WING CHUN AKADEMIE je škola tradičního bojového umění Wing Chun Kung Fu.

WING CHUN AKADEMIE

Member of European Leung Yin Wing Chun Union

V naší škole organizujeme veřejné kurzy i pro začátečníky, semináře, lekce sebeobrany a poskytujeme soukromé lekce.

Soukromé lekce 

Wing Chun přímo se SiFu. 

Veřejné kurzy pro dospělé

Trénink Wing Chun Kung Fu ve skupinách max. 12 účastníků.

Semináře Wing Chun

Tématické semináře k prohloubení umění Wing Chun

Sebeobrana pro ženy

 WIng Chun je vhodné bojové umění pro ženy 

Originální Wing Chun z Hong Kongu

Přinášíme Vám Wing Chun Kung Fu, tak jak se učí přímo v Hong Kongu. Naši učitelé se učí od mistrů, kteří jsou v přímé linii s Velmistrem IP manem. Dnes ještě žijící učitel Leung Yin se učil od přímého žáka Ip Mana Leung Sheunga a jeho žáka Ng Wah Suma. Můžete se podívat na naší linii Wing Chun Zde

Hongkongský Wing chun se vyznačuje efektivními a rychlými údery, přímými liniemi a minimálním ztrátou energie. Jeho základem je princip ekonomie pohybu a rychlých reakcí. Vzhledem k tomu, že vznikl v neustále se rozvíjejícím se a konkurenčním prostředí Hongkongu, zdůrazňuje také praktičnost a použitelnost ve skutečném boji.

Wing Chun

Tradiční bojové umění, které bylo sestaveno pro reálnou sebeobranu.

Wing Chun je jeden z nejúčinnějších stylů Kung Fu.  Není při něm důležitá fyzická síla a dá se naučit za relativně krátkou dobu. Využití Wing Chun v sebeobraně je velmi účinné. 

Wing Chun praktikoval legendární Bruce Lee, který byl žákem světoznámého Velmistra Yip Mana.

Ve Wing Chun Akademii v Ostravě se Kung Fu učí tradičním způsobem. Hlásí se k odkazu tradičního Wing Chun Kung Fu. Wing Chun a jeho účinky na zdraví jsou také výrazným benefitem 

TAI CHI A WING CHUN 

Tai Chi a Wing Chun jsou oba tradiční čínská bojová umění, která zdůrazňují principy efektivního pohybu a kontroly těla. Oba styly kladou důraz na správnou postavu, stabilitu a vnímání pohybové energie. Zatímco Tai Chi se soustředí na pomalé, plynulé pohyby a energetickou harmonii, Wing Chun se specializuje na rychlou sebeobranu v krátkém boji s důrazem na přímé údery a obranu. Oba styly podporují rozvoj tělesného povědomí, síly a koordinace.

WING CHUN RELAXACE

Relaxace hraje klíčovou roli ve Wing Chun, protože umožňuje cvičenci efektivněji využít sílu a reagovat na změny v boji. Během cvičení a boje je důležité uvolnit nadbytečné napětí, což umožňuje rychlejší a plynulejší pohyby.  Zdůrazňuje se, že relaxace nepředstavuje pasivitu, ale spíše aktivní a vědomou práci s tělem a myslí, což posiluje efektivitu bojových dovedností.

Šest forem Wing Chun

Bojové umění Wing Chun Kung Fu učí šest forem, které se žák učí postupně tak, jak je učil Velmistr Ip Man. Již po zvládnutí první formy je člověk schopen boje, ale ideální je, pokud nesetrvá na místě a pokračuje v učení se i těch zbývajících. Poté je při boji schopen různých kombinací a sebeobrana je o to účinnější.

Reference

Jan Gadziala

Architekt

3 roky ve Wing Chun Akademii

"Na škole Wing Chun Akademii v Ostravě oceňuji několik věcí. Hned na začátku jsem měl na výběr mezi soukromými a skupinovými lekcemi. Dostal jsem šanci i bez dobré fyzické kondice a bez předchozích zkušeností z jiných bojových sportů. Byl mi věnován trpělivý a pečlivý přístup, který mě motivuje k tomu, abych vytrval, zdokonaloval se a postupně objevoval podstatu cvičení a jeho přesah do běžného života. Jsou věci, které se slovy popisují těžce, člověk je prostě musí prožít a mít z nich radost i s ostatními žáky SiFu Alexe."


