• RYCHLÉ A JEDNODUCHÉ ZAPOJENÍ
    EXPERTI 2DIN.cz
 

Jak na správné zapojení autorádia?


Moderní autorádia dnes hrají roli zábavních multimediálních center, které řidiči i jeho spolucestujícím usnadňují a zpříjemňují každou cestu autem. Navigace, parkovací kamera, přehrávání audio i videosouborů na velkých displejích ale i YouTube, kontrola e-mailů nebo sociální sítě, nabídka funkcí současných autorádií je nesmírně široká. Široké možnosti ale současně znamenají i složitější zapojení, které je pro správnou funkčnost zařízení zcela zásadní. Co všechno byste tedy měli o zapojení autorádia vědět a co hrozí, pokud mu nebudete věnovat dostatečnou pozornost?

Před tím, než se rozepíšeme o vlastním zapojování autorádia, je na místě popsat si podrobněji rizika špatného zapojení. To může vést k několika nechtěným výsledkům. Prvním z nich je samozřejmě nesprávná funkčnost, jedině správné zapojení zaručí, že budete moci využívat všechny jeho možnosti. Dalším potenciálním rizikem nesprávného zapojení jsou potom skutečné problémy – neschopnost udržet paměť, vybíjení autobaterie, nefunkční anténa apod. Nejhorší scénář potom představuje dokonce zničení autorádia.


ZJISTIT VÍCE

JAK ZAPOJIT AUTORÁDIO? PORADÍME

Pokud hledáte návod, jak zapojit autorádio, jste na správném místě. Jelikož vám chceme nabídnout co nejvíce praktických informací, dotkneme se také toho, jak rádio zapojit. Tento návod spojený s obecnými postupy se bude hodit hlavně těm, kteří se rozhodnou pro zapojení autorádia svépomocí. I to jde dnes možné. Na druhou stranu musíme dodat, že kdo má obavy nebo nemá zkušenosti, ten může oslovit autoservis, kde je mu za určitou cenu rádio zapojeno. A to tak, aby byla garantována jeho plnohodnotná funkčnost. Podívejme se společně na několik bodům, jak postupovat:


1. DEMONTÁŽ RÁDIA

Demontáž stávajícího rádia - prvním krokem je demontáž stávajícího rádia, která souvisí nejenom s jeho odstraněním z palubní desky. Je třeba také odpojit všechny konektory, kterými je připojeno.


2. KONTROLA ROZMĚRU

Zkontrolování, zda nové rádio pasuje do otvoru - zde záleží hlavně na typu a velikosti daného autorádia. Pokud je menší, lze pořídit plastové redukce, které volný prostor vyplní a rádio sedí.


3. KONTROLA KONEKTORŮ

Zjištění typů konektorů – podle nich zjistíme, zda je rádio možné bez problémů zapojit. Mezi nejběžnější současný používaný typ patří konektor ISO. Mají ho všechny vozy vyrobené po roce 2014. Stejně tak hledíme i na konektor antény. Nejběžnější typ je označován jako DIN, popřípadě také ISO konektor.


4. NAPÁJENÍ

Zapojení napájecí části – důležitý krok, který zajistí, že naše autorádio bude napájeno správně. Tento postup je v celém návodu, jak zapojit autorádio, jedním z nejdůležitějších.

5. ZAPOJENÍ REPRODUKTORŮ

Zapojení reproduktorové části – ta souvisí se správným napojením na jednotlivé reproduktory v našem automobilu. Jenom správné zapojení přinese také správný požitek nejenom z hudby.


6. ZAPOJENÍ DALŠÍCH PINŮ

Zapojení ostatních pinů – mohou souviset především k propojení autorádia s anténou na GPS, se zadní parkovací kamerou, nebo k propojení s palubním počítačem.


7. KONTROLA FUNKČNOSTI

Otestování autorádia – pokud je vše zapojeno, můžeme jednotlivé funkčnosti otestovat, případně hledat chybná zapojení, pokud vše nefunguje tak, jak by fungovat mělo. Mnohdy postačí malá nepozornost během instalace autorádia a určité moduly či příslušenství rádia nebude správně fungovat.


8. USAZENÍ RÁDIA

Usazení autorádia – krok, který souvisí s finálním umístěním autorádia. Většina vozů nabídne jednoduché zámečky, kdy rádio jednoduše zapadne do příslušného otvoru.


OBECNÝ OSVĚDČENÝ POSTUP

Dané postupy by měly přehledně mapovat konkrétní postup, jak zapojit autorádio jednoduše a také rychle. Nejdůležitější částí jsou určitě jednotlivé konektory a jejich správné propojení s rádiem. Zde nám poslouží především manuál, který je nezbytnou pomůckou, kterou je třeba mít neustále při sobě.

 

Instalace autorádia vyžaduje zkušenosti


Z výše uvedených důvodů je nezbytné, aby zapojování autorádia prováděl někdo zkušený, kdo se v problematice opravdu vyzná. Proces montáže nového autorádia zkrátka není jen o spojení dvou konektorů, jedná se o komplexní a komplikovaný proces, který je vhodné svěřit odborníkům.

Každé zapojování nového autorádia potom začíná demontáží rádia starého, ve chvíli, kdy je vyjmuto z otvoru a všechny konektory jsou odpojené, je čas ověřit si, že naše nové zařízení má ty správné rozměry. Pokud tomu tak není, je nutné pořídit si příslušný redukční prvek. Následovat musí i kontrola konektorů, pokud zjistíme, že vše „sedí“, lze přistoupit k zapojení napájecí části. Následují reproduktory a zapojení dalších konektorů, typicky pro připojení parkovací kamery, GPS senzoru nebo palubního počítače. Poté následuje již jen kontrola funkčnosti a pevné usazení autorádia do příslušného otvoru.


CHCI PROFI INSTALACI

RYCHLÉ A LEVNÉ ZAPOJENÍ RÁDIA

Jak již bylo řečeno, spektrum možných problémů je široké. Zkušenosti jsou proto při zapojování moderních autorádií zásadní. Svěříte-li instalaci autorádia do rukou profesionálům, ušetříte si mnohé problémy a někdy i peníze, které by vás stála zpackaná montáž na jejímž konci by bylo zbytečně zničené autorádio. Odborníci z obchodu 2din jsou ve svém oboru skutečné jedničky, jejich služby vždy profesionální, spolehlivé a stoprocentně kvalitní. Velmi příjemná je také cena. Investice do našich služeb se rozhodně vyplatí!