Matrace

Zdravý spánek je nesmírně důležitý pro naše celkové zdraví. Je zdrojem naší energie, regenerace a celkové duševní i fyzické pohody. Zejména při dnešním uspěchaném životním stylu je kvalitní spánek naprosto zásadní. Bohužel mnohdy se i přes dostatečnou dobu spánku probouzíme

neodpočatí. Na vině často bývá zdánlivě jednoduchá věc, kterou mnozí podceňují a to kvalitní matrace a také rošt.

 

Matrace je často vnímána jako věc, na které se může šetřit. To je však základní chyba, protože kvalitní matrace nejen že pozitivně ovlivní kvalitu našeho spánku, ale zamezí také bolestem zad a neustálému nočnímu převalování. Jde především o materiály, ze kterých je matrace vyrobená, jak je řešená konstrukčně a jaká je její tvrdost. Právě materiál ovlivňuje celou řadu vlastností matrace, jako například prodyšnost, neboť ve spánku tělo vyprodukuje značné množství vlhkosti, dále pak, pružnost, pevnost a tvarovou paměť. Samozřejmostí by měla být zdravotní nezávadnost materiálů a odnímatelné prací potahy.

 

Matrace by neměla být příliš měkká, tak jak to bývá právě u těch nekvalitních. Lékaři doporučují středně tvrdé až tvrdé matrace. Jde zejména o to, aby byla páteř udržována vzpřímeně a tím se zamezilo celé řadě potíží jako například právě bolestem zad. Matrace by se však i při udržení vzpřímené páteře měla vhodně přizpůsobit křivkám těla. Existují také speciální zdravotní matrace nebo také ortopedické matrace, které právě svou tuhostí, efektivním přizpůsobením a rozložením tělesné váhy zamezují potížím a pomáhají při jejich odstraňování.

 

Každému zcela jistě vyhovuje něco jiného, proto nelze říci zda ten a ten druh matrace je nejlepší. Navíc výběr ovlivňuje i podklad na kterém má matrace ležet. Je-li pod ní pevná deska, pak jsou obecně vhodnější matrace pružinové, u lamelových roštů pak spíše pěnové. Při koupi však určitě vždy platí, že je nejlepší osobně vyzkoušet zda nám matrace vyhovuje a jak pohodlně se na ní cítíme.

Pokud o pořízení zdravotní matrace uvažujete, dbejte na to, aby se opravdu přizpůsobovala vašim individuálním požadavkům a přinášela vám skutečný užitek.