East London - 270tisícová díra

Když jsem plánovala tuhle cestu, moje kamarádka se několikrát ujišťovala, zda opravdu chci zůstat v East London, protože je to tu prý hrozná díra. Když si vezmete, že Arrecife má 50 tisíc obyvatel a celé Lanzarote 140 tisíc, nedokázala jsem si představit, že město s 270tisíci obyvateli by mohla být ještě větší díra. A také že není. Jen život je tu úplně jiný. V JAR žije zhruba 80 % černochů, 10 % barevných a 10 % bílých. Z těchto čísel jasně vyplývá, že bílého obyvatelstva je tu poskrovnu, zatímco černochů jsou tu plné ulice.

Morgan Bay

Jedno z nejoblíbenějších prázdninových letovisek Jižní Afriky se nachází na Divokém pobřeží. Z East London tam autem dojedete za necelou hodinu. Od prázdninového letoviska by člověk čekal spoustu turistů, hotelů a různých atrakcí. Tady nic takového nehledejte. Rozlehlá pláž leží téměř osamoceně na jedné straně a vesnice s jedním hotelem na straně druhé. Hotel je tu opravdu jeden jediný a kolem něj stojí desítky prázdninových vilek. Na pláži se ani neprodává občerstvení ani se nepůjčují lehátka, jak to známe z evropských letovisek. Lidé si sem jezdí do klidu odpočinout.



ONLINE REZERVACE LETENEK
Místo odletu:
Místo příletu:
Datum odletu: (DD.MM.RRRR)
Datum návratu: (DD.MM.RRRR)

První jihoafrické dojmy

První dny v East London byly ve znamení zabydlování se. Díky pomoci kamarádky se mi podařilo rezervovat ubytování už z Čech, což vnímám jako velkou výhodu oproti loňské Asii. Ani zde ale nebylo snadné ubytování sehnat. Pokud se někam vydáte na tři měsíce, nemůžete bydlet v hotelovém pokoji. Proto jsem hledala nějaký domeček nebo apartmán. Za slušné ubytování tu člověk zaplatí zhruba 5 - 10 tis. ZAR (1 ZAR = 1,9 CZK) měsíčně. Bohužel žádná realitka nebyla schopná nabídnout zařízený dům s internetem na tak krátkou dobu. Jedinou možností tedy bylo "bed and breakfast" (B&B), což je vlastně takový penzion nebo apartmánový dům. Ceny se zde pohybují od 400 ZAR za malé dvoulůžkové studio a noc, ale i zde je velký problém s internetem.