Cholesterol

Vysokým cholesterolem a zvýšeným krevním tlakem trpí skoro každý pátý člověk, proto byste si měli zjistit, jakou koncentraci cholesterolu („dobrého“ a „špatného) a dalších tuků máte v těle. Poruchy metabolismu tohoto druhu nemají skoro žádné příznaky, nemůžete je tedy včas zachytit.

Někdy se mohou objevit určité příznaky, nebo se vysoký cholesterol může projevit prostřednictvím nějakého onemocnění (zánět slinivky břišní), nemusí tomu však tak být.

Krevní vyšetření u lékaře Vám nezabere skoro žádný čas a vy tak budete vědět, jak na tom se svými hodnotami jste. Jestliže máte dojem, že jste hubení a tak nemůžete mít zvýšenou hladinu cholesterolu, není tomu tak. Vysokým cholesterolem trpí hlavně lidé s nadváhou, ale i štíhlí lidé nejsou v tomto směru žádnou výjimkou. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi může být také často dědičnou dispozicí.

Pokud patříte mezi ty, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, bude pro Vás důležité dbát o zdravou životosprávu, nepřejídat se a vyvarovat se přílišného požívání alkoholu, cigaret, živočišných tuků a zvýšit příjem vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo, ryby), abyste tak minimalizovali riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, která jsou velkou hrozbou a to zvláště pro lidi trpící nadváhou.

Velké riziko představuje cholesterol hlavně pro infarkt myokardu, ucpávání cév vedoucí k mrtvici, nedokrevnost dolních končetin, zánět slinivky břišní a jiná břišní onemocnění. Kromě správného jídelníčku je také třeba pravidelně cvičit (nejlépe jízda na kole, Aerobic, běh, plavání) a to alespoň dvakrát týdně po třiceti minutách.

Pokud se tedy sami budete snažit výrazně ovlivnit svůj vysoký cholesterol změnou jídelníčku, různými vhodnými doplňky stravy a zejména pohybem, je vysoká pravděpodobnost, že snížíte hladinu cholesterolu v krvi a s tím spojené riziko velmi nepříjemných onemocnění. Kromě toho se budete cítit výrazně lépe a zdravěji a Váš život bude mnohem zábavnější.