Pavel Schreiter

Neurochirurg

2 roky ve Wing Chun Akademii

"Škola Wing Chun Akademie v Ostravě, kterou vede Sifu Alex, je výborný způsob, jak si zacvičit a naučit se tajům tohoto stylu bojového umění kung-fu. Přístup je velmi individuální, takže si dobře zatrénují začátečníci i pokročilí. Vše je krok po kroku vysvětleno a dává smysl. Prostředí je velmi přátelské a kolektivně si všichni pomáháme zlepšovat se. Školu mohu jen doporučit."





Radovan Vítek

Technolog

2 roky ve Wing Chun Akademii

"Bojové umění mi není cizí, měl jsem za sebou 3 roky WingTsunu a 4 roky Krav Magy, když jsem se přestěhoval do Ostravy. Tehdy mě náhoda zavedla na trénink do Wing Chun Akademie. Původně jsem byl skeptický, protože jde o malou organizaci a já vždy cvičil u těch obrovských (EWTO, KMG). Dnes jsem za tuto školu vděčný, zjistil jsem totiž, že množství žáků nesouvisí s kvalitou výuky. Naopak jsem byl mile překvapen důrazem na individuální přístup a přátelskou atmosféru v kolektivu. Alex je skvělý mistr a učí původní Wing Chun, který není ovlivněn zbrklostí dnešní doby. Každý pohyb má smysl, každý úder může být veden neuvěřitelně efektivně a co víc, tyto technicky vedené pohyby posilují tělo i mysl. Wing Chun mě zkrátka ani dnes nepřestává překvapovat a nutí mě k sebezdokonalování, pokoře a trpělivosti.

Trénink na dřevěném panákovi

Nejpopulárnější legenda o vzniku dřevěného panáka pochází ze starobylého kláštera Šaolin.

Před 300 lety, než vojáci vlády Manchu spálili chrám, bylo v jeho sklepeních umístěno 108 tréninkových dřevěných panáků.

Pro absolvování zkoušky museli šaolinští mniši projít tímto sklepením a úspěšně dokončit jednu ze 108 bojových technik.

Sebeobrana Wing Chun

Objevuj umění blízkého boje a výjimečnou harmonii těla a mysli

Wing Chun, tradiční čínské bojové umění, nabízí mnohem více než jen bojové dovednosti. Je to komplexní systém, který se zaměřuje na sebeobranu, ale také přináší mnoho benefitů pro zdraví a pohodu. V tomto článku se podíváme na důvody, proč by se lidé měli začít věnovat Wing Chunu, zejména starší jedinci a ženy, kteří se necítí na sportovní zápasy v...

Pokud jste nuceni použít kopání v sebeobraně, je důležité dodržovat určitá základní pravidla, abyste minimalizovali rizika a maximalizovali účinnost. Kopání může být účinnou obrannou technikou, ale pouze tehdy, pokud je používáno vhodně a s rozvahou. Zde jsou některá doporučení, která byste měli vzít v úvahu.

Wing Chun Akademie přináší jedinečný přístup k sebeobraně, který nejen poskytuje efektivní techniky ochrany, ale také podporuje rozvoj disciplíny, sebevědomí a duševní pohody. Naše škola zdůrazňuje komplexní přístup k sebeobraně, a to nejen v kontextu fyzických dovedností, ale také vytváření bezpečného prostředí pro rozvoj všech účastníků.

Bojové umění Wing Chun v sobě ukrývá jedinečné principy, které ho činí vynikajícím systémem pro obranu a útok zároveň. Jeho unikátní přístup k sebeobraně zdůrazňuje efektivitu a hospodárnost pohybů, což umožňuje praktikujícím rychle a efektivně reagovat na různé situace.


Wing Chun Kung Fu ve skutečnosti využívá kopací techniky jako klíčový prvek svých bojových dovedností! Avšak, jakým způsobem tohoto dosahuje, se liší od mnoha jiných bojových umění.

O mistrech Wing Chun

Prozkoumejte příběhy a dovednosti předních mistrů, kteří formovali Wing Chun v srdci Hongkongu.

