Akné

Akné je jednou z nejčastějších kožních chorob trápící především mladistvé, ale nejen je. Mezi projevy akné patří různě zanícené pupínky, černé tečky, zarudnuté skvrny či abscesy, které vznikají ucpáním vývodu mazových žláz.

Léčba akné představuje především pravidelné a důkladné každodenní čištění pleti. Dermatologická léčba znamená nasazení antibiotik, používání roztoků či jiných léků, obvykle s obsahem retinoidů.

Acne vulgaris patří k nejběžnějšímu typu akné, jež vniká na základě celé řady faktorů. Projevuje se hnisajícími hrbolatými pupínky, které ovšem není vhodné vymačkávat.

Akné na zádech bývá zpravidla odolnější než na jiných místech, protože kůže na zádech je velmi silná. Akné na zádech je z toho důvodu většinou cystického charakteru, což má za následek hluboké jizvy.

Akné a sauna je řešení mnohými doporučováno pro komplexní účinky sauny. Mezi ně patří zejména odplavování toxinů z těla, prokrvování kůže a uvolňování pórů, což může vést ke zlepšení stavu akné i k prevenci.

Akné a strava je neopomenutelným hlediskem při sledování vzniku akné. Některé skupiny potravin, především ty s vysokým glykemickým indexem mohou akné přímo vyvolávat.

Akné v dospělosti není žádnou výjimkou a postihuje hlavně ženy do 30 let. Může se jednat o předmenstruační reakce pleti na změnu hormonů, ale také o dlouhodobý, obtížněji léčitelný problém.

Gel na akné je nezbytným pomocníkem při pravidelném čištění pleti. Jeho účinky jsou zpravidla protizánětlivé a antibakteriální, čímž zásadně ovlivňuje tvorbu akné.

Jizvy po akné jsou bezpochyby nejhoršími následky akné vůbec a znamenají obvykle doživotní vadu na kráse. Pro jejich odstranění se nejčastěji používá laser či chemický peeling.

Mastná pleť a s ní spojená zvýšená produkce mazu stojí obvykle na počátku vzniku akné a může být více než ostatní typy spojena se stravou. Nejvíce postiženými partiemi obličeje bývají čelo, nos a brada, tzv. T-zóna.

Péče o pleť je naprosto nezbytným každodenním úkonem každého, kdo trpí akné. Každý typ pleti vyžaduje odlišné přípravky k čištění, hydrataci, denní i noční péči a zbavování pleti nečistot a odumřelých částic.

Pupínky jsou svým výskytem zcela běžné a objevují se prakticky kdekoli na kůži, kde se nachází větší množství mazových a potních žláz. Na obličeji mohou signalizovat svým rozsahem různé stupně akné.

Pleťová maska na akné slouží k hlubokému vyčištění a občasné detoxikaci pleti, která se tak zbavuje nebezpečných toxinů a odumřelých částic.

Typ pleti je velice důležité znát a podle toho si vybírat ty správné přípravky k péči o pleť. Rozeznáváme čtyři základní typy pleti – normální, mastná, suchá a smíšená pleť.

Akné a antikoncepce je pro ženy velmi úspěšným a pohodlným řešením, jak výrazně omezit tvorbu akné. Pomocí hormonů však problém akné většinou pouze odsouvají.

Akné a laser je možným řešením hlavně v případě odstraňování jizev, jež po akné někdy zůstávají. Laser však působí velice individuálně a pro citlivou pleť není vhodný vůbec.

Acne rosacea, lidově růžovka nese své jméno díky nápadně růžovému až rudému zbarvení obličeje. Na rozdíl od akné je růžovka provázena dalšími zdravotními komplikacemi a kromě špatné funkce mazových žláz je způsobena také poruchou cév.