Zázvorový čaj

Zázvorový čaj si pripravíte z čerstvého zázvoru. Malú časť zázvoru očisťte, nastrúhajte alebo nakrájajte na veľmi tenké kolieska. Stačí jedna lyžička na jeden liter vriacej vody. Na zjemnenie chuti pridajte kúsok škorice. Krátko vylúhujte, preceďte, doslaďte medom, dochuťte šťavou z citróna alebo pomaranča.

Takýto čaj je vynikajúci životobudič. Čaj môžete vychladiť a bude vám chutiť ako zázvorová limonáda.

Zázvor

Je cudzokrajná rastlina, pochádzajúca z teplých oblastí Ázie. Pestuje sa v oblastiach Karibiku, v západnej časti Afriky. Nadzemné časti zázvoru majú príjemnú, intenzívnu a výrazne pikantnú chuť. Zázvor obsahuje esenciálne oleje. Tieto oleje dávajú zázvoru jeho typickú chuť. Má množstvo chemických látok, ktoré majú pre organizmus zázračné účinky. Zázvor je považovaný za prírodný všeliek. Čerstvý zázvor má vôňu ako citrón, ale pálivú chuť. Jeho využitie je v čerstvom i sušenom stave.

Sušený sa používa ako aromatické korenie, hlavne v indickej kuchyni, s kombináciou ďalších korenín. Hodí sa na potlačenie nepríjemnej vône pri príprave jahňacieho či baranieho mäsa. Čerstvý zázvor môžete využívať vo forme čaju, limonády, nakladaného či nastrúhaného zázvoru, ako príloha k jedlu. Ocenia si ho vaše chuťové poháriky a predovšetkým zdravie. Pitie vo forme teplého čaju vytvára hrejivý a príjemný pocit a nepochybne obnovuje vitalitu. 

Zázvorové liečivé účinky

Zázvor má mnoho blahodarných účinkov, ktoré zmierňujú zdravotné problémy ľudí. Ako liečivo je prevenciou proti nachladeniu i chrípke. Je výborným prostriedkom pri zápaloch dýchacích ciest. Pomáha pri žalúdočných nevoľnostiach , upravuje trávenie, podporuje chudnutie, znižuje tuky v krvi, tíši kŕče a zvieranie žalúdka. Pomáha pri cestovnej nevoľnosti, odbúrava bolesti hlavy, posilňuje srdcovo-cievny systém a je taktiež dobrým afrodiziakom. Ľudové liečiteľstvo prikladá zázvoru mnoho liečivých účinkov. Žuvanie čerstvého zázvoru utíši boľavé zuby. Je antibakteriálny. Zázvor ničí baktérie a pomáha odbúravať toxíny.

Zázvor obsahuje silné horčiny, preto by zázvor nemali jesť malé deti a chorí ľudia, ktorí trpia na žalúdočné vredy. Aj zdravý človek by to nemal s konzumáciou zázvoru preháňať. Nadmerná konzumácia zázvoru škodí. Preto radšej zázvor konzumujte s mierou.