Informace pro turisty

Snili jste někdy o pohádkové dovolené v zemi slunce, průzračného moře a nekonečných možností poznání? Představovali jste si někdy tu dokonalou pohodu na pláži s bělostným pískem, kdy Vaší společností je jen neutichající šumění moře a zpěv cikád? Určitě nesčetněkrát. Na severu Jižní Ameriky se takové místo nachází. Je to země s bohatou historií, exotickým vnitrozemím a překrásným pobřežím, ke kterému patří také ostrovní ráj Isla de Margarita. To vše je Venezuela.

Venezuela se rok od roku stává čím dál navštěvovanější zemí a rozhodně oprávněně. Příletem do Venezuely se stáváte součástí temperamentního světa, jež Vám nabízí nekonečné možnosti poznání a zážitků. Venezuela, to nejsou jen pláže a palmy, ale také exotické a divoké deštné pralesy, nádherná příroda a pulzující města s okouzlující historií. Na své si zde přijdou všechny skupiny turistů. Můžete být zasněný romantik, i realistický dobrodruh, ale do chladné Evropy se nebudete chtít vrátit.

Pláž Pampatar na ostrově La Isla Margarita
Pláž Pampatar na ostrově La Isla Margarita

Pokud se rozhodnete navštívit Venezuelu, neměli byste zapomenout na ostrovy v překrásném Karibském moři, jež jsou tím nejkrásnějším pokladem této země. Mezi nejnavštěvovanější patří zajisté Isla de Margarita nebo korálové souostroví Los Roques, jež je považováno za ráj potápěčů a milovníků dokonale průzračného moře. S panenskou čistotou a krásou Karibiku ostře kontrastuje drsné vnitrozemí Venezuely se svými nekonečnými obchodními centry, divokým Caracasem a vysokými horami.

Z těchto nádherných a velmi známý míst se Vám zatají dech, budete chtít vidět a prožít víc a víc. Venezuela je atraktivní především díky bělostným plážím, které jakoby stále čekaly na svého prvního návštěvníka. Není nic krásnějšího, než ležet na pláži pod majestátnou kokosovou palmou, nechat se uspávat šumem křišťálového moře a poddávat se laskavým slunečním paprskům. Pokud se k tomu přidá zdálky znějící španělská hudba a brebentění plážových prodavačů, kteří Vám nabízejí úchvatné korálky a náhrdelníky, budete si připadat jako v pravém pozemském ráji. Nemusíte se bát nesnesitelného vedra, na každém kroku Vás bude hladit a čechrat vlasy příjemný tropický vánek. Nezbytnou samozřejmostí jsou bary, ty najdete téměř na každé pláži a v každém venezuelském městě. Když už Vás omrzí opalování, nabízí se průzkum malých osamocených pláží, kde při troše štěstí narazíte na ještěrky, malé hady, ale hlavně - na obrovské mušle a lastury, u kterých nebudete vědět, kterou vzít dřív.

Nemyslete si, že možnosti Venezuely končí u pláží a moře. Čeká zde na Vás přece divoké vnitrozemí. Nyní může začít to pravé dobrodružství! Nejvyhledávanějším cílem turistů jsou Andělské vodopády. Nacházejí se asi 200 kilometrů cesty z hlavního města Caracasu. Tyto vodopády se pyšní výškou 979 metrů a jsou tak nejvyššími vodopády na světě. Nejenom tento fakt Vám vyrazí dech, uchvátí Vás jejich impozantní síla, budete si užívat zvuk šumící a bouřící vody, jež Vás donutí vzdát čest přírodě. Následně se odtud můžete vydat po deltě řeky Orinoko na sever, zpátky ke karibskému pobřeží Venezuely, jež se chlubí délkou 2800 kilometrů nádherných pláží s bílým pískem a azurově modrým mořem. Na své si zde přijdou jak milovníci windsurfingu, potápění a dalších vodních sportů, tak i ti návštěvníci, kteří chtějí prožít klidnou odpočinkovou dovolenou.

Pokud budete cestovat s dětmi, nemusíte se bát. Pro ty nejmenší turisty jsou zde téměř v každém přímořském letovisku moderní a velmi rozlehlé vodní parky, kde budou Vaše zlatíčka jako v nebi. Obří skluzavky, tobogány, bazény, vodopády a umělé vlny, to jen stručný výčet atrakcí, jež zde na Vás čekají. V těch větších vodních parcích budete mít možnost zaplavat si s delfíny, což se pro návštěvníky stává zážitkem na celý život. Upřímný a šťastný smích Vašich dětí bude to nekrásnější díky.

Dalším lákadlem Venezuely jsou bezesporu místní kulinářské speciality, na které si určitě musíte vyhradit čas a místo v žaludku. Ochutnejte perfektní a čerstvé mořské plody, šťavnaté steaky z Argentinské svíčkové, saláty z exotického ovoce nebo pečené obří banány Platanos. Pro dobré trávení Vám v každé restauraci připraví nápoj s názvem Sambuka. Podává se horká a zapálená s celými kávovými zrníčky. Již při přivonění se zasníte a vybavíte si chuť oblíbené lékořice, kterou jste v dětství tak milovali. Po večeři přichází čas na romantickou procházku městem nebo po pláži. Nechte si omývat nohy teplým mořem, zapomeňte na povinnosti a jen si užívejte tu nádheru. Nic Vás netíží, kolem Vás jsou jen Vaši nejbližší, proto se poddejte atmosféře, vychutnávejte si vítr, který čechrá vlasy a nechte se unést španělskou hudbou, která se ozývá z plážových hospůdek a nutí vás pohupovat se v jejím rytmu. Celkovou atmosféru Venezuely a celé Jižní Ameriky zcela určitě dotváří povaha a temperament místních obyvatel. Jsou to pohostinní a vlídní lidé, kteří svůj život žijí naplno. Svým úsměvem a divokými gesty Vám dodají energii a chuť do dalšího poznávání. Tito lidé mnohdy žijí v námi nepochopitelných životních podmínkách, ale ani tento fakt jim nevezme úsměv z tváře. Je přeci jedno, kolik peněz člověk má, hlavní je to, koho kolem sebe má. A tímto se zde všichni řídí.

Venezuela je pestrá země, je nezapomenutelná a nezaměnitelná. Zažijete zde to, co už nikde jinde prožít nelze, zážitky ve Vás zůstanou do konce života, to mi věřte. Proto se sbalte, zamkněte kancelář, vypněte telefon a vydejte se poznávat tuto divokou a přitom tak nádhernou zemi, čeká jen a jen na Vás.