Web s radami pro cestovatele
Dálniční známka


Dálniční známka

Dálniční známka je v podstatě označení vozu, který může vjet na dálnici. V současné době poznáte vozidlo na němž je česká dálniční známka podle štítku v pravé dolní části okna. Ve voze by měla zároveň být druhá část dálničniční známky. Pokud plánujete delší cestu autem nebo jezdíte dlouhé cesty autem častěji určitě pro Vás znamená cesta po dálnici úsporu času a pohoných hmot. V současné době patří dalniční známky v České republice zejména na menší vozidla, tedy přesněji do 3,5 t. Pokud chcete na českou dálnici s vozidlem, které má více jak 3,5 tuny je třeba počítat s platbou mýtného.

Jak vlastně vypadá dalniční známka

Obvykle je známka (nemusí to platit ve všech zemích) nálepka menší velikost, která se lepí za přední sklo z vnitřní strany (tedy ze vnitřní strany auta). Místo na předním skle, kam se má nálepka lepit záleží na konkrétní zemi a možná i roku. Pro usnadnění kontroly dálničních známek může mít každý rok série dálničních známek jinou barvu.

Na jakou dobu

Pokud jezdíte po dalnicích často nejspíše se Vám vyplatí roční dálniční známka, ovšem existují i její další varianty, které se Vám mohou hodit. Konkrétně v České republice  se pro rok 2010 vydává roční, měsíční a desetidenní pro auta do 3,5 tuny. Pokud Vás napadá proč je desetidenní a ne týdenní tak, desetidenní se Vám může hodit pokud jedete například na dovolenou do zahraničí a po ČR tedy jedete 1. a poslední což může být 10 den.

Ceny pro osobní auta v ČR

V roce 2010 jsou ceny pro osobní auta následující: roční stojí 1 200 Kč, měsíční 350 Kč a známka na 10 dnů 250 Kč.  Při pohledu na dřívější ceny můžeme říci, že poplatek za známku postupně rostl, ovšem pokud se podíváme že se zvyšují i další ceny tak se to dá považovat za relativně pochopitelnou věc. Na kuponech jsou písmenka R, M, D podle, kterých poznáte zda se jedná o roční, měsíční či desetidenní známku.

Kde koupit dálniční známku

Kupon DZ můžete koupit na čerpacích pumpách, v prodejnách České pošty a je možné že na prodej dálničních známek narazíte i na dalších prodejních místech souvisejích s motorismem. Po koupi dálniční známky doporučuji z letáku či oficiálních informací na internetu zjistit kam přesně kupon nalepit, respektive na skle umístit.

Umístění kuponu pro ČR

Kupon má dvě části jedna se lepí na sklo a druhou si uschovejte, pro případ vykrádení auta doporučuji nosit s sebou např. v peněžence.  Vypište číslo registrační značky vozidla, na kterém bude kupon na nalepen, na obě části kuponu nebo lépe – tak jak to stanoví informační leták nebo oficiální stránky, registrační číslo musí být vypsáno tak aby nešlo smazat a přepsat, čili ideální je propisovací pero.

Česká známka, respektive ta část kuponu, která se lepí do auta, se lepí zevnitř auta na přední sklo a to konkrétně na jeho pravou dolní část ve směru jízdy, což je v běžném autě dole na spolujezcově straně. Pokud pořizujete auta na splátky můžete dostat dálnniční známku jako bonus od leasingové firmy. Stejně tak referenční vozy mají občas nalepou dálniční známku, při prodeji.

Pro osoby ZTP: Vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP-P mohou užívat dálnice nebo silnice pro motorová vozidla bezplatně, jestliže osoby jsou držitelem vozidla nebo je držitelem vozidla osoba blízká za předpokladu, že ve vozidle je oprávněná osoba přepravována. K tomuto tématu doporučuji dostudování aktuálních informací a neručím za správnost.

Určitě jste někdy chtěli nebo potřebovali vědět komu patří určitý pozemek či stavba, pokud to chcete zjistit navštivte také katastr nemovitostí nahlížení který Vám poskytne hledané informace. Pokud nevíte číslo stavby může být pro vás užitecný web katastrální mapy a procházení v nich.