Zasklievanie balkónov a lodžií

Zasklievanie balkónov alebo lodžií dnes už nie je žiadnou novinkou, ale skôr samozrejmosťou. Výhodou je praktické využitie balkónov alebo lodžií. Takýto zasklenený balkón môžete využívať po celý rok na odpočinok, na hru s deťmi, na čítanie, na pestovanie rastlín. Ďalšou výhodou je tepelná, zvuková a protiprašná izolácia. Zaisťuje minimum úniku tepla, ochranu proti hluku, proti prachu a nepriaznivému počasiu ako je dážď, sneh a silný vietor. Pôsobí ako prekážka proti vniknutí nežiaducej osoby. Zasklievací systém je vyrobený z bezpečnostného tvrdeného skla, z hliníkových profilov a plastových dielcov. Všetky materiály sú z nehorľavého materiálu. Sklenené tabule sú posuvné. Odsúvanie skiel je voliteľné, môže byť aj do obidvoch strán. Otváranie okien je čiastočné alebo úplné.
Zatienenie balkónov alebo lodžii docielite vhodným doplnkom ako sú hliníkové alebo látkové, či plastové žalúzie v horizontálnej alebo vertikálnej polohe.

Zeleninová záhradka na balkóne alebo lodžii

Čerstvú zeleninu si môžete dopestovať aj na svojom balkóne či lodžii. Je dobre, ak máte poruke čerstvú paradajku, uhorku, kučeravý petržlen či liečivé bylinky. Teraz už aj tí, čo nemajú záhradku, môžu zberať vlastnú úrodu. K dopestovaniu je potrebné mať balkón otočený k slnku. Denne vaša záhradka potrebuje najmenej štyri hodiny slnka.

Na balkónovej záhradke je možné si dopestovať už aj fazuľu, cukety, uhorky, paradajky, vňaťové koreniny, jahody, vňaťové zeleniny, liečivé bylinky. Dobrú úrodu rajčiakov dosiahnete, ak ku ním posadíte fazuľu. Oni sa navzájom znášajú a dokonca budú spolu rásť rýchlo a hojne.

V zeleninovej záhradke sa dá vypestovať hlávkový šalát, pažítka, cibuľka, stopkový zeler, ktoré si môžete čerstvé odtrhnúť do polievky, šalátov či iných jedál. Stačí si vybrať, ktorú zeleninu sa rozhodnete pestovať.