, myslím, vyplatí vložit svou energii.

Proč „Umění žít“?

Život vyžaduje umění svého druhu. Na tomto umění závisí do značné míry to, jak žijeme. V naší společnosti se tomuto umění nevěnuje příliš mnoho pozornosti. Ve školách se učíme mnoho nejrůznějších věcí, ale jen málokdy jde o to, jak žít spokojeně a šťastně. Rodiče a příbuzní nám předávají své umění žít, ale to shledáváme často jako nedostačující pro náš život.

Můžeme si myslet, že něco umět, znamená dokonale to ovládat po všech stránkách. Nicméně každý člověk, který v nějaké oblasti dosáhl určitého poznání, Vám řekne, že se ve svém oboru stále učí. Podobně můžeme uvažovat o životě, který neustále přináší nové situace, které je třeba zvládnout, najít schůdnou cestu skrz a objevit své nové zdroje. Většina z nás se čas od času setká s okolnostmi, které je obtížné překonat, řešení se nám nedaří objevit. Jsou to situace, kdy je třeba najít nový způsob myšlení, cítění, je třeba objevit dosud nevyzkoušené možnosti. Právě tady může být setkání s psychoterapeutem nebo psychologem přínosem. Právě tady může být psychoterapie cestou, jak obohatit své umění žít.

 

Dobrý den,

jsem psychoterapeutem působícím v Brně. Jestliže hledáte odbornou pomoc, přečtěte si, co nabízím a jak chápu psychoterapii jako takovou. V mém profilu si můžete přečíst něco o mé kvalifikaci. Pokud Vám něco na stránkách chybí, co potřebujete vědět předtím, než se na mě obrátíte, neváhejte mi napsat.

Jsem si vědom, že první krok k překonání obtíží je často tím nejobtížnějším. Proto Vás v něm chci povzbudit. Těším se na případnou spolupráci, pokud se k ní rozhodnete. A pokud ne, tak přeji hodně štěstí kdekoli jinde a jakkoli jinak.

Jakub Koutný