Ip Man, velmistr bojového umění Wing Chun, nechal ve světě bojových umění nezaměnitelnou stopu. Jeho učení pokračovalo prostřednictvím jeho studentů, z nichž někteří sami dosáhli uznání jako mistři bojových umění. Tento článek se zaměřuje na osm nejpozoruhodnějších studentů Ip Mana.

Příběh začal na konci roku 1949, kdy jsem přišel do Hongkongu sám z Guangzhou, města v provincii Guangdong v jižní Číně, nedaleko Hongkongu. V roce 1950 jsem začal pracovat jako sekretářka v generálním svazu pracovníků Hong Kong a Kowloon Eating Shop. Shodou okolností tam učil velmistr Ip Man Wing Chun, takže jsem měl spoustu času trávit s ním jako...


Chu Shong-tin (také známý jako Tsui Sheung-tin nebo Toi Shan-tien) byl velký mistr bojového umění Wing Chun Kung Fu, který žil v Hongkongu. Byl třetím studentem slavného učitele Yip Mana a zůstal v jeho škole, aby se stal jeho vedoucím instruktorem.

Ve světě Kung Fu byla první láskou Sifu Ng Wah Sama styl Hung Ga. Studoval větev Cheung Kiu Ma tohoto stylu pod vedením Sifu Lama Fei Hunga. Jeho zájem byl zejména upoután na výrazné pohyby Hung Ga, jednalo se o fyzicky náročný a dramatický styl, který byl poutavý při sledování.

Wing Chun Akademie ve Zlíně

Od ledna 2023 otevíráme školu Wing Chun Kung-Fu ve Zlíně. školu povede certifikovaný instruktor Wing Chun Akademie CZ Radovan Vítek pod záštitou European Leung Yin Wing Chun Union. 

Místo a termín pravidelných tréninků naleznete na stránkách www.wingchunzlin.cz.



Wing Chun je pro každého.

Věk, pohlaví ani tělesná velikost zde nehrají roli.

Přihlaste se na zkušební lekci a zjistěte, zda vás Wing Chun fascinuje a je pro vás to pravé.

Filmy o Wing Chun a Kung Fu

Podívejte se na filmy o tomto krásném bojovém umění Wing Chun.

Master Z: Ip Man Legacy ( čínsky :葉問外傳:張天志) je čínský film o bojových uměních z roku 2018 , který režíroval Yuen Woo-ping a produkovali Raymond Wong a Donnie Yen . Jedná se o spin-off filmové série Ip Man a odehrává se po filmu Ip Man 3 z roku 2015 . V tomto filmu hrají Max Zhang , Dave...

Bře 10

Ip Man 4

Ip Man 4: The Finale je vzrušující biografický film o bojových uměních, který se odehrává v roce 1964 a sleduje poslední kapitolu života legendárního mistra Wing Chun, Ip Mana. Režírovaný Wilsonem Yipem a produkován Raymondem Wongem, tento film je čtvrtým dílem populární série, která se volně inspirovala životním příběhem Ip Mana, kterého brilantně...

Bře 08

Ip Man 3

Ip Man 3 je hongkongský biografický film z roku 2015, který se zaměřuje na bojová umění. Film režíroval Wilson Yip, produkoval Raymond Wong a scénář napsal Edmond Wong. Akční choreografii zajistil Yuen Woo-ping. Tento snímek je třetím dílem ve filmové sérii Ip Man, která je inspirována životem mistra bojových umění Wing Chun, Ip Mana. Hlavní roli...

Bře 02

Ip Man 2

Ip Man 2 (čínsky: 葉問2:宗師傳奇, také známý jako Ip Man 2: Legenda Velkého Mistra) je hongkongský biografický film z roku 2010 zasazený do prostředí bojových umění, který volně vychází z života Ip Mana, velkého mistra bojového umění Wing Chun. Jde o pokračování filmu Ip Man z roku 2008 a režíroval ho Wilson Yip. Hlavní roli znovu ztvárnil Donnie Yen....

Získejte pravidelné novinky a aktualizace z naší Wing Chun Akademie - zadejte svůj e-mail a buďte v obraze!

Wing Chun Akademie CZ, z.s. 

Grmelova 129/15, Mariánské hory, 709 00, Ostrava

+420 774 937 200